Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bugün arife yarın Kurban Bayramı

İslam aleminin kutladığı Kurban Bayramı yarın itibariyle başlayacak. Bugün arife günü olan Kurban Bayramı’nda peki neler yapılır? neler yapılması gerekir? Kurban Bayramı nasıl ortaya çıktı? Detaylar haberimizde…

İslam aleminin kutladığı Kurban

İslam aleminde yarın Kurban Bayramı coşkusu yaşanacak. Peki Kurban Bayramı’nda neler yapılır? İlk olarak kılınan bayram namazı ile başlayan bu önemli gün, ardından kurban kesecek olan vatandaşlar kurbanlarını keserek ibadetlerini gerçekleştirir. Ardından bu kesilen kurbanın etleri diğer hanelerle paylaşılarak Kurban Bayramı’nın en önemli faktörlerinden birisi olan paylaşma ve yardımlaşma gerçekleştirilir. 

NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Peki Kurban Bayramı nasıl ortaya çıktı.  Kurban Bayramı, hicretin ikinci yılında ortaya çıktı. Hz. İbrahim evinde bir gün uyuduğu esnada, rüyasında oğlu İsmail’i kurban ettiğini görmüştür. Bu rüya üzerine Mekke’ye giden Hz. İbrahim, oğlu İsmail’i annesinin yanında görmüştür. Oğluna rüyasından bahseyen Hz. İbrahim, oğluna bir ip ve bir bıçak almasını söylemiştir ve oğlunu da alarak odun kesmeye çıktığını söylemiştir. Hz. İbrahim ve oğlu İsmail, vadiye doğru ilerlerken, şeytan insan kılığında Hz. İbrahim’in karşısına çıkmıştır ve Allah’ın bu emrini yerine getirmesin diye aklını çelmeye çalışmıştır. Fakat Hz. İbrahim bu oyuna inanmamıştır. Oğluna, rüyasını anlatan ve Allah için kendisini kurban ettiğini gördüğünü açıklayan Hz. İbrahim, oğlunun tepkisi ise oldukça şaşırtıcıdır.

SÜRDÜRÜLEBİRLİR YARDIMLAŞMANIN ANAHTARI OLDU

İsmail bu duruma şöyle cevap vermiştir: “Babacığım sana emrolunanı yap, babacığım! Beni kurban etmek istediğin zaman, beni iple sıkıca bağla ki benden sana karşı, bir şey isabet edip de ecrim eksilmesin. Hem sen beni boğazlamak için yatırdığın zaman, yüzükoyun yatır, alnımı yere getir. Çünkü yüzüme bakınca kalbin incelir ve bu durumun Allah’ın sana emrettiği şeyi yerine getirmene engel olabileceğinden korkarım!” Hz. İbrahim hazırlığını tamamlar ve oğlunu kurban edecekken Allah tarafından “Ey İbrahim! Rüyana sadakat gösterdin, işte sana oğlunun yerine boğazlayacağın kurbanlık, onu boğazla!” emredilmiştir. İşte kurban ibadeti günümüze kadar bu dini değer ile ulaşmış ve korunmuştur. Allah’ın emrettiğini görevi en sevdiği olmasına rağmen geri çevirmeyen Hz. İbrahim’e bir ödül olurken; aynı zaman insanlık tarihinde de sürdürülebilir bir yardımlaşmanın anahtarı olmuştur.