Can Atalay kararı ne oldu? AYM Can Atalay için ne karar verdi?

Can Atalay kararı ne oldu? AYM Can Atalay için ne karar verdi?

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekili seçilen Can Atalay'ın ikinci kez yaptığı hak ihlali başvurusunu görüştü. AYM Birinci Bölümü'nde yapılan görüşmeler sonucunda, Atalay'ın başvurusu oy birliği ile Genel Kurul'a sevk edildi. Atalay'ın avukatları, daha önceki ihlal kararına uyulmaması nedeniyle ikinci başvuruyu yapmıştı.

Atalay'ın Talepleri Neler?

Can Atalay'ın bireysel başvurusunda, "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı", "adil yargılanma hakkı" ve "kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı" ihlali iddiaları yer alıyor. Atalay, önceki kararın uygulanmaması üzerine yapılan bu ikinci başvurusunda, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'ndan, hak ihlallerinin tespiti ve bu ihlallerin ortadan kaldırılmasını talep ediyor.

Gezi Parkı Davası ve Tutukluluk Süreci

Can Atalay, Gezi Parkı davası kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve tutuklanmıştı. Atalay, 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde TİP'ten Hatay milletvekili seçilmiş, ancak tutukluluğu devam etmiştir. Atalay'ın avukatları, yasama dokunulmazlığı kazandığı gerekçesiyle yargılamanın durması ve tahliye edilmesi talebinde bulunmuş, ancak bu talep reddedilmişti. Atalay'ın başvurusu üzerine AYM, daha önce hak ihlali kararı vermiş ve 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetmişti.

Kaynak: HABER MERKEZİ