Çok umutlandım

Hafta boyunca İzmit’te Türkiye Liseler Arası Voleybol finallerinin heyecanı vardı.

Cuma günü organizasyon sona erdi ve voleybol adına gerçekten çok umutlandım.

Önce Erol Ünal Karabıyık, şimdi de Mehmet Akif Üstündağ’ın sistemli çalışmalar bizi kadınlarda dünyanın en iyi, erkeklerde de en iyilerden birisi olacak bir ülke haline getirdi.

Kısacası Türkiye gerçekten voleybol ülkesidir.

İlimizdeki şampiyonada da önümüzdeki yıllara dair çok umut verici sporcular gördüm.

Nokta Gazetesi yazarlarından Ahmet San hocamız da bu konuya değindi ve voleyboldaki başarı için ter döken herkese şükranlarımı sunmam lazım.

BEN DÜŞÜNMÜYORUM

Ne dedik… Sistemli çalışma…

Üst düzey bir sporcu yetiştirmek için neler yapmalıyız?

Yetenekli sporcu arama devletin en önemli projeleri arasında yer almalıdır.

Yetenekli sporcu bulma ve geliştirme, üst düzey sporda da başarılı olması adına “Elit” diye tabir edilen sporcu yetiştirmek kesinlikle sanattır.

Bu ülkenin voleybol, cimnastik ve biraz da basketbol dışında “Uzun Süreli Sporcu Gelişim Planı” olduğunu düşünmüyorum.

Çünkü makamlar liyakatsiz insanlarla dolu.

Politikayı bu nedenle de hiç sevmem.

Çünkü ahbap – çavuş ilişkisinde işler yürüdüğü için sağlıklı bir yapı bir türlü kurulamıyor!

ÇOK GÜZEL BİR YAZI

Geçen güzel bir yazıya denk geldim.

Aynen şunlar yazılı…

Uzun Süreli Sporcu Gelişim Programları, üst düzey sporda başarı arayan ülkelerin üzerinde dikkatle durdukları konulardan birisi haline geldi.

Bu konu, ayrıca bilimsel bulguya dayalı araştırmaların da odak noktası oldu.

Buradan hareketle “Uzun Süreli Sporcu Gelişimi Programı” kapsamında iki modelin uygulamada yaygınlık kazanarak ön plana çıktığı görülmektedir .

En yaygın ve popüler olan modellerden birincisi “Spor Katılımlı Gelişim Modeli” ikinci model ise “Uzun Süreli Sporcu Gelişimi” olarak isimlendirilen ve Istvan Balyi tarafından geliştirilen “Biyolojik Gelişim” ve “Sporda Biyolojik Evre Yoğunlaşması” düşünceleriydi.

Devamı da vardı.

Uzun süreli beceri eğitimini, uzun vadeli planlama ve insan gelişimi bilgisiyle birleştiren sporcu merkezli bir yaklaşım seni öyle ya da başarıya götürecektir.

Ancak bizde böyle olmuyor. Biz ne zamanki siyaset ve adamcılığı sporun üzerinden çekersek tüm branşlarda ivme kazanabiliriz.

Doğu blok ülkeleri, Rusya, Çin, Romanya gibi ülkeler bu işi devlet denetimi ile yaparken, Sırbistan, İspanya, Japonya gibi ülkeler de işe bilimi de katıyor.

İnsan gelişiminin yedi aşamasına dikkat çekmek lazım.

İNSAN GELİŞİMİNİN EVRELERİ

Yazı şu şekilde devam ediyor…

Temel insan hareketlerinin öğrenildiği “Aktif Başlangıç” aşamasından (Yaşamın ilk altı yılı), temel hareket becerilerinin geliştirildiği, Eğlenceli Temel Beceriler Aşamasına (erkekler için 6–9 yaş, kızlar için 6–8 yaş) geçiliyor ve sonrasında çocukların çok çeşitli temel spor becerilerini öğrenmesinin büyük öneme sahip olduğu Antrenmanı Öğrenme Aşamasına (erkekler için 9–12 yaş, kızlar için 8–11 yaş) geçiş sağlanıyor.

Bu üç aşama bir arada değerlendirildiğinde fiziksel yeterliliğin geliştirildiği dönemi kapsamaktadır.

Bu dönem sonrasında bireyler yüksek performans sporunda mükemmelliğin peşinden gidebilirler.

Bu, Antrenman için Antrenman (ergenlikteki büyüme dönemi), Yarışmak için Antrenman (ergenlik sonrası dönem) ve Kazanmak için Antrenman (erken yetişkinlik) olarak adlandırılan üç aşamada gerçekleşir.

Temel hedef ise herkesin son aşamaya –Yaşam Boyu Aktiflik– ulaşabilmesini sağlamaktır.

Bu aşama, resmi olmayan rekreasyon düzeyinden “Master” yarışmaları düzeyine kadar uzanan çok çeşitli fiziksel etkinlikleri sunmaktadır.

Bu kitap yüksek performans sporcuları yetiştirmek ve sağlıklı ve aktif vatandaşlar oluşturmak için bir yol haritasıdır.

Ayrıntılı bir okuma içinde Balyi’nin uzun vadeli sporcu gelişimi kitabı bu konuda çok geniş kapsamlı olanaklar sunmaktadır.