Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Büyükşehir 71 milyon alacağını alamadı!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Denetim komisyonu raporu ile ilgili konuşan CHP’li Mehmet Nuri Paşa, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 132 milyon lira olan kira gelirinin 71 milyon TL’sini tahsis edemediğini ifade etti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Denetim

31 Mart günü yapılan yerel seçimler sonrası 12 ilçe belediyesinin meclis toplantısını yapması ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi toplandı. Kocaeli genelinde oyların yüzde 45.83’ünü alarak Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın meclis toplantısına başkanlık yaptı. Toplantıda toplam 98 gündem maddesinin görüşülerek karara bağlanacak.

“132 MİLYON TL KİRA GELİRİNİN SADECE 61 MİLYONU TAHSİS EDİLMİŞ”

Meclis toplantısında denetim komisyonu raporu okundu. Muhalefet adına CHP’li Mehmet Nuri Paşa söz alarak denetim raporunda gördükleri bazı eksiklikleri aktardı. Belediyeninn 23 milyar bütçesi olduğunu hatırlayan Paşa, “Gelir bütçesinde dikkatimizi çeken bazı konular var. İlan ve reklam gelirleri tahsilat oranı 32.40 oranında kalmıştır. Diğer yıllara göre de çok düşük kalmıştır. Vergi tahsis konusunda başarısızlık var. Kiraya verilen yerlerin ödemeleri takip edilmemiş. 132 milyon kira geliri kaydedilmiştir bunun tahsilat oranını 61 milyon olarak görüyoruz. 2022 yılında 41 milyon ceza tahsilatı yapılmışken yeni yılda 68 milyon olarak karşımıza çıkıyor. Borçlarımızda durmadan artış gözüküyor. Mal ve hizmet alımında 2 kattan fazla artış var.

“KİRALAMA YERİNE SATIN ALMA ÖNERİSİ”

Hizmet binalarının kiralanması konusu var. Hizmet binalarının 1 milyon 100 bin olarak görüyoruz. Muhtarlık hizmet dairesi binası 1 milyon 820 bin kirası var. Kiralama süresi 5 yıl. Masrafları da eklediğimizde kiraların daha yüksek olduğunu görüyoruz. Muhtarlık dairesi tabela gideri 500 bin olarak görmekteyiz. Binaları kiralarken iç dizaynı da yapılıyor. Bunların uzun vadeli kiralanması gerekiyor ya da bir çatı altında toplanması gerektiğini düşünüyoruz. Kiralama yerine satın alınmasına gidilmesi gereken bazı konular var. Çadır, ses sitemi, sahne direkleri kiralanmış. Bunlar yıl içinde çokça kiralanıyor. Bunların satın alınması daha doğru” dedi.

“İHTİYAÇ OLMAYAN HİÇBİR ŞEY ALINMIYOR”

Denetim komisyonu ile ilgili eleştirilere yanıt veren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Kiralamaların çok büyük bir kısmı fuar alanında yapılan çalışmalar ile alakalı. Onlara bir yerleşke yapılıyor. Bu kiralamaların bir kısmı ortadan kalkacak. O yüzden uzun süre kiralama yapılmadı. Yeni kurulan daireler ile ilgili tabela ve mobilya alımı yapıldı. Benim ofisimde de 15 yıldır aynı mobilyalar var. İhtiyaç olmayan hiçbir şey alınmıyor.

DOĞRUDAN TEMİN İDDİALARINI YANITLADI

Doğrudan temin iddiaları ile ilgili konuşan Büyükakın, “Belli limitin altındaki işlerin zaman kazanmak için belli bir usulle yapılmasına izin verilmiş. Mal alımlarının yüzde 10’unu geçmeyecek demiş kanun koyucu. Mal alımlarında yüzde 10’luk dilimin altındayız. Yüzde 8.81 oranında. Hizmet alımlarında ise yüzde 5.93 oranında. Yapım işlerinde ise yüzde 1.59’unu doğrudan temin ile yapmışız.

“KİRALANMASI DAHA UYGUN”

Çadır kiralamasının 2023’te böyle olması doğal. Deprem nedeni ile alındı. Öngörülmedik bir durum. Çadırları alalım kenarda dursun diye düşündük. 800 metrekarelik bir çadır düşünün. Bunu kullanılmadığı zaman depoda duracak. Depolama maliyeti ve beklerken bozulacak. Bu tür hizmetlerin kiralanması doğrudur. Eleştirileriniz için teşekkür ederim” şeklinde konuştu.