Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Birleşik Metal Bekaert için TİS taslağını duyurdu

Bekaert’te yetkisi bulunan Birleşik Metal İş Sendikası 1000 işçi için yeni dönem TİS taslağını açıkladı. Sendika hazırladıkları sözleşmeye göre maaş ve sosyal haklarda ilk 6 ay yüzde 127 oranında zam istedi.

Bekaert’te yetkisi bulunan Birleşik

Bekaert geçtiğimiz aylarda İzmit ve Kartepe fabrikalarını birleştirme kararı almıştı. Kartepe’de Özçelik İş, İzmit’te ise Birleşik Metal İş Sendikasının örgütlü olduğu fabrikaların birleşmesinin ardından hangi sendikanın yetki alacağı da merak konusu olmuştu.

ÖZÇELİK İŞ DUYURMUŞTU

Birleşik Metal İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, işverenin fabrikada sendika olarak Özçelik İş Sendikası’nı istediğini ifade ederek, Özçelik İş Sendikası için ‘Sarı sendika’ ifadelerini kullanmıştı. Toplam 992 işçinin bulunduğu fabrikada 498 üyeye sahip olan Özçelik İş Sendikası, ‘bakanlıktan yetkiyi’ aldıklarını duyurmuştu.

TİS TASLAĞINI AÇIKLADI

Birleşik Metal-İş Sendikası Bekaert fabrikasında yetkili sendika tespitinin hukuka aykırı olduğunu belirterek yetki itirazında bulunmuştu. Yetkili sendika sürecinin mahkemede olduğu Bekaert’te toplu iş sözleşmesi süreci Eylül ayında başlayacak. Birleşik Metal İş Sendikası ise Bekaert İzmit fabrikası önünde toplu sözleşme taslağını işçilere açıkladı. Gerçekleşen açıklamada çok sayıda işçi yer aldı.

“BAŞKA BİR SÜREÇTEYİZ”

Birleşik Metal İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, TİS taslağı ile ilgili detayları kamuoyuna anlattı. Çelik, “Yeni bir TİS süreci başlangıcındayız. Bu sefer başka bir süreçteyiz. İşveren başımıza çorap örmeye kalksa da deli gömleği giydirmeye çalışsa da, buradaki yüzlerce binlerce işçinin hakkını gasp etmeye çalışsa da biz buradayız.

“6’ŞAR AYLIK ZAMLAR ŞEKLİNDE”

Bizler TİS sürecinde Birleşik Metal İş olarak üye arkadaşlarımızdan oluşan komite arkadaşlarımız ile birlikte bir taslak oluşturuyoruz. Saatlerce yeni dönemi, şimdiki dönemi ve geçmiş dönemdeki iş yerindeki sorunları tartıştık. Ve bir taslak ortaya çıkardık. 2 yıllık bir toplu sözleşme üzerine kurulu bu taslak 6’Şar aylık zamlar şeklinde. Bu taslağa göre EYT yasası çıktı. Bu arkadaşlarımız o dönemde saat ücretleri ise giriş ücretinin bir müddet altında kaldı. Var olan saat ücretlerimize yüzde 50 oranında ücret artışı ve ilave olarak 105 TL saat ücreti istiyoruz. Diğer 6 aylarda enflasyon ve 4 puan ilave şeklinde yazdık sözleşmemizi.

RAMAZAN BAYRAMINA 15, KURBAN BAYRAMINA 20 BİN

Bu dönem tiste var olan sosyal hakları 2 bölüm ayırdık. Sosyal hak olarak Ramazan bayramı parası 15, Kurban Bayramı parasını 20 bin olarak belirledik. Vardiyada çalısan arkadaşlarımızın gece çalısmasını yüzde 20 olarak teklif edeceğiz. Şu anda oran yüzde 10. Bakımda çalışan arkadaşlarımıza yüzde 8 ilave istiyoruz. Yıllık ücret izinlerimiz var.

YILLIK İZİNLERDE DÜZENLEME

Yıllık izinlerinde 1 ile 5 yıla 18 gün, 5 ile 15 yıla 26 gün. 15 ile 20 güne 30 gün. 20 yılın üzerindeki çalışanlarımıza ise 34 iş günü talep ediyoruz. 15 bin lira izin ücreti talep ediyoruz. Yakacak parası olarak 3 bin 5 lira, Erzak yardımı için her ay 5 bin lira teklif ediyoruz. Evlenme ödeneği 22 bin 500 lira. Evlenme iznini 7 güne çıkartıyoruz. Doğum ödeneği ise 13 bin 350 lira. Doğum izni 6 iş günü. Çocuk parası 1 çocuk için 400 lira. Mazeret izinleri ile ilgili çocuğu sünnet olan işçilerimize 2 gün ücretli izin istiyoruz.

“İŞVERENE GÖNDERECEĞİZ”

Ayakkabı parası 8 bin 265 lira. Toplu sözleşmeyi önümüzdeki hafta işverene göndereceğiz. Bir takvim belirleyip işvereni davet edeceğiz. Kendisi gelir gelmez o zaman orataya çıkacak. Müzakara etse de seçilecek yol var etmese de seçilecek yol var. Bekaret daha önce MESS üyesiydi. MESS ile şu anda devam eden bir görüşme var. Biz taslağımızı MESS ile beraber sürdüreceğiz.

“ASIL AMAÇLARI ÜCRET DÜŞÜRMEKTİ”

Bu TİS sürecinin diğer süreçlerden bir farkı var. Şimdiye kadar Bekaert işçisinin sırtına binen bir TİS sureci vardı. Yeni dönem hassas. Orası er ya da geç bertaraf olacak. Burada evine ekmek getiren bir sürü insan var. Biz kutsal saydığımız ekmek mücadelesini erteleyecek insanlar değiliz. Burası muz cumhuriyeti değil anayasa ve yasa var. Kimse işverenin arkasına sığınmasın. Tarih her şeyi not ediyor. İşverenin asıl amacı yetki karmaşası yaratıp ücretleri düşürmekti. Bu dönem herkesin bu mücadelenin saflarında yer alması gerekiyor. Artık herkesin kendi iradesini ortaya koyip mücadeleye sahip çıkması gerekir.

“DEDİKODU YARTIYORLAR”

Bir de1 Eylül’de yetkiniz bitiyor dedikodusu yaratıyorlar. Kıt aklı olan biri bile şunu bilir. Sendikalar kanuna göre yenisi imzalanmadan noktası bile değiştirilemez. 1 Eylülden itibaren biz yenisini imzalayana kadar devam ediyor. Vardır ve yürürlüktedir. Bu ülkede yasa ana yasa hukuk var. Göreceksiniz ki biz kazanacağız” dedi.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEKA Devlet Hastanesi Yürüyüş Yolu
Sıradaki Haber SEKA Semt Polikliniği yıkılıyor