Büyükakın, Kuzey Metro hattını ilk kez anlattı

Sanayi Odası Meclisinde konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, metro projesinin yaklaşık 2 buçuk milyar dolar değerinde olduğunu ifade ederek, “Şehrimizin geleceği açısından inanılmaz bir fırsat” dedi.

Büyükakın, Kuzey Metro hattını ilk kez anlattı

Kocaeli Sanayi Odası'nın Ekim ayı meclis toplantısı bugün saat 10.00'da meclis başkanı Hasan Tahsin Tuğrul ve KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu'nun katılımı ile gerçekleştirildi. Meclise konuk olarak Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın katıldı. 8 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı. Meclis toplantısı sonrası Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın kürsüye çıkarak metro projesinin detaylarını verdi.

“KANUN ÇIKTIYSA BİTER”

Güne büyük bir müjde ile başlanıldığını ifade eden Başkan Büyükakın, “Kuzey metro hattı üzerinde bir süredir çalışıyorduk. Şehrimiz açısından son derece kritik bir çalışma. Genel Sekreterliğimden beri çalışıyorum. Dün resmi Gazete'de yayınlandı. Kanun çıktıysa bu iş biter. Kocaeli'nin kuzey metrosu var olarak bakıyorum. Fuar alanında yanında bir expo alanı aldık. Güney otoyolunun çıkış noktası da aynı bölgeye çıkıyor. Güney otoyolu da bakanlığın ihale çalışmalarını yaptığı bir safhada. Piyasa koşulları nedeni ise ihale edilirse katılan olmaz. Ne zaman olacağı piyasaya bağlı” dedi.

“İNANILMAZ BİR FIRSAT”

Ray hattının istasyonlarından bahseden Büyükakın, “Birinci etapta 18 istasyon planlanıyor. Yaklaşık 108 milyar dolarlık bir yatırım. Metro araçları ihalesi ayrı olarak yapılacak. 80 metro aracı ile çalışma başlayacak. Günlük 300 bin yolcu taşıması öngörülüyor. 2053 bu metronun hedef yılı günlük 490 bin yolcu taşıması hedeflenen bir metro. 60 milyar TL’lik bir bütçe. Gebze Darıca OSB’lerinin bulunduğu metro Ulaştırma Bakanlığına devredilmiştir. Bu şehrimiz açısından çok kritik. Bu da aynı şekilde. BU yatırımı Büyükşehir Belediyesinin yapması için 6 yıla ihtiyacı var ve başka hiçbir şey yapmamak lazım. Merkezin hükümetin kaynakları ile metro yapmak daha rasyonel. Şehrimiz açısından, şehrimizin geleceği açısından inanılmaz bir fırsat. Büyük bir müjde” dedi.

Büyükakın, Kuzey Metro hattını ilk kez anlattı - Resim : 1

Kaynak: HABER MERKEZİ