Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Cumhurbaşkanı yardımcısı Kocaeli’de açıkladı! O tarihte tek haneli enflasyona ulaşacağız

Kocaeli İş Dünyası Buluşmasında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomi politikaların yerel seçimler ile alakası olmadığını ifade ederek yeni Türkiye Yüzyılında Kocaeli’nin öncü şehirlerden biri olacağını söyledi

Kocaeli İş Dünyası Buluşmasında

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, dün akşam saatlerinde Kocaeli’ye geldi. Dilovası ilçesinde “Kanaat Önderleri İle Buluşma Programı”na katılan Yılmaz, bugününü de Kocaeli’ye ayırdı. Öğle saatlerinde Kocaeli Valiliğini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, daha sonra Kocaeli Kongre Merkezinde Kocaeli İş Dünyası Buluşmasına katıldı. Etkinliğe Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Veysel Tipioğlu, Cemil Yaman, Sami Çakır, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus, Milliyetçi Hareket Partisi Kocaeli İl Başkanı Murat Nuri Demirbaş katılım sağladı.

“SANAYİ ALANLARININ GENİŞLEMESİ LAZIM”

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı selamlama konuşmasında, “İlimiz katma değer açısından ülkenin yüzde 13’ünü üretiyor. Odamıza kayıtlı üyelerin yüzde 10’u yabancı sermaye. Otomotiv sanayinde yüzde 41, metalda yüzde 19 payımız var. Artık ihracat rakamları üretim yapılan illere göre hesaplanıyor. Kocaeli İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. İlimizde 37 liman var. Avrupa’da 7’nci sıradayız. 14 serbest Organize Sanayi Bölgesi var. Eskişehir’de 1 OSB var. O OSB’nin toplam alanı bizim 14 OSB’mizin alanından büyük. Sanayi alanlarının genişlemesi lazım.

“ULAŞTIRMA BAKANI GİBİ ÇALIŞIYOR”
Türkiye’de toplanan vergilerin 10.7’sini Kocaeli topluyor. 485 milyar dolar vergi topladık. İlimizdeki hükümet harcamalarının artmasını istiyoruz. Ulaşım konusunda Büyükşehir Belediye Başkanımız Ulaştırma Bakanı gibi çalışmasına rağmen yeterli değil. Kocaeli’ye özel davranılmasını istirham ediyorum” ifadelerini kullandı.

“İSTİŞAREYE ÖNEM VERİYORUZ”

Daha sonra kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Gerek makro düzeyde, gerek ulusal düzeyde politikalarımızı hazırlarken ve çalışmalarımız yaparken ilgili taraflar ile istişare etmeye önem veriyoruz. Bunun iki faydası var. Hazırlık aşamasında yaptığımız planlara önemli katkılar geliyor. Önerilerinizi alıyoruz. Bu katılımcı yöntem uygulama aşamasında sahiplenmeyi getiriyor. Biz de orta vadeli program yaptık Mayıs seçimlerinden sonra. Sahiplenme olmadan bir politikanın hayata geçmesi mümkün değil. Hem siyasi, hem toplumsal sahiplenme ile politikalarımızın hayata geçildiğini vurgulamak isterim.

“GELECEK YILDAN İTİBAREN YÜKÜMÜZ HAFİFLEYECEK”

Son 3-4 yıl büyüme ve ticaret açısından dünya tarihsel ortalamanın altında. Pandemi, pandemi sonrası oluşan enflasyon ve ülkelerin ortaya koyduğu sıkı para politikaları ticareti daraltmış durumda. Doğu ile batı arasındaki rekabetin etkileri söz konusu. Bir yandan da savaşlar yaşıyoruz. Ukrayna- Rusya savaşı ve Körfez’de meydana gelen olaylar olumsuz yansıdı. Tarihin en büyük depremini yaşadık. Acil müdahaleler yapıldı ama depremin yaralarını tam olarak sarmış değiliz. Kalıcı konutlar inşaa ediyoruz, altyapıyı ve ekonomik sosyal hayatı canlandırmaya çalışıyoruz. Gelecek yıldan itibaren yükümüz hafifleyecek.

“TÜM DÜNYADA ZAMAN ALAN BİR MÜCADELE”

Küresel ekonomide yüzde 3 büyüme varken Türkiye ekonomisi 4 buçuk oranında büyüdü. Tüketim harcamalarının nispi payının azalmasını arzu ediyoruz. BU konuda gelişmeler var. Tüketim harcamalarımız uzun bir süre sonra tek haneli rakamlara düşmüş oldu. Temel problemimiz enflasyon. Enflasyon ile ilgili kararlı olarak mücadelemizi başlatmış durumayız. Politikalarımızı güncellemiş durumdayız. Enflasyon ile mücadele diyoruz. Tüm dünyada enflasyon ile mücadele zaman alan bir mücadeledir. Bu bir süreç meselesidir. Belli bir zaman mücadele edilmesi gereken bir hadise. Biz de hükümeti kurduktan sonra mücadeleye başladık. Aylık bazda etkilerini görmeye başladık. Şubat ayında beklentimizin üzerinde oldu. Merkez bankası hemen tedbirleri devreye soktu.

