Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Borsa ve döviz gelirine vergi mi geliyor? Döviz ve borsa gelirler için yüzde 40’a çıkan vergi hazırlığımı var?

Uzun bir süredir konuşulan

Uzun bir süredir konuşulan ve tartışılan borsaya vergi konusu tekrar gündeme geldi. Son iddialara göre, borsa ve dövizden kar elde edenlerin vergilendirilmesi için çalışmalar başlatıldı. İşte borsaya vergiyle ilgili merak edilen detaylar:

Borsa ve Dövizden Kazanana Yüzde 40 Vergi Geliyor mu?

Haber Report’un Twitter üzerinden paylaştığı haberlere göre, bankada döviz hesabı bulunan, Hazine’nin dövizli kağıtlarını alan ve hisse senedi ile kazanç sağlayanların ödeyeceği verginin yüzde 40’a kadar çıkarılması için hükümetin hazırlık yaptığı iddia edildi.

Borsa Vergiye Tabi Mi, Nasıl Vergilendirilir?

Borsa ve tahvil kazançları gibi menkul kıymet gelirleri genellikle kaynakta kesinti (stopaj) yoluyla vergilendirilir. Vergi kesintisi, işlemlere aracılık eden banka veya aracı kurumlar tarafından yapılır, bu nedenle yatırımcılar ayrıca beyanname vermezler. Ancak, bazı menkul kıymet gelirleri için beyan uygulaması devam edebilir. Temettüler, eurobondlar ve yabancı menkul kıymet gelirleri gibi bazı gelirler, geliri elde eden kişilerin beyan sorumluluğunda olabilir.

2022 yılında, bu tür gelirler için gelir vergisi beyannamesinin mart ayının sonuna kadar verilmesi gerekmektedir. Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları (MKYO) pay senetleri alım satım kazançları genellikle %10 oranında stopaja tabidir. Ancak, bu pay senetleri 1 yıldan fazla süreyle elde tutulursa, alım satım kazancı stopaja tabi olmayabilir.

Devamlı olarak fon toplam değerinin en az %80’i, MKYO hisse senedi hariç olmak üzere BIST’te işlem gören hisse senetlerinden oluşan borsa yatırım fonlarından sağlanan kazançlar %0 oranında stopaja tabidir. Diğer borsa yatırım fonları ise %10 oranında stopaja tabidir.