CİMER Başvurusu Nasıl İptal Edilir?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

2006 yılında faaliyete geçirilen Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi, halkın yaşadığı sorunlara daha pratik bir şekilde çözüm bulabilmesi amacına sahiptir. Vatandaşların gittikleri hastane personeli ya da doktor ile ilgili yaşadığı sorunları şikayet edebilmesine imkan sunan CİMER aynı zamanda kişilerin bağlı bulunduğu belediye ile ilgili sorunlarını da iletebileceği bir kanal olarak biliniyor.

Belediyelerin yetersiz kalması ya da devlete bağlı diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yaşanan sorunlara çözüm bulabilmesi için tercih edilen CİMER, her yıl ortalama olarak üç milyondan fazla şikayeti inceleme altına alıyor. 2006 yılına kadar vatandaşların şikayet mercilerine ulaşması bir hayli zordu. Aynı zamanda yapılan şikayetlerin takip süreçleri de vatandaşları oldukça zorluyordu. Ancak CİMER ile bu sorunlar tamamen tarih oldu. Artık sorun yaşayan vatandaş, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını kullanarak gerekli yetkili mercilere şikayetlerini rahatlıkla iletebiliyor.

CİMER Başvurusu Nasıl İptal Edilir? - Resim : 1

CİMER BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

CİMER başvuru iptalinin nasıl yapıldığından önce CİMER başvurularının nasıl yapıldığının bilinmesi gerekir. Bunun için vatandaşların farklı seçenekleri bulunuyor. Başvuru yapmak isteyenler kaymakamlıkların, valiliklerin ya da bakanlıkların halkla ilişkiler bürosunu kullanmayı tercih edebilir. Bunun için ilgili adreslere direkt olarak gidilebildiği gibi posta yolu ile şikayetlerin CİMER sistemine iletilmesi de sağlanabilir.

CİMER’in resmi internet sitesi üzerinden ya da ‘ALO 150’ hattı kullanılarak da başvurular kolaylıkla yapılabilir. CİMER’in resmi internet sitesine erişim sağlamak için kişiler e-devlet platformunu da kullanabilir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonda arama kısmına CİMER yazarak ilgili şikayet oluşturma alanına erişim sağlanabilir. E-devlet şifresi olmayanlar ise kendilerine en yakın PTT şubesine giderek şifre temin edebilir.

CİMER BAŞVURU SÜRECİ NASIL İLERLİYOR?

CİMER’in resmi internet sitesi üzerinden yapılan başvurularda kişilerin kişisel bilgilerini sisteme girmesi gerekiyor. Şikayetçi olunan kurum ya da kuruluşun tam unvanı ile şikayete neden olan konunun ayrıntılı bir şekilde sisteme işlenmesi gerekiyor.

Sistem tarafından sunulan tüm alanların doldurulmasının ardından şikayet konusu ilgili birimlere yönlendiriliyor. Şikayetlerin çözüm süreci genel olarak iki hafta ile bir ay sürebiliyor. Ancak genel olarak bakıldığında şikayetçi olan vatandaşlara en fazla iki hafta içerisinde dönüş sağlanıyor.

CİMER BAŞVURU TAKİP

CİMER’e yapılan başvuruların tamamlanmasının ardından sistem otomatik olarak vatandaşlara başvuru takip numarası iletir. Bunun yanı sıra CİMER’in resmi internet sayfasına giriş yaptıktan sonra ‘benim başvurularım’ sekmesini tıkayarak, durumu hakkında bilgi edinilmek istenilen şikayet başlığı seçilmelidir. Bu sayede şikayetin hangi işlem sürecinde olduğu net bir şekilde öğrenilebilir.

CİMER’ KİMLER ŞİKAYET EDİLİR?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi aracılığı ile vatandaşlar herhangi bir sınırlamaya takılmadan şikayetlerini iletebilir. Bu şikayet konuları arasında belediyeler, hastaneler, devlet memurları yer alabildiği gibi özel kuruluşlarda yer alabilir.

CİMER BAŞVURUSU NASIL İPTAL EDİLİR?

CİMER’e başvuru yapıldıktan sonra yaşanan farklı gelişmeler, kişilerin başvurularını geri çekmesini gerektirebilir. Sorunların çözümlenmiş olması ya da sorunun şikayetçi ile şikayet edilen taraf ile çözümlenmiş olması gibi durumlar, CİMER başvurularının geri çekilmesindeki en önemli etmenlerdir.

CİMER’e yapılan başvuruların iptali için ‘ALO 150’ hattı aranabilir. Yetkili personele verilecek olan bilgilerin ardından yapılan başvurunun iptali talep edilebilir. Bunun yanı sıra CİMER sistemi üzerinden yeni bir başvuru oluşturarak iptal edilmesi talep edilen başvurunun tarihi ve numarası belirtilebilir ve bu yol ile iptal başvurusu da yapılabilir.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız