Büyükakın: 2 milyar borcu kapamak yerine otobüs almak daha mantıklı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 30 araçlık yeni otobüs filosunun teslim töreninde konuşan Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, 2 milyar TL borcu tek seferde ödemek yerine otobüs almanın daha mantıklı olduğunu ifade etti.

Toplu taşıma otobüs filosunu büyütmeye çalışan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi son olarak 50’si 12 metre, 31’i körüklü olmak üzere toplam 81 yeni otobüs alımı için ihale yapmış ve ihaleyi kazanan firma 81 araçtan 20’sini Temmuz ayının ilk haftasında teslim etmişti. Son olarak 30 araç daha geçtiğimiz hafta teslim edildi.

644 ARAÇ OLDU

Teslim edilen araçlar için bugün Kocaeli Kongre Merkezinde tören düzenlendi. Araç teslim törenine Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Genel Sekreter Hayri Baraçlı, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus, MHP İl Başkanı Murat Nuri Demirbaş, AK Parti İzmit İlçe Başkanı Halil Güngör Dokuzlar, UlaşımPark Daire Başkanı Serhan Çatal, Daire Başkanları ve müdürler katıldı. Yeni araçlar ile birlikte Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım filosu 644’e yükselmiş oldu. Tören sonrası yeni otobüsler şehir turuna çıktı.

“BÖYLE BİR ŞEHRİN İHTİYACINA KARŞILIK VERMEK ZOR”

Teslim töreninde konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Kocaeli büyük bir şehir büyümeye de devam ediyor. İbrahim Başkan Büyükşehir Belediyesini kazandığında İzmit Büyükşehir Belediyesi daha küçük bir alana hizmet eden belediyeydi. Büyükşehir Modeli düzenlemesi ile Büyükşehir Belediyesi olduk. O gün nüfusumuz 1 milyon 250 bindi bugün 2 milyonun üzerine çıktık. Neredeyse 1 milyon artan nüfustan bahsediyoruz. Her sene Bir Karamürsel, Dilovası ve Kandıra kadar büyüyen bir şehirden bahsediyoruz. Böyle bir şehrin toplu taşıma ihtiyacına karşılık vermek son derece zor. 2011 yılında ilk doğalgazlı otobüslerimizi aldık. O zaman genel sekreter yardımcısıydım. Toplu taşıma tarafında neredeyse yoktuk. Filomuzu yenilemek için otobüs alımlarına devam ettik. 2019 yılından itibaren de 315 adet yeni otobüsü filomuza kattık. Toplam araç sayımız 644’e ulaştı. Kesinlikle yetmez. Sayının artması lazım.

“HEDEFİMİZ YÜZDE 30”

Kocaeli’de 2194 toplu taşıma aracı hizmet ediyor. Arttırarak devam edeceğiz. Master planlara göre toplam yolculuk yaklaşık 2 buçuk milyon seviyesinde. Toplu taşımanın yüzde 40’ının kamu tarafından yapılması lazım. Bizde yüzde 16 oranındaydı. Yüzde 30’lar mertebesine taşınması hedefimiz var. 315 otobüs de bunun en açık göstergesi. Yeni hatların oluşumu da var. 41 Hat bunlardan biri. Beldelerle sınırlanmış hatlar vardı. Bu haklar kazanılmış haklar olduğu için hukuki olarak süreç devam ediyordu. Herkesin kazanacağı bir yaklaşımla yönetmeye devam ettik. 41 Hat’ta olduğu gibi bir güney hattının kurulması için çalışmalarımız devam ediyor. Batı bölgesinde de kurmak için çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Raylı sistemde ise hedefimiz yüzde 14’e ulaştırmak.

“BORÇ KAPATMAK YERİNE OTOBÜS ALIYORUZ”

Bugün aldığımız araçların hepsi doğalgazlı. Her birinin yaklaşık fiyatı 11 milyon lira. 550 milyon TL yapıyor. Bizim en borçlu belediye olduğumuzu söyleyenler bile şu araçlara bakabilirler. O borcu kapamak yerine otobüs almak daha mantıklı. Biz de öyle yapıyoruz. Kasıtlı bir şekilde en borçlu belediye diyip duruyorlar. Ben de her vesile ile bunları söyleyeceğim. Kocaeli Belediyesi mali yapısı en sağlam belediyedir. Borç deyip duruyorlar. O bor sizin yaptığınız borç. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Türkiye’nin en borçsuz belediyesi.

ARAÇ ÖZELLİKLERİ

12 metre CNG (Sıkıştırılmış doğalgaz) yakıtlı ve alçak tabanlı BMC otobüsler 5 yıl yedek parça ve servis garantili. 26 oturan, 64 ayakta olmak üzere 90 yolcu kapasiteli otobüslerde çarpışma ve sürücü ikaz sistemi bulunuyor. Ayrıca otobüsler; yakıt tasarrufu, rampa çekiş performansı ile emsallerine göre daha güçlü motor sistemine sahip.

Kaynak: Serhat Güneş