Cumhuriyet ne zaman, nerede hangi mekanda ilan edildi?

Cumhuriyet ne zaman, nerede hangi mekanda ilan edildi?

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlanırken, Türkiye'nin en önemli dönüm noktalarından biri olan Cumhuriyetin ilanının detayları vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Peki, Cumhuriyet ne zaman, nerede ve nasıl ilan edildi?

Cumhuriyet Bayramı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta her yıl 29 Ekim'de kutlanan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 1923'te Cumhuriyetin idaresini ilan etmesi anısına başlatılan milli bir bayramdır. Cumhuriyetin ilanına giden süreçte 27 Ekim 1923'te Meclis-i Mebusan'ın istifası ve yeni bir kabine oluşturulamaması sonucunda Mustafa Kemal Paşa, İsmet İnönü ile birlikte yeni bir hükümet şekli arayışına girdi. İkili, Cumhuriyeti amaçlayan bir yasa tasarısını hazırlayarak 29 Ekim 1923'te Meclis'e sundu.

Anayasa değişikliklerinin kabulünün ardından, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Cumhuriyet resmen ilan edildi. Cumhuriyetin bu tarihi ilanı, 29-30 Ekim 1923 gecesi Ankara'da 101 top atışı ile duyuruldu. Bu özel an, başkent Ankara başta olmak üzere tüm Türkiye'de coşkuyla kutlandı. Bu anlamlı gün, Türk milleti için demokrasinin, bağımsızlığın ve ulusal birliğin simgesi haline gelmiştir.

Bu yıl da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, tüm yurtta coşku ve sevinçle kutlanacak, Cumhuriyetin ilanının 100. yıl dönümü özel etkinliklerle anılacaktır.