Bu belirtiler varsa dikkat: Hematoloji uzmanından lenf kanseri uyarısı!

Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Kurnaz lenf kanserine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurnaz; "Lenf nodu büyümüş, sabit, hareketsiz ve sert ise kanser akla gelebilir" dedi.

Bu belirtiler varsa dikkat: Hematoloji uzmanından lenf kanseri uyarısı!

VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Kurnaz lenf kanserine ilişkin konuştu. Kurnaz, "Lenf nodu büyümüş, sabit, hareketsiz ve sert ise kanser akla gelebilir" diye konuştu.

"BAŞ VE BOYUN BÖLGESİNDE GÖRÜLEBİLİR"

Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Kurnaz lenf kanserine ilişkin yaptığı açıklamada enfeksiyonların en önemli faktör olduğunu söyledi. Kurnaz; "Lenfoma, kanser ve romatizmal hastalıklarda da büyüyebilir. Hassas, ağrılı kızarık lenf nodları daha çok enfeksiyonu düşündürür. Akıntı varsa daha çok enfeksiyon kaynaklı olabileceğinden şüphelenilir. Tüberküloz ve kedi tırmığı hastalığında daha çok baş-boyun bölgesinde büyümüş lenf nodları görülür. Köprücük kemiğinin hemen üzerindeki lenf nodları ise daha çok kanser veya lenfoma ilişkili olarak düşünülür, mutlaka biyopsi ile değerlendirilmesi gerekir" dedi.

"EN SIK SEBEP ENFEKSİYÖZ"

Koltuk altı lenf nodlarının, enfeksiyöz nedenli olabileceği gibi meme kanseri veya başka bir kanserin ya da lenfoma kaynaklı da olabileceğini söyleyen Kurnaz; " Lenf nodu büyümesine neden olan en sık enfeksiyöz durumlar; EBV/CMV virüslerinin yaptığı enfeksiyöz mononükleozis hastalığı, HIV enfeksiyonu, tüberküloz, kedi tırmığı hastalığıdır" diye konuştu.

BÜYÜMESİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİ AÇIKLADI

Sistemik lupus eritomatozis, romatoid artrit gibi romatizmal hastalıkların da lenf nodu büyümesi yapabileceğini ifade eden Kurnaz; "Sarkoidoz daha çok akciğeri tutar fakat bu hastalarda da çevresel lenf nodu büyümesi görülebilir. Lenf nodu büyümesinde mutlaka herhangi bir enfeksiyona maruziyet, kedi teması (kedi tırmığı hastalığı), pişmemiş et yenmesi (Toksoplazmozis gibi), kene ısırığı (Lyme hastalığı), şüpheli cinsel temas (HIV gibi)-, ateş, gece terlemesi, kilo kaybı gibi belirtilerin varlığı sorgulanmalıdır" sözlerine yer verdi.

"NODLAR AĞRILI VE HASSAS OLABİLİR"

Normal lenf nodlarının hareketsiz, ağrısız ve genelde 1 santimden küçük olduğunu da dile getiren VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Kurnaz; "Lenf nodu büyümüş, sabit, hareketsiz ve sert ise kanser akla gelebilir. Lenfomada lenf nodları genellikle ağrısız, hareketli ve lastik kıvamında olur. Enfeksiyonda ise lenf nodları hassas, ağrılı olabilir" dedi.

"DOKTORA BAŞVURUN"

Yapılan muayenenin ardından lenf nodunun karakteri belirlenerek, gerekli durumlarda biyopsi yapılara tanı konulduğunu ve lenf nodunun büyümesinden şüphelenen kişilerin doktora başvurması gerektiğini sözlerine ekledi. Doç. Dr. Fatih Kurnaz; "Muayene sonrası uygun görüntüleme yöntemleri ile lenf nodunun karakteri belirlenir ve gerekli durumlarda lenf nodu biyopsisi yapılarak tanı konur. Lenf nodu büyümesinden şüphelenen bir kişi büyüme nedeninin tespiti, tetkikler ve tedavi için doktora başvurmalıdır. Bazı durumlarda sadece takip gerekebileceği gibi bazı durumlarda ileri tetkik ve tedavi gerekebilir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA