Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Bütçe Haziranda 219 milyar 637 milyon TL açık verdi”

Kocaeli Sanayi Odası Temmuz ayı meclis toplantısı Kocaeli Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu aylık faaliyet raporunda, “Bütçe Haziranda 219 milyar 637 milyon TL açık verdi. Temmuz ayında da kurlardaki yükselişin enflasyona yukarı yönlü yansımasının devam edeceğini düşünüyoruz” dedi

Kocaeli Sanayi Odası Temmuz

Kocaeli Sanayi Odası Mayıs ayı Meclis Toplantısı oda binasında gerçekleştirildi. Hasan Tahsin Tuğrul’un başkanlık yaptığı meclis toplantısına konuk katılımcı olarak Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar katılım sağladı. 6 gündem maddesinin görüşülüp karara bağlandığı meclis toplantısında Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu aylık faaliyet raporu sunumu gerçekleştirdi. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu aylık faaliyet raporu sunumunda, “Geçen Cumartesi bildiğiniz üzere 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günüydü. 7. yılında darbe girişimini tekrar kınıyor, şehitlerimizi rahmetle anıyoruz” dedi. 

25 MİLYAR DOLARI AŞABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ

Zeytinoğlu, “Diğer taraftan, Cenevre’de gerçekleşen genel kurulda 170 ülkede 45 milyondan fazla şirketi temsil eden dünyanın en büyük iş organizasyonu Milletlerarası Ticaret Odası’nın (ICC) Yönetim Kurulu’na seçilen TOBB Başkanımız Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu’nu tebrik ediyoruz. Haziran ayında; İhracat 20 milyar 901 milyon dolar. Bu yıl 9 günlük bayram tatili nedeniyle fiili çalışma gün sayısı daha az idi. Buna rağmen bu seviye olumlu. Temmuz ayında 25 milyar doları aşabileceğini bekliyoruz” dedi. 

İLK DEFA 1.04’E YÜKSELDİ 

Zeytinoğlu, “2023 yılının ilk çeyreğinde dünya ihracatı 24,5 trilyon dolar. Türkiye ihracatı 255,7 milyar dolar Ülkemizin dünya ihracatından aldığı pay bu yılın ilk çeyreğinde ilk defa yüzde 1.04’e yükseldi. İthalat 26 milyar 297 milyon dolar. Üretim ve yatırıma yönelik artışları olumlu bulurken, tüketim malları ithalatında daha dikkatli davranılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda Bakanlığınız ile işbirliği yaparak ithal edilen ama ülkemizde üretilebilecek olan ürünleri tespit etmek için bir çalışma yapabiliriz” dedi. 

KOCAELİ’DE İTHALAT VE İHRACAT RAKAMLARI

Kocaeli’nin durumunu değerlendiren Zeytinoğlu, “Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre haziran ayında Kocaeli’den gerçekleşen, ihracat 3 milyar 64 milyon dolar, ithalat 6 milyar 402 milyon dolar. İlk altı aylık döneme baktığımızda ihracat 18 milyar 660 milyon dolar, ithalat 39 milyar 509 milyon dolar. Haziran ayında dış ticaret açığındaki gerileme cari açığa yansıyacaktır. Turizm gelirlerinin de katkısıyla yıllık cari açıkta gerileme görebiliriz Döviz kurlarındaki yükselişin enflasyona etkisini görüyoruz. Kur artışlarının ÜFE’ye yansıması daha çabuk görüldüğünden, ÜFE’deki aylık artış daha hızlı oldu. Ancak enflasyonda gerçekleşen aylık artışlar geçen yılın gerisinde kalmasından, yıllık bazda hem ÜFE hem TÜFE’de az da olsa gerileme devam etti” dedi.

BÜTÇE HAZİRANDA 219 MİLYAR 637 MİLYON TL AÇIK VERDİ

Zeytinoğlu, “Temmuz ayında da kurlardaki yükselişin enflasyona yukarı yönlü yansımasının devam edeceğini düşünüyoruz.Haziran ayı kapasite kullanım oranı; Türkiye yüzde 76,8, Kocaeli ise yüzde 71,8. Sanayi üretimindeki yıllık gerilemeye rağmen alt kalemlerine baktığımızda; sermaye malları üretiminde yıllık yüzde 18,1’lik, orta-yüksek teknolojili ürünlerde yıllık yüzde 7,3’lük, yüksek teknolojili ürünlerde yıllık yüzde yüzde 6,2’lık artışları değerli buluyoruz. İşsizlik oranı yüzde 9,5. Nisan’dan Mayıs’a; çalışabilir Nüfus 47 bin kişi arttı. İstihdam edilenler 63 bin kişi arttı. Mayıs itibariyle toplam istihdam edilenler 31 milyon 716 bin kişi. Bütçe Haziranda 219 milyar 637 milyon TL açık verdi” dedi.

