Böğürtlen Reçeli Ne Zaman, Nasıl Yapılır? Püf Noktaları

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Yaz aylarında ve sonbahar aylarının başında sevilerek tüketilen böğürtlen, lezzetli ve sağlıklı meyveler arasında yer alır. Böğürtlenin sahip olduğu vitamin ve mineraller, insan sağlığı açısından büyük bir öneme sahiptir. Taze olarak mevsiminde tüketilen böğürtlenler aynı zamanda reçel yapımında da sıklıkla tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra pasta süslemelerinde de böğürtlen sık sık kullanılmaktadır.

Evlerde hazırlayabileceğiniz taze ve doğal böğürtlen reçelini kahvaltılarda tüketebileceğiniz gibi pasta ve özellikle kurabiye dolgusu olarak da kullanabilirsiniz. Bu sayede oldukça hoş bir aromaya sahip atıştırmalıklar da elde etmiş olacaksınız. Böğürtlen reçeli yaparken, diğer tüm reçellerde olduğu gibi dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunur. Bunlara dikkat ederek hazırlayacağınız böğürtlen reçelini kış boyunca afiyetle tüketebilirsiniz.

Böğürtlen Reçeli Ne Zaman, Nasıl Yapılır? Püf Noktaları - Resim : 1

BÖĞÜRTLEN REÇELİ YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Böğürtlen reçeli ve diğer tüm reçeller hemen hemen her mevsim marketlerdeki raflarda kolaylıkla bulunabiliyor. Ancak bu reçellerin uzun bir raf ömrüne sahip olabilmesi için farklı mikroorganizmaların kullanımı tercih ediliyor. Bu nedenle evlerde taze meyveler ve sebzeler ile yapılan reçeller her zaman için daha sağlıklıdır. Böğürtlen reçeli yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaların neler olduğunda gelecek olursak şu şekilde bir liste hazırlamak daha doğru olacaktır;

  • Böğürtlen reçeli yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, böğürtlenlerin seçilmesidir. Mümkün olduğunca diri ve ezilmemiş böğürtlenlerin reçel yapımında kullanılması gerekir
  • Diğer bir önemli konu ise kullanılacak olan tariflerdeki kaynatma süresine uyulmasıdır. Böğürtlen reçeli ilk başta çok sulu gibi gözükse de içerisinde yer alan pektin nedeni ile soğudukça yoğun bir kıvam almaya başlayacaktır
  • Karıştırma aşamasında ise meyvelerin ezilmemesine özen gösterilmelidir. Herhangi bir kaşık ile karıştırmak yerine bu aşamada tencerenin ara ara sallanması tercih edilebilir
  • Reçel eğer güneşte bekletilir ise daha kolay kıvam alacaktır ve daha parlak bir renge sahip olacaktır
  • Güneşte bekletmeden kavanozlara alınması tercih edilecek ise reçel sıcakken kavanozlara alınmalı ve ağızlarının sıkı bir şekilde kapanması sağlanmalıdır
  • Daha lezzetli bir tat elde etmek için limon tuzu yerine taze sıkılmış limon suyu tercih edilebilir
  • Hazırlanan böğürtlen reçelinin muhafazasında ise kuru ve serin ortamların tercih edilmesi gerekir

BÖĞÜRTLEN REÇELİ YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

Evinizde kolayca yapabileceğiniz böğürtlen reçeli için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • 600 gram böğürtlen
  • 400 gram toz şeker
  • 1/2 çay kaşığı limon tuzu (limon suyu da tercih edilebilir)

Daha fazla böğürtlen reçeli yapmak için malzemelerin sistematik olarak arttırılması tercih edilebilir.

BÖĞÜRTLEN REÇELİ NASIL HAZIRLANIR?

Böğürtlen reçeli yapmak için ilk olarak böğürtlenlerin güzel bir şekilde yıkanması gerekir. Ardından meyveler çelik bir tencereye alınır ve üzerine şeker ilave edilir. Otuz dakika kadar bu şekilde beklenir ve ara ara tahta kaşık ile nazik bir şekilde karıştırılır. Otuz dakikanın sonunda tencere yüksek ateşte sonra ise kısık ateşte yirmi dakika boyunca kaynatılır.

Böğürtlen reçeli ocaktan alınmadan bir, iki dakika önce limon tuzunun ilave edilmesi gerekir. Birkaç tur yavaşça karıştırıldıktan sonra tencere ocaktan alınır. Reçel ilk başta sulu gibi görünecektir. Ancak cam bir kap içerisine aktarılıp bir ya da iki gün güneşli, tozsuz ve rüzgarsız yerde, üzerine tülbent kapatarak bekletilmesi reçelin kıvam almasını sağlayacaktır. Bekleme aşamasında reçelin ara ara karıştırılması ve tam olarak kıvam alması sağlanmalıdır. Ardından hazır olan böğürtlen reçeli uygun cam kavanozlara aktarılarak muhafaza edilebilir.