Bozkurt, “Türk” Demektir!
Tarih 20 Haziran 2013,
Azerbaycan’a doğru yola çıktım.
Ve hiç unutamadığım o gün 21 Haziran 2013,
Henüz Türk Devletler Teşkilatı kurulmamış,
Ortak para birimi, ortak ordu kelimeleri dahi anılmıyor.
İlk Türk Devletleri Diaspora Forumu, 21 Haziran 2013 tarihinde Bakü’de, ilgili devlet kurumlarının ve diaspora kuruluşlarının başkanları da dâhil olmak üzere 50 ülkeden 600’den fazla temsilcinin katılımıyla yapıldı. Onlardan biriydim, gazeteci olarak oradaydım.
Yani Türk Devlet Teşkilatının tohumlarının atılmasına şahit oldum.
Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'den diaspora kurumlarının başkan ve üst düzey yetkilileri temsil ediyordu.
Saatlerce süren forumda 19 başlıkta iş birliğini güçlendirmeler konuşuldu.
O gün temel nokta ise soydaşlığın, ortak dil Türkçe kullanılmasıyla güçlendirilmesi masaya yatırılmıştı.
Aslında bu forum dünyada farklı milletlerin oluşturdukları lobilere karşı ve bu lobilerin kirli bilgi yaymalarına karşı, doğru enformasyonu yaymak ve Türk kadim kültürünü korumak için kilit bir araçtı.
Bu toplantıların ilkini katılma fırsatım oldu. Daha sonra Ankara-2013, Ankara-2018, Türkistan-2019, Bursa-2022 olmak üzere üçü Türkiye’de ve Türkiye’nin çabalarıyla düzenlenmiştir.
O gün toplantıya katılan farklı ülkelerden gelen temsilciler, sahnede, bina dışında hatıra fotoğrafı çekilirken “Bozkurt” işareti yapıyordu.
Yani dünyanın farklı ülkelerinden gelen Türklerin, ortak işaretiydi “Bozkurt”
Tarihin köklerinden geliyordu.

*
Ve Merih Demirer’in gol sevince sonrası “Bozkurt” işareti yapması ile değil Türkiye, dünyanın gündemi oldu.
Her şey unutuldu, dünya “Bozkurt” işaretini konuşuyor.
Tek tek ülkelerden açıklamalar geliyor.
Batı ikiyüzlülüğünü yine göstererek Merih Demirer’e iki maç ceza veriyor.
Umarım Hollanda maçında her golümüz sonrası tüm taraftarlarımız “Bozkurt” işareti yaparak dünyaya mesaj verir.
*
Bozkurt işaretine sadece Türkiye’nin içerisinden bakarsanız manayı anlamaz, bin yıllık tarihi idrak edemezsiniz. Rusya’nın simgesi ayıdır, Fransa’nın horozdur, İngilizlerin aslandır, ABD ise beyaz yaşlık kartalken Türkiye’nin simgesi bozkurttur.
Türk adını ilk kez devlet ismi olarak kullanan Göktürk devletinin sembolü kurt yani bozkurttur.
Oğuz Kaan Destanında gösterici kurttur:
“Ey Oğuz, sen Urum üzerine yürümek istiyorsun, Ey Oğuz ben senin önünde yürümek istiyorum”
*
Yani siz “Bozkurt” işaretine son 50 yıldan “siyasi” olarak mı bakıyorsunuz yoksa bin yıllık Türk tarihinden mi?
Nazım Hikmet'in Atatürk’ü 'Bozkurt', 'Sarışın kurt' olarak nitelemesini yine bu tarihten gelen örnektir;
“Paşalar onun arkasındaydılar.O saati sordu.
Paşalar: ‘Üç’ dediler.
Sarışın bir kurda benziyordu.”
Türkiye Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında darphane tarafından üzerindeki bozkurt motifiyle basılan para, bu tarihten gelen örnektir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bozkurt kavramının öne çıkmasını sağlamıştır.
Türkiyat Enstitüsü'nde şu sözleri sarf edecekti:
“Karlı Tanrı dağlarının önünde, elinde meşale tutan bir bozkurt olsun. Bu meşale genç Türkiye Cumhuriyeti'nin ilminin ifadesi olsun. Ergenekon'dan çıkmamızda kılavuz olan bozkurt, Türklüğün Anadolu topraklarındaki yeni devletinin kuruluşunu ifade etsin.”
Özellikle bazı Atatürkçülerin bozkurt işaretine tepkisini aklım almıyor.
ATATÜRK DE BOZKURT SEMBOLÜNÜ BENİMSERDİ
Tepkiler çığ gibi devam ederken İlber Ortaylı’dan da bir açıklama geldi: "Türk tarihinde ‘Bozkurt’ bir semboldür, idoldür. Öyle sadece bir partinin, grubun sembolü değildir. Biz çöl takımından değiliz, steplerden gelen bir milletiz. O yüzden kurt bizim için mühim ve manalı bir semboldür. Ecnebiler de Atatürk’e ‘Bozkurt’ diyordu. Atatürk de bozkurt sembolünü benimserdi."
Prof.Dr. Erhan Afyoncu’nun tarihi bilgilendirmelerini lütfen okuyunuz;
TÜRK TARİHİNİN SEMBOLÜ BOZKURT
Bozkurt tarihimizin ilk dönemlerinden itibaren, 2198 yıldan beri tarih kayıtlarında vardır. Türk tarihinin ve kültürünün sembollerinden Bozkurt ilk defa M.Ö. 174'te Türk boylarından Wu-sunlardan bahseden bir belgede geçer.
OSMANLI DÖNEMİNDE DE BOZKURT SİMGESİ TÜRKLERİ TEMSİL EDER
Osmanlı döneminde de Bozkurt simgesi Türkleri temsil eder. Venedikli Marino Sanudo de Torsello'nun 13. yüzyılda kaleme alıp, papaya sunduğu ve bugün Vatikan'da bulunan eserdeki bir resimde Bozkurt, Türkleri simgelemektedir. Bu yazma Mehmet Tütüncü tarafından tespit edilmiştir.
Yani bin yıllık tarihin sembolüdür.
İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Türk asıllı Mesut Pezeşkiyan seçildi. Binlerce insan sokaklarda “Bozkurt” işaretiyle seçim zaferini kutluyor.
Bir kızıl elma gibi düşünün.
Bozkurt’tan rahatsız olan Avrupa, işaretten değil Türk’den rahatsız olmuştur.
*
Ve gelelim benim büyük endişeme…
Bu endişem ülke içerisinde…
Yıllarca engellemelerin, zincirlenmelerinin sembolü olmuştu başörtüsü,
Engeller kalktı tam sevindik, mutlu olduk.
Ancak başörtüsünün içi, manası boşaltıldı.
Şuur ortadan kalktı.
Şimdi bakıyorum düne kadar “Bozkurt” yapmayacağım diyenler,
Bozkurt işaretinden rahatsız olanlar,
Veya bir suça karışmış kişinin sosyal medyasından bir bozkurt yaptığı fotoğrafı bulup paylaşanlar,
2021 yılında Dilovası’nda “Bozkurt” işareti yapan polise soruşturma açmak için deli gibi uğraşan ve soruşturma açmayı başaranlar,
Şimdi sosyal medyalarında güzellemelerle “Bozkurt” paylaşıyorlar.
Aman aman bir “Bozkurt” işaretimiz kaldı.
Onunda içini, manasını boşaltmalarına izin vermeyelim.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.