Biber Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Biber gerek acı gerek tatlı lezzeti ile yemeklerin ana malzemesi olarak mutfaklarda yerini alır. Çiğ olarak genellikle kahvaltılarda ve salataların içinde kullanılan biber, içerdiği vitaminler sayesinde insan sağlığına birçok olumlu katkı sağlamaktadır.

Günümüzde artık pek çok kişi organik ürünler tüketmek için sahip oldukları alanları değerlendirerek, farklı sebze ve meyvelerin yetiştiriciliğini yapmaktadır. Biberde bu sebzeler arasında yer alır ve genellikle evlerin balkonlarında yetiştiriciliği yapılır. Peki biber tohumu için en uygun ekim zamanı nedir? Bu yazımızda sizlere biber yetiştiriciliğinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini aktaracağız.

Biber Tohumu Ne Zaman Ekilir? - Resim : 1

EKİM ZAMANINA DİKKAT EDİN

Biber tohumları, biberin içerisinde yer alır. Biberlerin çekirdeği olarak nitelendirilen bölümler, biber yetiştirmek için kullanılan tohumlardır. Bu bakımdan biber tohumu elde etmek oldukça kolaydır. Verimli bir biber ekimi için nisan ayının başı ile ortaları tercih edilmelidir. Mayıs ayının başında da biber ekimi yapılabilir. Genel olarak tarlalarda yetiştirilen biberler, saksı ortamında da kolaylıkla yetiştirilebilir. Özellikle şehir hayatında doğal biber tüketmek isteyenler saksı kullanımı ile kendi biberlerini elde edebilir.

Biber sıcak ve ılık iklim sebzesidir. Bu nedenle özellikle bu dönemlerde biber ekimi yapmak için acele edilmemelidir. Mart ayının geçmesi beklenmeli ve mümkünse nisan ayının ortası ekim için tercih edilmelidir.

BİBER EKİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN UNSURLAR

Biber ekimi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunur. Bunların başında tercih edilecek olan toprak türü gelir. Biberlerin en iyi şekilde gelişip yetişmesi için nemli toprak tercih edilmelidir. Aynı zamanda biber tohumları toprağa ekilmeden önce ilk olarak çimlendirilmesi gerekir.

Biber tohumları saksıya yerleştirilir ve üzeri tamamen toprak ile örtülür. Bu aşamada tohumların çok derine gömülmemesine de dikkat edilmelidir. Can suyu olarak bilinen ilk sulama, sprey kullanılarak yapılmalıdır. Çimlenme işlemi için bu yol izlenir ve saksının üzeri streç film ile kapatılır. Ortalama olarak iki ila üç hafta içerisinde tohumlar çimlenir. Çimlenme için en uygun toprak ısısı otuz derecedir. Çimlenen tohumlar daha sonra toprağa ekilir. Biber tohumunun kaliteli olması, biber hasadı için de oldukça önemlidir.

Tohumlar toprağın 0,5 ila 1 cm derinliğine ekilmelidir. Sıra halinde ekilecek olan tohumların arası ise 35 ila 40 cm mesafede olmalıdır. Biberlerin en iyi şekilde gelişme göstermesi ve büyümesi için ideal sıcaklığın 24 ila 26 derece arasında olması gerekir.

BİBER NE KADAR SÜREDE YETİŞİR?

Biberlerin verimli olması için toprağın sürekli nemli olması gerekir. Bu nedenle sık sık ve az miktarda sulama yapılması önerilmektedir. Biber ekiminden sonra sulama işlemine başlamak için ilk meyvenin çıkması beklenmelidir. Bu süre genlikle on gün kadar sürmektedir. Onuncu günden sonra sulama işlemine başlanır ve daha sonraki süreçte en az haftada bir olmak sureti ile düzenli olarak sulama işlemi yapılır. Aynı zamanda biberlerin günlük olarak yedi ila sekiz saat kadar güneş gören bir yerde konumlandırılması gerekir.

Biber ekiminden sonra biraz sabırlı olmak gerekir. Nitekim ekilen biberlerin toplanması için en az üç aylık bir sürecin geçmesi gerekir. Nisan ayında ekilen biberler genel olarak haziran ayının sonu gibi toplanacak duruma gelir. Biber toplama işleminde de dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, bu işlemin bir hafta ara ile yapılmasıdır. Bu sayede yılda dokuz ile on kez biber toplama işlemi yapılabilir.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız