Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Büyükakın: Sivil toplumun gücünü depremde gördük

Türkiye Kent Konseyleri Birliği 15. Dönem Başkanlığı Ankara Kent Konseyi’nden Kocaeli’ye devredildi. Türkiye Kent Konseyleri Birliğinin dönem başkanı Kocaeli Kent Konseyi Genel Sekreteri Sedat Köse oldu.

Türkiye Kent Konseyleri Birliği

Kocaeli Başiskele ilçesinde gerçekleşen devir törenine Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Genel Sekreter Balamir Gündoğdu, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri, Danışma Kurulu Üyeleri, Akademik Kurul Üyeleri ve Etik Kurul Üyeleri ile, Türkiye Kent Konseyleri Birliği üyesi olan yaklaşık 60 Kent Konseyinden, Kent Konseyi Başkanı, Genel Sekreteri ve Engelli Meclisleri başkanları düzeyinde katılım oldu.

“BİZİ NASIL HİMAYE EDECEKSİNİZ?”

Etkinliğin ilk konuşmasını Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın gerçekleştirdi. Açıkoturum şeklinde gerçekleşen konuşmaya Yılmaz konuşmasında, “Sürekli eylem olsun diye her yıl başka bir arkadaşımızın önde olmasını sağlıyoruz. Türkiye’de koltuktan kalkmaz zordur. Seçilir seçilmez 3 ay içinde kent konseylerine çağrı yaparken bazı belediye başkanlarımız kafasını kuma gömüyor. Ortak akıldan rahatsız olan belediye başkanları var. Bugün Kahramanmaraş gibi bir kentte kent konseyi yok” diyerek Büyükakın’a bizi nasıl himaye edeceksiniz sorusunu sordu.

“SİVİL TOPLUMUN GÜCÜNÜ DEPREMDE GÖRDÜK”

Himaye kelimesini reddettiğini ifade ederek konuşmasına başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Himaye gibi bir durumu kavram olarak yanlış görüyorum. Desteklememiz gerekiyor. Doğru sorular sorulursa doğru yere yerleşiyor. En doğru soru ne için sorusu. Bu soru doğru sorulduğunda daha iyi yerleşiyor. Kent Konseyleri ne için var diye sorulduğunda daha sağlıklı sonuçlar oluyor. Hiçbir yerel yönetim yoktur ki afet anında kendi teşkilatları afeti yönetmeye yetsin. Sivil Toplumun gücünü depremde gördük. TIR’ların geldiğini gördük. Bu sivil toplumun gücü ile oldu. Milli Mücadele döneminde Mustafa Kemal Atatürk yola ilk çıktığında nasıl organize oldular diye düşünyorsunuz. STK toplumu öyle birbirine bağlar ki o toplum yönetilmesi zor zamanlarda devreye girer.

“BİZLER DE SİZLER DE VEKİLSİNİZ”

Ahilik teşkilatı mesela Anadolunun istila edildiği yıllarda direnişi başlattı. Tekrar ayağa kalkmayı sağlayan ahilerin mücadelesi. STK’ların bir çatı altında güçleniyor olması yöneticilerin her zaman isteyeceği bir yapıdır. Bu yapılar olmadan toplumlar bir araya gelmezler” dedi. Yerel destek programı ile ilgili konuşan Büyükakın, “Yerel ölçekte sürdürülebilir kalkınmanın hayata geççmesi için yerel düşün global hareket et mottosu ile çalıştık. Katılımcı odaklı hayata geçirilen komisyonlar kurduk. Belediyenin üç organı var. Bunların nasıl icra edeceğini tanımlayan bir hukuk var. Kent konseyinin yönetimlerindeki alanlar bazen belediyelerin alanına girer. Belediyeler de kent konseylerinin alanını işgal eder. Kent konseylerinin doğru yerde olması gerekiyor. Bunu asil vekil olarak düşünmek gerekiyor. Bizler de sizler de vekilsiniz. Temsilcisiniz. Sahiplik ilişkisi halktan temsilciye gider. Asılın halk olduğunu unutulmaması lazım.

ŞEFFAFLIK VE HESAP VERME

Ben Türkiye’de ‘bütçenin hesabını ver’ kavramını görmedim. Şeffaf olursak, halk ne yaptığınızı görürse hesap verildiğinde doğru mu hesap verildiğini vatandaş anlar. Hesap verirken kıyaslayacakları bir yaptı yoksa nasıl hesap verilecek. Kent Konseyi Başkanını verdiğim bütçe ile zayıflandırabilirim de güçlendirebilirim de. Bunlar manipüle edilebilir konular. Asil vekil ilişkisinin konumlandırılması lazım. Sivil yapılar güçlenmeli. Sivil yapıları güçlendirirsen şehir için iyi olur. Bizim YEDEP projesi bir kalkındırma projesidir. Halka ait olan kaynakları tahsis ederken yine yönetmiş oluyoruz. Ama biz farklı bir şekilde yapıyoruz. İlgililer bir değerlendirme yapıyor” şeklinde konuştu.

GÜN BOYU SÜRECEK

Programda; Türkiye genelinde faaliyetlerini sürdüren Kent Konseylerinin engelli meclisleri tarafından yapılan çalışmalarla ilgili sergi ve tanıtım stantları yer aldı. Kent Konseyi Başkanları düzeyinde yapılacak oturumda, kent konseyleri ve yerel yönetimler ilişkisi bağlamında kent konseylerinin etkinliği ve işlevselliği üzerine konuşuldu. Öğleden sonra Kent Konseylerinin Engelli Meclisleri Başkanları özel oturumunda engelli sorunları görüşüldü. Aynı oturumda Ali Yeşildal ve Bilsen Bilgili sunum gerçekleştirdi.

YORUMLAR

Bir adet yorum var

  1. KÖRLER SAĞIRLAR BİRBİRİNİ AĞIRLAR.DİYE BİR SÖZ VAR TAM O HESAP.BİR BİRLERİNE METHİYELER DÜZÜYORLAR .VATANDAŞ YOK ORTADA..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

38. Olağan genel kurulunu gerçekleştirecek
Sıradaki Haber Kocaeli Barosuna yeni bağımsız aday!