Cezaevi acep sistemi nedir? E- görüş iki telefonda kullanılır mı? Acep ne demek?

Cezaevi acep sistemi nedir? E- görüş iki telefonda kullanılır mı? Acep ne demek?

Kara para aklama ve vergi kaçakçılığı suçlamalarıyla tutuklanan ve gözyaşları içinde "Oğluma kim bakacak" diyerek feryat eden Dilan Polat, tutukluluk süresince Adalet Bakanlığı'nın geliştirdiği görüntülü görüşme uygulaması ACEP üzerinden çocuklarıyla iletişim kurabilecek.

Tutuklu Annenin Görüntülü Görüşme Hakkı

Dilan Polat, Adalet Bakanlığı'nın ACEP adlı uygulaması sayesinde çocuklarıyla görüntülü olarak görüşebilecek. Bu hizmetten yararlanabilmek için her görüşme başına 200 TL ödemesi gerekecek.

ACEP Sistemi Nedir?

Adalet Bakanlığı'nın dijital dönüşüm hamlesi kapsamında cezaevlerine entegre edilen ACEP, "Akıllı Ceza İnfaz Sistemi" anlamına geliyor. Akıllı teknolojilerin ceza infaz kurumlarına entegrasyonunu sağlayan bu sistem, hükümlü ve tutukluların aileleriyle ve yakınlarıyla görüntülü görüşmeler yapabilmesini, sağlık durumları ile ilgili e-Doktor uygulaması üzerinden bilgi alabilmesini ve çeşitli şikayetlerini doğrudan ilgili bakanlık birimleriyle paylaşabilmesini mümkün kılıyor.

E-Görüş İki Telefonda Kullanılabilir Mi?

ACEP sistemi üzerinden yapılan görüntülü görüşmeler, uyumlu akıllı telefonlar üzerinden gerçekleştirilebilir. Uygulamanın iki telefonda aynı anda kullanılabilirliği konusunda ise Adalet Bakanlığı'nın yayınladığı kullanım koşulları ve teknik gereksinimleri belirleyici olacaktır.

Yargı Reformu ve İnsan Hakları Planı İle Uyumlu Adımlar

Adalet Bakanı Tunç'un ifadesine göre, ACEP projesi, Türkiye'nin yargı reformu stratejisi ve insan hakları eylem planının temel hedeflerinden biri olarak dijital dönüşümü ceza infaz sistemine başarıyla entegre ediyor. Dijitalleşme süreci, ceza infaz kurumlarında bir reform sürecinin başladığının ve bu alanın modern standartlara kavuştuğunun bir göstergesi olarak öne çıkıyor.

Teknolojik Çözüm

Dilan Polat'ın durumu, modern teknolojinin, ceza infaz sisteminde hükümlü ve tutukluların aileleriyle iletişimini sürdürebilmeleri için nasıl bir çözüm sunabileceğinin somut bir örneğini oluşturuyor. Her ne kadar bu sistem, Polat'ın çocuklarıyla fiziksel olarak bir araya gelmesinin yerini tutamasa da, ayrı kaldığı süreçte onlarla görsel ve duygusal bir bağ kurmasına imkan tanıyacak. Bu sayede tutuklu ve hükümlülerin aile bağlarını koruması ve sosyal izolasyonun önlenmesi hedefleniyor.

Dijital sayım, dilekçe yönetimi, kantin siparişi, çevrim içi ödeme, kütüphane kitap talebi, e-mektubun da projenin içerdiği diğer uygulamalar olduğunu belirten Tunç, şunları kaydetti:

"Dijital dönüşümünün temelini attığımız bu proje, ceza infaz kurumlarında bilişim teknolojileri aracılığıyla tutuklu ve hükümlülerin dış dünyayla iletişimlerini bir hayli güçlendirdi. Sistemin kurulumlarının yapıldığı kurumlarda bugüne dek sistemden istifade eden yaklaşık 500 bin hükümlü ile 800 bin civarında hükümlü yakını tarafından gerçekleştirilen 120 milyona yakın görüntülü ve sesli görüşme vasıtasıyla hükümlülerin, eş, çocuğu aile ve akrabalarıyla bağlarını güçlü tutmalarını sağlıyoruz.

Bu imkanın insani olduğu kadar hükümlülerin ve rehabilitasyonuna ve suçtan uzak durmalarına katkı sağlayacağını değerlendiriyoruz. Bu uygulamamızda hükümlü ve tutuklular, odalarında kurulu bulunan sistem marifetiyle herhangi bir personele ihtiyaç duymak ve bir murakabeye tabi olmadan, bir denetime tabi olmadan Bakanlığımıza doğrudan sesli, görüntülü veya yazılı olarak şikayet ve önerilerini iletebilecektir. Bu uygulama ceza infaz sisteminin geldiği özgüveni göstermenin yanında insan haklarının korunması konusunda dünyada eşi olmayan önemli bir güvence sağlamaktadır."

Adalet Bakanı Tunç, ACEP'in finansal yapısıyla ve teknik altyapısıyla yerli ve milli bir proje olduğunu belirtti. ACEP'in, Uluslararası Islah ve Ceza İnfaz Kurumları Birliği tarafından iyi proje seçildiğini, projenin yurt içinde de ödüle layık görüldüğünü belirten Tunç, "Cezaların infazı alanında yürüttüğümüz reform çalışmaları belirli bir zaman aralığında başlayıp sona eren çalışmalar değildir. Bu alanda bütün dünyada en ileride seviyedeki uygulamaları ve gelişmeleri yakından takip ederek, her geçen gün cezaevi reformunu yeni başlıklar altında sürdürmekte kararlıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Tunç, açıklamalarının ardından projenin geliştirilmesinde görev alan mühendislerle ACEP üzerinden görüşme gerçekleştirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