Bu köyde yıllardır ramazanın ilk günü aynı yemek yeniyor!

Bursa'nın Kestel ilçesinde yıllardır süregelen gelenek devam ediyor. Közluören köyünde süren gelenekte Ramazan ayının ilk gününde bütün köy halkı aynı yemeği yiyor.

Bu köyde yıllardır ramazanın ilk günü aynı yemek yeniyor!

Kestel Kozluören köyünde yıllardır Ramazan ayının ilk gününde aynı yemek yeniliyor. Tamı tamına 400 kişinin bulunduğu köyde ilk iftarda çullama ve yeşil mercimek olarak bilinen yemekler yapılıyor. Köyün kurucu olan Abdal Mehmed isimli şahısın eşine yaptırıp dağıttığı yemekle başlayan gelecek 900 yıldır hiç bozulmadan devam ediyor. Sabahın erken saatlerinde kalkıp iftar hazırlıklarına başlayan köyün kadınları elde açılan yufkalar bir tepsiye baklava gibi dizilip üzerine tercihe göre pişirilen beyaz yada kırmızı etler dökülüyor. Daha sonra tereyağı eritilerek hazırlanan soslar dökülerek çullama denilen yemek iftar sofralarına servis ediliyor.Ramazan'ın birinci gününde her evde pişirilen çullama ve yeşil mercimek iftarda afiyetle yeniyor.

"BÜYÜKLERİMİZDEN ÖYLE GÖRDÜK"

Kozluören Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ruhsel Demirtaş, Çullama ve Yeşil mercimek Ramazanlarda olmazsa olmazımız. İlk günü mutlaka yaparız. Büyüklerimizden öyle gördük. Babannelerimiz ninelerimiz hep yapardı. Biz yapıyoruz bizden sonrada inşallah yaparlar" diye konuştu. Köy halkından Berrin Selçuk ise, Ramazan'da ilk gün herkesin evinde bu yemek pişer. Un su ve tuzla karıp hamuru açar ve saçta pişiririz. Daha sonra onları sarıp küçük küçük keserek üzerine pişirdiğimiz tavuğu dökeriz. İftarda da çokta güzel yeriz Ramazan'ımızda çok güzel geçer bu sayede. Herkesin evinde ilk günü yeşil mercimek ve çullama pişer" ifadelerine yer verdi.

Bu köyde yıllardır ramazanın ilk günü aynı yemek yeniyor! - Resim : 1

Bu köyde yıllardır ramazanın ilk günü aynı yemek yeniyor! - Resim : 2

Bu köyde yıllardır ramazanın ilk günü aynı yemek yeniyor! - Resim : 3

Kaynak: HABER MERKEZİ