Büyükakın’dan yeraltı suyu sitemi! 'Somut bir problemimiz var'
Su Verimliliği seferberliği etkinliğinde konuşan KBB Başkanı Tahir Büyükakın, yerlatı sularının Belediyelerin yönetiminde olmaması konusunda sitemde bulundu
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İSU işbirliğiyle hayata geçirilen Su Verimliliği Seferberliği kapsamında, bugün Kocaeli’de önemli bir toplantı yapıldı. Kocaeli Kongre Merkezinde yapılan etkinliğe Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Sanayi bakanı Mehmet Fatih Kacır katıldı. Etkinlikte Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile yayınlanan sektörel su verimliliği rehberleri konusunda paydaşlar arasında tecrübe paylaşımının ve iş birliği konuları masaya yatırıldı. Programda aynı zamanda TOBB ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında işbirliği protokolü imzalandı.
KOCAELİ PROTOKOLÜ ORADAYDI
Tarım Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Sadettin Hülagü, Veysel Tipioğlu ve Sami Çakır, KBB Başkanı Tahir Büyükakın, Siyasi Parti Temsilcileri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Burkay, Tarım Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Sanayi Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan ve Çetin Ali Dönmez, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Sanayi Genel Müdürü Prof Dr. İlker Murat Ar, Stratejik Araştırmalar Ve Verimlilik Genel Müdürü Abdullah Başar, Kalkınma ajansı genel müdürü Ahmet Şimşek, KOÜ Rektörü Nuh Zafer Cantürk, Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KOTO Başkanı Necmi Bulut, DTO Başkanı Vedat Doğusel, İSU Müdürü Ali Sağlık, Sanayiciler ve davetliler katıldı.
“HAKKANİYETLİ DAĞITIM TALEBİ”
Etkinliğin açılış konuşmasını Tarım Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever gerçekleştirdi. Suyun kaynaklarının kullanımına vurgu yapan Sever, programın içeriği hakkında bilgi verdi. Daha sonra kürsüye TOBB Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Burkay çıktı. Burkay konuşmasında, “Su konusunda atılacak her adım çok değerli. İklim krizi, kuraklık, su kaynaklarının azalması nedeniyle acil önlemleri almamız gerekiyor. Su kaynaklarımız çok kısıtlı. Kendi ülkemiz dahil dünyanın pek çok yerinde suyu sınırsız bir kaynak olarak görmekteyiz. Temiz su kaynakları hızla azalmakta. Yakın bir gelecekte su kıtlığı çeken ülkeler listesine girme potansiyelimiz çok yüksek. Yeni bir su kanunu ihtiyacını hep birlikte dillendirdik. Su verimliliği konusunda farkındalığın arttırılması için yapılan çalışmalar nedeni ile sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum. Her bölgeden Tarımda su kıtlığı uyarısı geldi. Eskiden 100 metrede ulaştığımız su kaynaklarına artık 500 metre derinlerde ulaşıyoruz. Damla sulama yöntemine geçmemiz gerekiyor. Sanayinin kullanacağı suyun hakkaniyetli şekilde teslim edilmesi önemli taleplerden biri. Sanayide su verimliliği farkındalığını yaymakta kendimizi sorumlu görüyoruz. Oda ve Borsalarımız ile birlikte su ayak izinin ölçülmesi için teşvik edeceğiz. Şirketlerimizin yatırımlarını desteklemeliyiz” dedi.
ÖNEMLİ SORUNA DEĞİNDİ
Daha sonra kürsüye çıkan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi geri kazanım ile ilgili ödül almıştı .2015 yılından beri belediyelerimizin çalışmaları öncü çalışmalar. Geri kazanımda kullanılan su miktarı 15 milyon metreküp. Farklı kullanım amaçlarına göre farklı yöntemler kullanıyoruz. Farklı farklı ihtiyaçlar var. Bizim büyükşehir belediyeleri olarak yönetemediğimiz durum yeraltı suları. Başka problemler de var. Kuyu suyunun kullanımı sanayiciye daha cazip geliyor. Kullanım hakları bizden alınmadığı için tersine teşvik yapalım ve kullanılmasın dedik. Orada somut bir problemimiz var. Ne yapılacağı belli. Uzun uzun çalıştaylar yapmaya ihtiyaç yok. Tesis kurulacak. TÜPRAŞ’ta örneği var. Tesislerin kurmaları ve geri kazanım sularını kullanmaları gerekiyor. Bugüne kadar 109 milyon metreküplük su tasarrufu sağlandı. 2 Yuvacık Barajından fazla.
“SANAYİ SULARI DAHA FAZLA KULLANILIYOR”
Tüm sanayicilerin kullandığı suyun dönüşüm oranı farklı. Sanayicinin burda teşvik alacağı düzenlemeler yapılması sürecin hızlanmasında katkı sağlanacak. Tarımsal sulama daha çok vurgulanıyor, sanayi proses suları daha fazla su kullanımına neden oluyor. Bir kot pantolon üretmek için kullanılan suyun onlarca litre olduğunu hatırlatmak istiyorum. Bu konuda hızlı neticeler alırsak şehirlerimizi yaşanabilir kılacağız. Yeni yüzyılda şehir yönetimleri bu noktada buluşma elde etmiş olacak” dedi.