Çocuklarda sağlıklı beslenme ve bağışıklık
Okul çağının gelmesi ve çocukların evin dışına çıkmaya başlamaları ile birlikte
çocuklarda beslenme konusu gündeme gelir. Yaşam boyu sürecek olan beslenme
alışkanlıklarının başladığı yıllar, aslında çocukluk zamanlarıdır. Bu nedenle bu süreç
ebeveynler tarafından iyi yönetilmelidir. Peki, çocuklarda bağışıklığı destekleyecek
sağlıklı beslenme nasıl olmalıdır?
Bağışıklık sistemini korumak adına uygulanması gereken ilk adım sağlıklı beslenmedir.
Çocukluk döneminde oturtulan beslenme düzeni, ilerleyen yılları etkileyeceğinden
oldukça önemlidir. Sağlıksız beslenme, fiziksel sağlığı etkileyebileceği gibi zihinsel
sağlığı da etkileyen bir faktördür. Çocuklarda sağlıklı beslenme düzenini oturtmak için
yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir.
1:Her besin grubu tüketilmeli
2:Güne kahvaltı ile başlanmalı
3:öğün atlamamalı
4:Hijyene dikkat edilmeli
5:Atıştırmalıklara dikkat edilmeli
6:fiziksel aktiviteye önem verilmeli
Çocuklarda beslenme yetersizliğine bağlı hastalıklar
C vitamini eksikliğine bağlı skorbüt.
• A vitamini eksikliğine bağlı gece körlüğü.
• Guatr.
• Diş çürükleri.
• Osteoporoz (kemik erimesi).
• Demir ve folik asit eksikliği anemileri.
• Osteomalasi (kemik yumuşaması).
• Raşitizm (çocuklarda görülen kemik yumuşaması
ÇOCUKLARDA BAĞIŞIKLIĞI GELİŞTİRECEK BESİNLER
1.Zerdeçal ve zencefili, ev yapımı yoğurtla tüketin
• 2-Bağırsak dostu kefiri meyve ile tatlandırın
• 3-Çocuğunuza kiviyi, pekmezle yedirin
• 4-Balın etkisini, arı sütü ile artırın
• 5-Balıkla çocuğunuzun hem zihnini hem bağışıklığını destekleyin
• 6-Yumurtayla zinde kalmasına yardımcı olun
• 7-Fast food yerine anne yemeği pişirin
.8 Yöresel ürünler tarhana ve turşu bağısıklığa oldukça olumlu etkiler.
Bağışıklık sistemi kan ve dokularda bulunan hücrelerden, proteinlerden oluşan ve vücudumuzu
mikroplardan koruyan sistemdir. Bu sistemin elemanlarının eksikliği, görev yapmasındaki sorunlar
bağışıklık sistem zayıflığı olarak ifade edilir.
tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzitler, bronşitler bazen zatürre enfeksiyonlarına yol açar.