Çilek Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Yaz aylarının en çok sevilen meyvelerinden biri olan çilek, üzerine pudra şekeri dökülerek afiyetle tüketilir. Birçok kişi ise çilekleri reçel yapımında kullanarak kış aylarına hazırlık yapar. Günümüzde artık insanlar doğal ürünler tüketmek için kendi meyve ve sebzelerini yetiştirmeye başladı. Bunlar arasında yer alan çilek için yetiştiriciliğinin nasıl yapılacağı ve tohumların ne zaman toprakla buluşturulması gerektiği soruları araştırılıyor.

Çilek yetiştiriciliği, doğal meyve tüketimi açısından tercih edilmektedir. Direkt olarak tüketilebilen çilek pastalarda da sıklıkla kullanılmaktadır. Çilek yetiştirmek isteyenler, bu meyveden en iyi şekilde verim almak için ekim zamanına ve çileğin bakımlarına hakim olmalıdır.

Çilek Tohumu Ne Zaman Ekilir? - Resim : 1

ÇİLEK TOHUMU NASIL VE NE ZAMAN EKİLİR?

Çilek tohumu genel olarak ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içinde toprağa ekilmelidir. Çilek tohumlarının kaliteli olası, elde edilecek ürünün de verimini arttıracaktır. Çilek tohumu ekerken derinliğin 0,5 ila 1 cm arasında olması gerekir. Sıralar üzeri mesafe 15 ila 20 cm, sıralar arası mesafenin ise 70 ila 90 cm olması gerekir. Çilek yetiştiriciliği için fide kullanımı tercih edilecekse de tohum ile aynı aralıklar baz alınmalıdır. Bu aralıklar ile gelişme gösteren bitkiler birbirine zarar vermeyecek şekilde büyüyecektir.

Çilek tohumları toprağa ekilmeden bir gün önce suyun içerisinde ya da nemli bir bezin arasında bekletilmelidir. Bu sayede tohumların çimlenme yüzdeleri artış gösterecektir.

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TOPRAK SEÇİMİ

Çilek yetiştiriciliğinde toprak tercihi ve toprak ısısına dikkat edilmelidir. Çilek tohumları için en ideal toprak ısısı 10 derecedir. Çilek tohumları kap içerisinde çimlendirilecek ise kabın üst seviyesine bir santimetre kalana kadar ince elenmiş toprak ve torf karışımından elde edilen toprak doldurulmalıdır. Çimlenme işlemi için tohumlar bu toprağa yerleştirilmeli ve sprey ile sulanmalıdır. Kabın üzerine naylon ya da streç film geçirilerek 20 ila 25 gün kontrollü şekilde çimlenme süreci tamamlanmalıdır.

Çilek tohumları çimlendikten sonra streç film kaldırılır ve tohumlar direkt güneşe maruz kalmayacak şekilde konumlandırılır. Tohumlar fide şekline geldiğinde ortalama olarak 4 ila 5 cm olduğunda daha büyük bir saksıya ya da bahçeye aktarılabilir. Açık arazide çilekler yetiştirilecek ise toprağın işlenmesi gerekir. İşlenmiş toprağa çilek tohumları yerleştirilir ve üstüne ince elenmiş toprak atılır.

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SULAMA

Çilek yetiştiriciliğinde meyve oluşumundan olgunlaşmaya kadar geçen dönemde su konusuna özellikle gidilmelidir. Nitekim çilek, bu dönem içerisinde suya karşı oldukça hassas bir bitkidir. Çilek yetiştiriciliğinde sulama meyve iriliği ve kalitesi ile o yılki ürün miktarına direkt olarak etki eder. Çileğin yüzlek köklü olmasından dolayı derinlerdeki sudan faydalanamaması, belirli aralıklarla sulama işleminin yapılmasını gerektirmektedir. Özellikle hasada kadar geçen dönemde çilek suya karşı fazla duyarlıdır.

Köklerin devamlı su içinde kalmamasına sulama aşamasında dikkat edilmelidir. Köklerin fazla suda kalması bitkinin çürümesine neden olacaktır. Açık alanda yetiştirilen çilekler için tercih edilecek sulama yöntemleri karık sulama, yağmurlama sulama ve damla sulama sistemleridir. Saksıda yetiştirilecek olan çilekler için ise toprağın nemli kalması sağlanmalı ve sulama işlemi için sprey şişeler kullanılmalıdır.

ÇİLEK HASADI NASIL YAPILIR?

Çilek hasadı yapmak için günün erken saatleri tercih edilmelidir. Hasat işleminde çilek, meyveden tutmadan, meyve el ayasında kalacak şekilde, sapı tırnaklar bir santimetre kalacak şekilde kesilerek toplanmalıdır. Çileklerin hasat edilmesi için gerekli süre ise bir ay ila bir buçuk ay arasında değişmektedir.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız