Çalışan anneye devlet desteği nedir? Çalışan anneye 70 bin TL destek şartları neler? Çalışan anneye süt, emzirme parası, doğum, kreş destek başvuru nasıl yapılır?

Çalışan annelere sağlanan süt ve emzirme parası, doğum yardımı ve kreş yardımı ödemelerinin miktarları asgari ücret ve memur zammı sonrası arttı. Devlet, çalışan anneye bu yıl 70 bin lira ödeme yapacak. İşte detaylar:

Annelere yapılan başlıca ödemeler; ‘çocuk parası’, ‘doğum yardımı’, ‘süt ve emzirme parası’ ve ‘yarım gün çalışma parası’ olarak öne çıkıyor. 2024 yılı asgari ücrete yüzde 49 oranında zam yapılarken, memurların zam oranları da belirlendi. Memur maaş zammı sonrası, doğum yapan çalışan kadınlara süt ve emzirme parası, doğum, kreş yardımı, yarım gün çalışma desteği artarak devam edecek.

SSK'lı çalışan kadınlara doğum yardımı adı altında izin döneminde iş göremezlik ödemesi yapılıyor. Doğumdan öncesi 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi yatıranlar bu destekten yararlanabiliyor. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılanlar bu ödeneği alamıyor. Destek için sigortalılığın devamı, rapor süresince de çalışılmaması zorunluluğu bulunuyor. İş göremezlik, rapor parası, doğum öncesi, sonrası toplam kullanılan 112 günlük izin süresi üzerinden hesaplanıyor. Çoklu doğumda bu süreye 2 hafta daha ekleniyor. Günlük net doğum izni ücreti 444.44 lira, aylık 13 bin 333 liraya denk geliyor. Toplam net doğum izni ücreti 49 bin 777 liraya ulaşıyor.

Bu yıl için emzirme ödeneği 857 liraya çıkarken, iki yıl boyunca 20 bin 568 liraya ulaşacak. Devlet çalışan anneye kreş desteği de veriyor. Asgari ücretle çalışan anneler devletin sunduğu destekten yararlanıyor. Kadın çalışanlara yapılacak kreş yardımı, gelir vergisinden istisna tutulurken, bu rakam asgari ücretin yüzde 50'sine çıkarıldı.

Mayıs 2015'ten sonra doğum yapan bütün annelere çocuk parası veriliyor. Yeni doğan çocuk yardımı kapsamında ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, üçüncü çocuk için de 600 lira ödeme yapılıyor.

SGK tarafından açıklanan artış tablosuna göre 2024 için iş göremezlik ödeneği de arttı. Buna göre, günlük yatarak tedavilerde 333.38 lira, ayakta tedavilerde 444.50 lira, cenaze ödeneği de 3 bin 385 liraya çıktı.

Çalışan Anne Desteğinden Kimler Faydalanmaktadır? Tam zamanlı olarak ve hizmet akdiyle bir işverenin yanında çalışan ve 0-24 ay arası çocuğu olan sigortalı anne, bir eğitimli çocuk bakıcısını sigortalı olarak çalıştırıp bu bakıcıya çocuğunu baktırmaya başladığında mali destekten faydalanabilir. Doğum parasının alınabilmesi için doğumun gerçekleşmiş olması ve bebeğin sağ olması isteniyor. Kadın çalışan doktordan alacağı raporu işyerine teslim etmekle mükellef. Diğer işlemler işyeri tarafından yapılıyor. Doğum yardımı: Annelere çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın doğum parası da veriliyor. Emzirme ödeneği veya diğer adıyla süt parası, annelerin doğum sonrası ekonomik olarak desteklenmelerini amaçlayan bir sosyal yardım programıdır. Emzirme ödeneği yardımı, annelerin emzirmelerini teşvik etme amacıyla yapılmaktadır. Sosyal yardım uygulama ile Türkiye Aile Destek Programına, çalışanlar ve emekliler de başvuru yapabilmekte.

Kaynak: HABER MERKEZİ