Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Büyükakın; Borçlu değil güçlü belediyeyiz”

Başkan seçildiği günden bu güne kadar yaptığı projeleri değerlendiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin borçlu değil güçlü bir belediye olduğunu ifade etti

Başkan seçildiği günden bu

2019 Yerel seçimlerinde yüzde 55,57 oy oranı ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükaın, görevinin 4’üncü yılını geride bıraktı. Başkan Büyükakın bugün düzenlediği etkinlikte 4 yılını değerlendirdi. “Yerli Yerinde Hizmet ve Eser Dolu 4 Yıl” isimli etkinlik Kocaeli Uluslararası Kongre Merkezinde yapıldı. Etkinliğe İlçe Belediye Başkanları, Daire Başkanları, Muhtarlar, STK Başkanları ve siyasiler katıldı.

“250 BİN BİNA TARANACAK”

Kentteki afet riski ile ilgili açıklama yapan Başkan Büyükakın Kocaeli’de bulunan 250 bin binanın tamamının taranacağını ifade etti. 6 ayda 99 öncesinde inşa edilen 160 bin binayı geri kalan 3 ayda tarayacağız. Bunu İnşaat Mühendisleri Odası ile birlikte yapacağız. Üniversiteden hocalarımız ile birlikte hazırlandık. Böylelikle binaların durumunu değerlendirmiş olacağız. Bu çalışma bitmeden bir şey söyleme imkanımız olmayacak. 100 kişilik bir mühendis ekibi bu taramaları gerçekleştirecek. Afet sadece deprem değil. Yangın da bir afet sel de bir afet. Sadece konutlarda bir afet riski yok. Fabrikalarda da risk var. Ne yaptığımızı biliyoruz. Şuanda bilinsin bu kentteki binaların taraması önümüzdeki ağustos ayından itibaren 9 aylık süreçte tamamlanacak” dedi. 

“1 KURUŞ BORCU YOK”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin borçlu değil güçlü bir belediye olduğunu ifade eden Büyükakın, “Bugüne kadar 647 proje tamamlandı. Beyanname harici 320 proje yaptık. Devam eden 254 projemiz var. Beyanname dışında devam eden 76 proje var. Toplamda 1297 proje var. Bu kadar işi yaparken milletin 1 kuruşunu zai etmedik. Bunları borçlanarak yapmadık. Borç ödedik. Bu borç bizim borcumuz değildi. Bu polemiği başlatmak için konuşmadım. Her defasında bunu gündeme getirdiler. Biz sizin borcunuzu ödüyoruz. 6 milyarda devraldım 4 milyar borç ödedim zaten. Bu borç hazineye olan borç. Başka 1 kuruş borç yok. 

“METROYU YAPABİLİR HALE GELDİ”

Öyle bir sağlama bağladık ki kalan 108 taksit var. 21 milyon tl olarak ödenecek. Bu büyükşehir Belediyesi için hiç bir şey. Buna faiz de yok. Büyükşehir Belediyesinin borçla ilgili endişesi kalmamış. Bizim borcumuz bu dönemde artmadı. Artan belediyeler var. Şuanda 32 milyar lira borçlanma hakkımız var. Eğer doğru fiyatlarla kuzey metro 30 milyarlık bir proje. Belediye borçlanan kuzey metroyu yapabilir hale geldi. Şimdi 32 milyar borç alabiliriz ve Kuzey Metro yapabilir. Borçlu değil güçlü belediye olduk.

“EN BORÇLU BELEDİYE DEĞİLİM”

Hazineye en borçlu belediye Kocaeli Büyükşehir Belediyesi. Bizim borcumuz değil. 300 milyonluk dolarlık barajı 2,2 milyar dolara yapanlar onun hesabını versin. Hazine borcu itibari ile diğer belediyelerin borçları düşük ama dış borçları var. Kredi borçları var. Türkiye’nin en borçlu belediyesi başlığını atanlar bir gündür bu da onların yüzüne şamar olsun. Ben milletimin parasını zai etmedim. Anlatya’nın 4 milyar borcu var. Onu kimse göstermiyor size. İzmir büyükşehir Belediyesinin borcu 14 milyar TL. İstanbul Belediyesinin borcu 78 milyar. Hadi İstanbul Belediyesinin bütçesi 10 katı bütçesi var borcu da 10 katı olsun. Demek ki ben Türkiye’nin en borçlu belediyesi değilim” dedi. Serhar GÜNEŞ