Çankırı’da tarihi kalıntı! 9 milyon yıllık kemikler bulundu

Çankırı-Yapraklı karayolu üzerindeki "Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"nde 27 yıldır süren kazı çalışmalarında, önemli fosil keşiflerine devam ediliyor.

Çankırı’da tarihi kalıntı! 9 milyon yıllık kemikler bulundu

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol’un başkanlığında yürütülen çalışmalarda, bugüne kadar ataların dört türü, fillerin atalarına ait iki tür, zürafaların atalarından dört tür, kılıç dişli kedigiller, su samurları, oklu kirpiler, ayılar ve domuzgiller gibi 43 farklı türe ait 4.320 fosil örneği bulundu. Ayrıca numaralandırılmamış fosiller de keşfedildi. Bu yıl temmuz ayının başında başlayan çalışmalarda, fillerin atalarına ait yaklaşık 9 milyon yıllık kemiklerle birlikte birçok fosil kalıntısına ulaşıldı.

43 FARKLI TÜRE AİT FOSİL

Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çorakyerler'in zengin bir omurgalı fosil yatağı olduğunu ve burada hem küçük hem de büyük omurgalılara ait birçok iskelet parçasının gün yüzüne çıkarıldığını belirtti. Şu ana kadar bölgede 43 farklı türe ait fosiller bulduklarını anımsatan Sevim Erol, "Kazı yaptığımız alanda şu anda bir file ait üst kol kemiği ile ayak kemikleri ortaya çıkarılıyor. Üst kol kemiğini çıkarabildik. Bu yıl birçok fil iskeleti keşfettik. Çorakyerler'de fillerin atalarına ait iki farklı tür bulunuyor. Bunlardan biri daha iri olan 'konobelodon' cinsine, diğeri ise daha küçük 'choerolophodon' cinsine ait. Şu anda çıkardığımız kemik, iri türe ait üst kol kemiği." ifadelerini kullandı.

Çankırı’da tarihi kalıntı! 9 milyon yıllık kemikler bulundu - Resim : 1

Kaynak: AA