Cezmi Çiçek Tarım Bakanına seslendi: Bu formülle Türkiye et cenneti olabilir

Nokta TV ekranlarında yayınlanan Şehirde Konuşulmayanlar programında konuşan Nokta Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cezmi Çiçek Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya seslendi. Çiçek, “Doğumuna 3 ay kalmış gebe düve getirirsek, Türkiye’yi et cenneti yaparız” dedi.

Cezmi Çiçek Tarım Bakanına seslendi: Bu formülle Türkiye et cenneti olabilir

Nokta TV’de yayınlanan Ebru Şimşek ile Şehirde Konuşulamayanlar programı dün akşam gerçekleşti. Kent ve ülke gündemine dair pek çok konunun tartışıldığı programın youmcuları ise Nokta Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cezmi Çiçek ve Bugün Kocaeli Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Akçaalan. Programda Türkiye’de etin neden pahalı olduğunu açıklayan Çiçek ülkemizde et lobisi olduğunu dile getirdi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya seslenen Cezmi Çiçek, et sorununun çözülmesi için bir formül sundu.

BAKAN YUMAKLI’YA SESLENDİ

İşte Cezmi Çiçek’in açıklamaları: “Ben bir Türk vatandaşı olarak Türkiye’de et fiyatlarının niye pahalandığı ve bunun çözümünün ne olduğunu anlatacağım. Sayın Tarım ve Orman Bakanım, sizden şunu rica ediyorum: Geçmişteki bakanların düşmüş olduğu hataya düşmenizi istemiyorum. Türkiye’de 100 bin tane hayvan besleyen adamlar da aynı, yurtdışından eti ithal danayı da getiren adam da aynı. Bakın siz bu yıl Brezilya ve Uruguay’dan 500 bin artı 250 bin toplam 750 bin dananın ülkemize girmesine izin verdiniz. Bu danalar en çok hangi çiftliklerdeyse, Türkiye’de et işine en çok hakim olan isimler.

“BÜYÜK BİR ET LOBİSİ VAR”

Yılbaşı geldi askeriyeler büyük marketler, kurumsal yerler yeni sözleşmeler yapacaklar. Ellerinde binlerce hayvan var. Dikkat edin son 2 haftadır et fiyatlarını uçurdular. Bu uçmanın iki tane nedeni var. Bir tanesi noel zamanı. Bu yüzden Türkiye 2 haftadır Avrupa’dan et getiremiyor. 2 hafta bir boşluk oldu, et fiyatlarını hemen yükselttiler. Türkiye’yi o kadar ithale muhtaç hale getirdiler. 2 hafta dana ve kargas et getiremeyince Türkiye’de et fiyatı yüzde 25 arttı. Büyük bir et lobisi var.

“İTHALİ GETİREN DE AYNI KİŞİLER”

Adamların işletmelerinde 50-60 bin tane hayvan var. İthali getiren de aynı kişiler. Eti ucuzlatmak için Avrupa’dan danayı getiren adam, Türkiye’de en çok danası olan adam. Fiyatı da bunlar yükseltiyor. Yılbaşında da yeni sözleşmeler yapacaklar bu yüzden fiyatları yükselttiler. Ay başında da Avrupa’dan danalar gelecek durum stabil olacak. Sayın Tarım Bakanım 2024 yılı için bir toplantı yaptınız. Bu toplantıda 1 milyar dolarlık besicilik hayvan ithalatı konuşuldu.

“RUSLAR DA BÜYÜK SIKINTI YAŞADI”

Toplantıda paydaşları topladınız. Orada da ithal dana getiren insanlar vardı. Ben sizden şunu rica ediyorum. Ben 2011 yılında Macaristan’a gittiğim zaman oradan ithal dana alıyorduk. Fakat bizim her girdiğimiz çıktığımız çiftlikte ruslar vardı. Ruslarla konuştum, ‘niye geldiniz?’ diye sordum. Bizim Türkiye’de et sıkıntısı yaşadığımız dönemde onlar da büyük sıkıntı yaşadılar. Rusya’nın Tarım Bakanı Putin’in yanına gidiyor. ‘Et sorununu çözemiyoruz. İthal dana getirmemiz lazım’ demiş.

DOĞUMA 3 AYI KALMIŞ GEBE DÜVE FORMÜLÜ

Putin’de ‘Beni bu ihanete alet edemezsin. Bu ülkenin tarım arazileri var. Bu ülke tarım yapabilen, hayvansal gıdaları üretebilen bir ülke. Ben buraya ithal et getirmem. Buna yeni formül bulun’ diyor. Benim açıklayacağım formülde Putin’in Tarım Bakanına uygulattığı proje. Biz Macaristan’dan çiftlikleri gezerken Ruslar da 3 ay doğumu kalmış gebe düve alma peşindeydi. ‘Bizim devletimiz bir proje açıkladı. Doğumuna 3 ay kalan gebe düveleri Rusya’ya getiren çiftçilere bin dolar hibe vereceğiz.’

“ŞU ANDA RUSYA’DA ET FAZLALIĞI VAR”

Gebe düvenin fiyatı da 2 bin dolara denk geliyordu. Şimdi 2 bin dolara Rus çiftisi gebe bir düve aldı. Hükümette bunlara bin dolar hibe verdi. Ve onlara ‘Eğer senin getirdiğin düveler 3 ay içinde doğum yaparsa 200 dolarda yem desteğinde bulunacağız.’Ülkeye giren düveler 3 ay içinde doğurdu. Şu anda Rusya Türkiye dahil Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerin et, et ürünleri ve süt ürünleri ihtiyacını karşılıyor. Ve 1 yıldır Rusya’da et fazlalığı var. Şu anda Türkiye’ye et satma derdindeler.

“ET SATMA DERDİNE DÜŞERİZ”

Bu yoldan hareket ederek şöyle bir şey çıkardım: Sayın bakanım 2024 yılı sizin projeniz yurtdışından 1 milyar dolarlık besilik hayvan ithalatı yapmak. Şu an bu konuşuluyor. Siz 500 bin tane doğumuna 3 ay kalmış gebe düve getirirseniz. Bin dolardan destek verseniz bunun maliyeti 500 milyon dolar yapar. Gebe düvelerden de 500 bin tane yavru alacağız. Yani bizim 250 bin tane besilik hayvanımız olacak. Bu projeyi yaparsak 3’üncü yılın sonunda et satma derdine düşeriz.

“ÜLKEYİ ET CENNETİ YAPABİLİRİZ”

Bakın bugün hükümetin kötülenmesinde, hükümetin çalışmamasını gösteren en büyük etken et süt ve yumurtadır. Bu ürünlere ufak bir zam olduğu zaman ülkenin yönetilmediğine dair sosyal medyada paylaşımlar yapılıyor. Bu kapsamda devletimizi karalayıcı haberler çıkıyor. Bunun önüne geçebilmek için Türkiye’yi 3 yılda et cenneti yapabiliriz. Bırakın ithal eti, ithal danayı bu ülkeye sokmaktan uzak durun” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