Cumhuriyet Bulvarı yine kitap açtı! Vatandaşlar ağaçlardan kitap topladı
Kitap fuarı her yıl olduğu gibi bu yıl da Cumhuriyet Bulvarı’nda bulunan asırlık çınar ağaçlarının kitap açmasıyla başladı. Fuar heyecanını şehrin merkezine taşıyan etkinlikte vatandaşlar Türk ve dünya klasiklerinden oluşan kitapları keyifle ağaçlardan topladı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 5-13 Ekim tarihleri arasında Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olacak kitap fuarının bu yılki ana teması "Savaşın ve Acının Edebiyatı" olacak. Okurları 9 gün boyunca ağırlayacak olan fuarda birçok yazar okuyucuyla buluşacak.
Bu kapsamda düzenlenen ‘Ağaçlar kitap açtı’ etkinliği ile vatandaşlar ağaçlardan coşku ve heyecanla ağaçtan kitaplarını topladı.
VATANDAŞLAR HEYECANLI
Cumhuriyet Bulvarı’nda başlayan kitap toplama etkinliğinde kitap almak isteyen vatandaşlardan kimisi birbirinin sırtına çıkarken bir kısmı da sopalarla kitaplara ulaşmaya çalıştı. Etkinlikte açıklamalarda bulunan Kocaeli Büyükşehir Başkanı Tahir Büyükakın yürüyüş yolu boyuncu yürüyerek etkinliğe katıldı.
‘BU SENE HEDEFİMİZİ AŞMAYI HEDEFLİYORUM’
Etkinlik Kocaeli Büyükşehir Başkanı Tahir Büyükakın’ın konuşmasıyla başladı. Büyükakın, “Umarım vatandaşların bu kitap toplama sevgisi hiç solmaz ve artarak devam eder. Bu yıl 14’üncü Kitap Fuarını düzenliyoruz. Geçen yıl ki hedefimiz 1 milyon ziyaretçi sayısına ulaşmaktı. Bu sene bu hedefimizi aşmayı başarırız diye ümit ediyorum. Tüm kitapseverleri, Kocaelileri, çevre illeri Kocaeli Kitap Fuarı’na davet ediyorum.” diyerek vatandaşları fuara davet etti.
SAVAŞ VE ACININ İSYANI
Bu yıl 14’üncüsü düzenlenecek fuarın bu yılki ana teması olan ‘Savaşın ve Acının Edebiyatı’ üzerine soruları cevaplayan Büyükakın, “Şiir savaşı anlatmıyorsa, roman bunu beceremiyorsa ne işe yarar. Biraz da dünyada özellikle son yılda yaşanan sorunları dikkate alarak seçtiğimiz bir tema oldu.” ifadelerini kullandı.
“EN BÜYÜK GÖREV AYDINLARA DÜŞÜYOR”
Sözlerine bölgesel savaşlar ve edebiyatın önemine dikkat çekerek devam eden Büyükakın, “Bir yandan Gazze’de yaşanan ve çevre illere yayılmakta olan ölüm, dünyanın gözü önünde dünyanın tüm değerine karşı yürütülmekte olan saldırı dikkate alındığında kitapseverlerin belki de en çok üstünde durması gereken hususlardan bir tanesi. Belki de bu faaliyetler en çok o zaman anlam kazanıyor. Çünkü esasen kültür faaliyetleri dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek. Biliyorsunuz daha önce Ukrayna-Rusya Savaşı’nda başlayan ve her zaman olduğu gibi kadınların ve çocukların zarar gördüğü bu üst illet olaylarda insan haklarıyla ilgili birilerinin sesini çıkartması gerekiyor. Bu anlamda en büyük görev belki de aydınlara düşüyor. İnsanlığın bugüne kadar üretmiş olduğu tüm değerleri yeniden hatırlatmak, güçlü bir şekilde seslendirmek gerekiyor. Şiire de romana da ve edebiyatın herhangi bir alanına da her zaman olduğundan daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Bu anlamda isyanın edebiyatı üzerine bir temanın ortaya konması çok daha anlamlı bir hale geliyor. Dünyanın dört bir yanından isyanın edebiyatını kitaplaştırdılar.
“ZULME SES YÜKSELMİŞ OLACAĞIZ”
Tüm kitapseverler de 14. Kitap Fuarı’nda buluşmuş olacak. İnşallah bu Kitap Fuarı’nda dünyanın çeşitli coğrafyalarında yaşanmakta olan zulme de ses yükseltilmiş olur. İnsanların başına bombaların yağdığı, insan haklarının ihlal edildiği coğrafyalarda ki isyanın yanında durduğumuzu, insanların adalet çağrılarının yanında olduğumuzu duyurmuş olacağız.” diyerek sözlerini tamamladı.