Bu bir ERTUĞRUL SAĞLAM analizi dir.

Kocaelispor Ertuğrul Sağlam ile teknik direktörlük konusunda anlaştı ve imzalar atıldı.
Kocaelispor’umuza ve Kocaeli kentimize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.
Peki Ertuğrul Sağlam hakkında küçük bir analiz yapsak ve hayal kırıklığına uğramayacak plan ne olmalı.
Başlığı analiz olarak attığıma bakmayın, analiz istatistik verileri, bilimsel çalışmalar, kaynaklar ve raporlar ile yapılmalıdır ve bunu Kocaelispor yönetimi mutlaka yapmıştır.
Ben sadece bu kentte yaşayan ve Kocaelispor’un başarılı olması için destekte bulunan bir vatandaş olarak gözlemlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Değerli dostlar.
Ben bir Samsun’lu olarak çocukluğumdan beri takip ettiğim bir karekter ERTUĞRUL SAĞLAM.Yıllarca takip ettiğim bu karakter bugün Kocaelispor da teknik adam oldu. Bu güzel bir mutluluk benim adıma.

Ertuğrul Sağlam Samsunspor’da yıldız bir futbolcu. Samsun ve Samsunspor un kendi marka değerinden sonra gelen ikinci yada üçüncü marka değeridir. Aslında Samsun veya Samsunspor deyince Tanju Çolak ve Ertuğrul Sağlam gelir akla hemencecik.

Her şehrin böyle marka değerleri vardır. O şehir için değerli kılınan spor insanları vardır. Tıpkı Kocaelispor deyince akla Saffet Sancaklı 'nın geldiği gibi yada Saffet Sancaklı deyince akla Kocaelispor geldiği gibi.

Bu örnekleri şehir şehir ve takım takım çoğaltabilmek mümkündür.

Gün itibari ile Ertuğrul Sağlam Kocaelispor 'umuza teknik adam oldu.
Onu bu şehire bağlayan hiç bir unsur yok, tıpkı onu Bursaspor'a bağlayan hiç bir unsurun olmadığı gibi.

Ama onunla birlikte Bursaspor şampiyon oldu. Tarih boyunca Bursaspor şampiyonluğunda onun adı anılacak artık bu işin gerçeği.

Ertuğrul Sağlam yakın zamanda Samsunspor 'da teknik adam oldu. Ama beklenen şekilde ayrılmadı Samsunspor teknik adamlığından.

Peki Bursaspor’da gelen başarı neden Samsunspor teknik adamlığında gelmedi.

Neden mi?

Bunu derin derin analiz yapmak spor adamlarının işi.

Fakat ben bir taraftar ve seyirci gözü ile bir kaç analiz yapmak isterim.

Ertuğrul Sağlam ile KOCAELİSPOR'umuz nasıl kazanır görüşlerimi bildirmek isterim.

Ertuğrul Sağlam spor adamlığında farklı bir karakter…

*Sporcunun ön plana çıkmasını değil takımın ön plana çıkmasını sağlıyor:
Bursaspor'da örnekleri var. Kendini ön plana çıkaran futbolcuyu oynatmıyor, takım çalışmasına önem veriyor. Bu konuda yönetimden tam yetki istiyor. Samsunspor yönetiminde bunları başaramadığını düşünüyorum.

**Ertuğrul Sağlam uzun vadeli başarı planı yapıyor.
Kısa sürede başarı beklersiniz hayal kırıklığına uğrarsınız. O uzun süreli bir takım kuruyor ve bu başarı uzun zamanda geliyor.

( Tabir-i caizse altın gibi, kısa vadede kazandırmıyor. Uzun vadede kazandırıyor.)

Bu konuyu açmak istiyorum; Bursaspor da başarı çok uzun yıllar sonra geldi. Takım oturdu sporcular takım ruhu ile hareket etti takım yönetimi buna sabretti ve yılların emeği şampiyonluk ile birlikte geldi.

Ama Samsunspor taraftarları ve Yönetimi Ertuğrul Sağlam 'ın bu özelliğine sahip çıkamadı Samsunspor çok güzel bir yerde iken sabredemedi ve yollar ayrıldı peki sonuç Samsunspor uzun süre yine beklemek zorunda kaldı.

***Ertuğrul hoca takım yöneticilerinin işine karışmasından haz etmiyor.
Bu konu onun başarısına engel oluyor. Taraftarlardan sabır bekliyor. Bu süreç uzun olacağı için yönetimde, taraftarlarda çok sabırlı davranamayabiliyor.

Peki Kocaelispor Yönetimi ve taraftarları sabırlı olabilecek mi?

Benim görüşüm yıllardır Kocaelispor Yönetimi de taraftarları da sabrediyor. Bir kaç sene daha sabırlı olsunlar ve yerli ve milli bir takım olsun.

****Ertuğrul hoca altyapıya önem veriyor.
Futbolcularının altyapıdan yetiştirmesi konusunda tavır sergiliyor. Kendisi gibi bizim çocuklarımız olsun istiyor. Kendisini yerli ve milli hissediyor, zaten kendisini bilen biliyor karakterde de sporda da muhafazakâr bir görüş sergiliyor. Bu görüş aslında onu başarılı kılmak için büyük bir olgu. Bence bu olguya saygı duymak gerekiyor.
Bence her takım kendi evlatlarını yetiştirmeli ve bu konuda Ertuğrul hoca hassasiyet sergiliyor.

*****Ertuğrul hoca kent dinamiklerini aktive ediyor.
Bireysel başarı değil bütünsel başarı tekniklerini uyguluyor. Kent için sadece sporcunun veya bir kaç kişinin çalışmasını yeterli görmüyor, tam bir uyum içinde tüm kent ile başarı gelir vurgusunu sık sık kullanıyor.

Ertuğrul Sağlam kendi adının veya birkaç sporcunun adının hatta bir kaç yöneticinin adının ön plana çıkması ile değil takım ruhu konusunda hassasiyet sergiliyor ve ekip ruhunu her mülakatında ortaya koyuyor.

Değerli dostlar.
Benim görüşüme göre Ertuğrul Sağlam çok doğru ve muazzam bir tercih. Fakat bir kaç önemli durum var ki bunları bilmek gerekiyor

1-Sabır / 2-İnanç / 3-Ekip / 4-Kurumsallık / 5-Saygı
Bunlardan birisi eksik ise Ertuğrul Sağlam ile işler yolunda gitmiyor. Bunuda zaman çok güzel gösteriyor.

Ertuğrul Sağlam sadece bir futbolcu değil, sadece bir teknik direktör değil. O aslında akademik ünvanı olan bir akademisyen bunu herkesin bilmesi gerekiyor.
Ertuğrul Sağlam babadan oğula geçen bir şirket edası ile değil profesyonel yönetim sistemi ile kurumsallaşmayı tercih eden bir CIO olarak yöneticilik yapmayı benimsiyor.
Yani o bir profesyonel bakış açısına sahip bunu herkesin kabul etmesi gerekiyor.
Peki bunu Kocaelispor yönetimi ve taraftarları kabul edebilecek, yönetebilecek ve bu sürece sabredebilecek mi?
Bunu tabi ki zaman gösterecek ama Türkiye’yi besleyen şehir Kocaeli ve bu kentin takımı Kocaelispor her şeyin en güzelini hak ediyor…