Biz daha iyisini yapana kadar en iyisi bu!
2023 yılı ülkemiz açısından çok önemli bir yıl.
Çünkü Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün temellerini attığı Cumhuriyetimizin 100. yılını kutluyoruz.
Cumhuriyetimizin 100. yılında Kadın Voleybol Milli Takımımızın bizlere yaşattığı gurur ve mutluluk için emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
Çin’in ev sahipliğinde düzenlenen 2023 FIVB Kadınlar Kulüpler Dünya Şampiyonası finalinde Türk voleybolu adına yine tarihi bir gün daha yaşandı. Dünya şampiyonasında ilk defa bir ülkenin iki takımı final oynadı.
Bu da bizim takımlarımız Eczacıbaşı ve Vakıfbank’a nasip oldu.
FIVB Kulüpler arası dünya şampiyonası statü olarak Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarından şampiyonlar liginde 1. ve 2. takımların katıldığı bir şampiyona.
BAŞKA BİR ÖRNEĞİNİN OLMASI ÇOK ZOR
Geçen sezon CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde 1. Vakıfbank, 2. Eczacıbaşı, 3. Fenerbahçe oldu. Bu nedenle Dünya şampiyonasına 1. ve 2. takımlarımız davet edilmişlerdi. Eğer Fenerbahçe’yi de davet etsellerdi bence yine ilk 3 takım bizim takımlarımız olurdu. Kadın takımlarımızın hem kulüpler hem de milli takımlar düzeyinde bize bu yıl yaşattıkları, diğer ülkeler tarafından tekrarlanması çok zor bir başarı. Çünkü takımlarımız hangi turnuvaya katıldıysa mutlaka madalya ile döndüler. Turnuvalarda kulüp takımlarımızın en önemli rakipleri gene bizim takımlarımız oldu.
BAŞARININ SIRRI
Bu başarı rastgele bir başarı değildir. 1980’li yıllarda Eczacıbaşı Spor Kulübü ile yanan kıvılcım, Emlakbank, Güneş sigorta, Vakıfbank, Fenerbahçe ile önümüzü aydınlatan dev bir meşaleye dönüştü.
Bu başarı için lafı eğmeye bükmeye gerek yok. Başarı kendi altyapısından sporcular yetiştirip A takımda oynatmak ve alınan yabancı oyuncular için de dünyada kendi mevkilerinde önde gelen sporcuları seçmek olarak özetleyebiliriz.
ECZACIBAŞI’NDAN 3 SPORCU
Örnek verecek olursak Eczacıbaşı’nın kadrosuna baktığımızda Naz Aydemir Ayol, Hande Baladın, Yasemin Güveli, kulübün altyapısından yetiştirdiği ve A takımda oynattığı oyuncular. Diğer Türk oyuncular da kendi alt yapısında başlamamasına rağmen erken yaşlarda yeteneği keşfedilip kulüp bünyesine dahil edilmiş sporculardır.
YABANCI OYUNCULARINA GELİNCE
Tijana Boskovic: Bir çok otorite tarafından dünyanın en iyi pasör çaprazı olarak kabul ediliyor. 2015 yılında, 18 yaşında iken takıma katılmış ve 9 sezondur aralıksız Eczacıbaşı için mücadele ediyor.
Jovana Stevanovic: Sırbistan A milli takımın oyuncusudur ve kariyeri İtalya’da şampiyonluklara doludur.
Alexa Gray: Kanada A Milli takımı oyuncusudur ve kariyeri İtalya’da şampiyonluklara doludur.
Irina Voronkova: Babası Andrei Voronkov, Netaşspor’da voleybol oynarken Türkiye’de doğan, ilkokula Türkiye’de başlayan, 11 yaşına kadar Türkiye’de büyüyen, kariyeri Rusya’da şampiyonluklarla dolu olan bir sporcudur.
ROL MODEL
Hangi spor dalında olursa olsun, işte kulüp başkanlarımıza, takım yöneticilerimize ve antrenörlerimize dünya şampiyonu olmuş bir takım modeli. Maalesef ülkemizde kısa dönemli başarılar peşinde koşan, alt yapıdan sporcu yetiştirip A takım seviyesine getirmeyi zulüm gören, para verir kalitesi ne olursa olsun sporcu alırız diyen ve sonuçta kulüplerini batağa sürükleyen birçok kulüp yöneticisi ve antrenör örnekleri var.
OLMASI GEREKEN
Sonuç olarak uzun vadede gerçek başarı için hangi branşta oluşa olsun kendi altyapılarında sporcular yetiştirip A takımlara adapte edilmeli. Eğer altyapı dışından yerli ya da yabancı oyuncu ile takıma takviye edilecekse minimum düzeyde sporcu alınmalı ve alınabilecek en kaliteli sporcular tercih edilmelidir.
Herkese sporun içinde mutlu ve sağlıklı günler diliyorum.