CHP'den eş zamanlı eğitim açıklaması: AKP bilerek eğitimi baltaladı

CHP'nin eğitim politikalarını protesto için düzenlediği 24 saatlik basın toplantısı sonrası 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması yapıldı. Açıklamanın Kocaeli ayağı İzmit Sabri Yalım Parkında gerçekleşti

CHP'den eş zamanlı eğitim açıklaması: AKP bilerek eğitimi baltaladı

CHP'nin eğitim alanında yaşanan sorunlara dikkati çekmek için dün saat 10.00'da başlattığı 'Eğitim Maratonu' 24 saatin ardından bugün aynı saatte sona erdi. Etkinliğin tamamlanmasının ardından CHP örgütleri, 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirdi. CHP Kocaeli İl Başkanlığı tarafından İzmit Sabri Yalım Parkı'nda düzenlenen açıklamada, İl Eğitim Sekreteri Turgay Seyis, iktidarın 22 yıl içerisinde eğitim politikasında yarattığı tahribat yarattığını dile getirdi.

“EĞİTİM BALTALANDI”

Seyis tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Eğitim konuşmak için ne 24 saat ne de 48 saat yeterli değil. Çünkü eğitim sistemimiz maalesef bugün ne çağdaş, ne laik, ne bilimsel ne de kamusal bir hizmet anlayışına sahip. Bir çıkış yolu yok, nereye giderseniz gidin ülkemizin en dertli ve en eksik alanı eğitim. Gün geçtikçe de eğitim alanındaki bu dertler ve sorunlar, eksiklikler hatta yanlışlıklar devam etmeye, ettirilmeye çalışılıyor. AKP iktidarı, bilerek ve isteyerek, kasti bir biçimde ülkemizde eğitimi baltalamıştır. Liyakatsiz atamalarla, eğitim sistemimizin niteliği yerle bir edilmiştir.

CHP'den eş zamanlı eğitim açıklaması: AKP bilerek eğitimi baltaladı - Resim : 1

“EĞİTİM PİYASALAŞTIRILDI”

Eğitim dinselleştirilmiş, piyasalaştırılmıştır. Köy okulları ve yatılı okullar kapatılmış, çocuklarımız kilometrelerce uzaklardaki okullara, taşımalı eğitime mecbur edilmiştir. ÇEDES projesiyle çocuklarımıza camide bowling oynatma, maket mezarlarda ağıt yaktırma gibi pedagojik olmayan işler yaptırmaktadır. İktidar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli gibi çağ dışı ve laiklik karşıtı uygulamalar ile uğraşmakta, gerçek sorun ve sıkıntıları görmezden gelmektedir.

CHP'den eş zamanlı eğitim açıklaması: AKP bilerek eğitimi baltaladı - Resim : 2

“DEMOKRATİK İŞLEYİŞE SON VERİLDİ”

İktidarın, kindar ve dindar nesil yetiştirme idealiyle başlattığı bu süreç, makbul ve itaatkar nesil yetiştirme istemiyle sürdürülmektedir. Bunun karşısında partimiz, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli için Danıştay’a iptal ve yürütmeyi durdurma davası açmıştır. KHK uygulamaları ile üniversitelerimizin demokratik işleyişine son verilmiş, özgür düşüncenin ve bilimsel üretimin yerleri olması gereken üniversitelerimiz tektipleştirilmiştir. Nitelikli öğretim görevlileri okullardan uzaklaştırılmış, öğrencilerin sosyal etkinlikleri dahi izne tabi tutulmuş ve engellenmiştir. Üniversiteliler için yurt sorunu bir barınamama sorununa dönüşmüş, yoksulluk gençlerimizin üniversiteyi kazansa bile gidememesine sebep olmuştur. Yüksek Öğretim Kalite Kurulu’na göre 2015 ile 2022 arasında 2,3 milyon üniversite öğrencisi okulu bırakmak zorunda kalmıştır.

CHP'den eş zamanlı eğitim açıklaması: AKP bilerek eğitimi baltaladı - Resim : 3

“YOKSUL HALKIN ÇOCUKLARI İÇİN TEK SEÇENEK MESEM”

MESEM’lerle çocuklarımız iş öğrenen değil, iş gören kişiler haline getirilmiştir. Çocuklarımız 4 gün işe 1 gün okula denerek okullardan uzaklaştırılmış, üzerine bir de yasal olmayan şekilde okul saati dışında ve hafta sonlarında ağır işlerde çalıştırılmıştır. Yoksul halkın çocukları için tek seçenek haline gelen MESEM’lerde birçok çocuğumuz fiziksel ve ruhsal sorunlarla baş başa bırakılmıştır. Çocuklarımız buralarda uğradıkları iş kazalarında yaralanmaya ve ölmeye devam etmektedir. 22 yıllık AKP iktidarının eğitim sistemimizde yarattığı tahribatı gerek sokaklarda gerek Meclis’te gerek yargı yoluyla, olduğumuz her yerde dile getirmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Çocuklarımızı ve gençlerimizi AKP’nin karanlığına teslim etmeyeceğiz.”

CHP'den eş zamanlı eğitim açıklaması: AKP bilerek eğitimi baltaladı - Resim : 4

Kaynak: Serhat Güneş