EK BÜTÇE İLE BİRLİKTE ARTIŞA GİDİLDİ

Zeytinoğlu, “Bildiğiniz üzere Ek Bütçe Kanun Teklifi geçen hafta Meclis’te kabul edildi. 2023 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifinde merkezi yönetim bütçe giderleri 4.469,6 milyar TL olarak belirlenmişti. Ek bütçe ile birlikte merkezi yönetim bütçe giderleri yüzde 25 artışla 5.589,1 milyar TL’ye ulaştı. Genel bütçe gelir tahmini de, gider tarafı ile aynı miktarda 1.119,5 milyar TL teklif edildi. Tabii bu gelir beklentisine bağlı olarak KDV başta olmak üzere Şans Oyunları Vergisi, BSMV ve Harçlarda artış yapıldı. Genel KDV oranı yüzde 18’den yüzde 20’ye; yüzde 8 olan oran ise yüzde 10’a yükseltildi. Yüzde 1 KDV oranında bir değişiklik yapılmadı. Yeni oranlar 10 Temmuz’dan itibaren uygulanmaya başlandı. Pasaport dahil harçlarda yüzde 50 artışa gidildi. Akaryakıt ürünlerindeki maktu vergi oranları, Ocak ve Temmuz’da Yİ-ÜFE endeksinde 6 aylık değişim dikkate alınarak yeniden belirlendi” dedi. 

AB İLİŞKİLERİMİZDE YENİ DÖNEME GİRİYORUZ 

Sözlerini sürdüren Zeytinoğlu, “Depremlerin yol açtığı ekonomik kaybı telafi için bir defaya mahsus MTV iki katına çıkarıldı. Kurumlar vergisi oranı 2023 yılı için yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarılırken, finansal kurumlarda oran yüzde 30’a yükseltildi. Tüm dünyada Kurumlar Vergisi oranının düşürülmesi gibi bir eğilim varken bizdeki bu artışın 1 yıl için geçerli olacağını umuyoruz. Bütçe açığının azaltılabilmesi için kamunun gelir kalemlerinde artışlar olmasını bekliyorduk. Diğer taraftan bütçe disiplini bakımından kamu tarafında da tasarruf önlemlerinin alınmasına yönelik atılan adımları olumlu buluyoruz. Bununla birlikte, vergi, işçilik ve akaryakıt maliyetlerindeki son artışların, ekonomimizde kayıt dışılığı arttıracağı konusunda endişe duyuyoruz. Diğer taraftan bütçe açığının azaltılması ve işsizlik sorunumuzun çözümü için yabancı sermayenin ülkemize çekilmesinin önemini her yerde dile getiriyoruz. Özellikle, Nato Zirvesinde Avrupa Birliği’nde üyelik sürecimizin yeniden canlandırılmasında olumlu bir kanaatin hakim olduğunu gördük. Ülkemizin AB ile ilişkilerinde yeni bir süreç, yeni bir açılım ihtimalinden söz ediliyor” dedi. 

VİZE SÖYLEMLERİNİ OLUMLU BULUYORUZ

Son olarak Zeytinoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın “Türk ekonomisine çarpan etkisi yapacak Gümrük Birliğinin güncellenmesi müzakerelerini hızlandırılacağı ve vize serbestisinde de mesafe alınacağı” söylemlerini çok olumlu buluyoruz. Bu kapsamda TOBB, TÜSİAD, İSO, İTO, TİM, TİSK, TÜRKONFED, İKV, KAGİDER, TEPAV, PM, TEAV ve STGM olarak Yüksek Temsilci Sayın Borrell’e ve Komiser Sayın Varhelyi’ye “Türk sivil toplumu ve iş dünyası tarafından Türkiye’nin AB üyeliği ve üyelik perspektifi konulu bir destek yazısı” gönderdik” şeklinde konuştu

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi gündeminde emeklilik sistemiyle alakalı
Sıradaki Haber Emekliler dikkat! Sistem değişiyor, prim kesilebilir…