“TEK HANELİ ENFLASYONA ULAŞACAĞIZ”

Haziran ayı enflasyonu ile birlikte yıllık bazda düşüşü göreceğiz. Belirgin bir düşüşü göreceğiz. Dezenflasyon dönemi başlayacak. Hedefimiz yüzde 15 oranında 2026 yılında ise tek haneli enflasyona ulaşacağız. Bunu laf olsun diye söylemiyorum. Hep birlikte sonuçlarını göreceğiz. Son dönemlerde oluşturulmaya çalışılan spekülatif bir hava var. Rakamlar ortada, dövize ulaşımımız arttı. Hizmet gelirlemiz arttır. 100 milyar dolar civarında hizmet gelirimiz oldu. Bu yıl 60 milyar Turizm geliri hedefliyoruz. İhracatta da iyi gidiyoruz. İstihdamda da geçen yılı iyi kapattık. 32 milyon kişilik istihdama ulaştık. Bu da tarihimizdeki en yüksek oran. Bankacılık sistemimiz sağlam. Kredi risk primimizde düşüş ve kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerinde olumlu adımlar var.

“BÜTÇE AÇIĞI YÜZDE 5,5 ORANINDA”

Depremin etkisine rağmen bütçe açığını oldukça iyi seviyede tuttuk. İlk hükümeti kurduğumuzda bazı ekonomistler bütçe açığı yüzde 10’u geçecek diyorlardı. Bütçemizi iyi yönettik. Geldiğimiz noktada bütçe açığı yüzde 5,5 oranda gerçekleşti. Deprem harcamalarını çıktığımızda bütçe açığımız yüzde 1,6 civarında. Merkezi idarede 1 trilyon 28 milyon lira deprem bağlantılı harcamamız var.

“YEREL SEÇİMLERE HİZMET ÖTESİ ANLAM YÜKLEMEK DOĞRU DEĞİL”

Bazı çevrelerde yerel seçimler gerekçe gösterilerek hava oluşturulmaya çalışılıyor. Buna prim vermemek lazım. Genel seçimleri geçen sene yaptık. Cumhurbaşkanımız seçildi. Makro politikalar, genel ekonomi ile ilgili politikalar genel seçim ile ilgilidir. Yerel seçim yapıyoruz. Mahalli müşterek hizmetler ile ilgili seçimlerdir. Bunun ötesinde bir anlam yüklemek, makro politikalara yönelik yaklaşım belirlemek doğru değil.

“BELEDİYELERİN EKONOMİLERİ ÖNEMLİ”

Bir yandan dezenflasyonu sağlarken bir yandan da yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı ihmal etmiyoruz. İstikrar içinde büyüme için politiklarımıza devam ediyoruz. Altyapı belediyeciliği ve sosyal belediyecilik önemli ama ekonomik belediyecilik de önemli. Bir belediyenin iki temel konuda çözümler üretmesi gerekiyor. Birincisi yaşam ortamı, ikincisi de iş ve yatırım ortamı. Bu noktada Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz örnek çalışmalar yapıyor.

KOCAELİ’YE AYRILAN ÖDENEKLER

Kocaeli’de ulaşım sektörü önemli. Biz de merkezi idare olarak Karayolu ulaştırmasına ciddi 18 buçuk milyar lira olan 64 km uzunluğunda olan Şile Ağva yoluna ayırdığımız ödenek. İzmit kandıra projesine 1 milyar 250 milyon lira ödenek tahsis ettik. Derince limanı Tem Bağlantı 170 milyon lira yıllık ödenek Köseköy arasında mevcut hattın yanında ilave hat çalışmamız devam ediyor. Bu proje için 1 milyarlık bir ödenek ayırmış durumdayız. Kent içi ulaşımda önemli projeler var. Buralara önemli kaynaklar ayırdık.

“DİP ÇAMURUNA 2024’TE 539 MİLYON TL”

Tübitak 340 milyon lira ÇİP çalışmaları için kaynak tahsis etmiş durumdayız. Sadece dip çamuru için 2024 için 539 milyon Türk Lirası tahsis ettik. Büyük önemli yatırımlar gerçekleştiriyoruz. 100 yıllık birikim zemininde yeni ufuklara yelken açtık. Bu yüzyılın önlü illerinden biri Kocaeli olacak. Kapasitesi ile, tarımyla, turizmi ile Kocaeli Türkiye Yüzyılının öncü illerinden biri olacaktır” dedi.

https://www.noktagazetesi.com.tr/ulasimda-baskanimiz-bakan-gibi-calismasina-ragmen-yeteri-degil/