DARAĞACINDA 3 FİDAN: Deniz Gezmiş Neden Asıldı Suçu Neydi? Deniz Gezmiş Yusuf Aslan Hüseyin İnan Kim Astırdı Hangi Hükümet?

6 Mayıs 2024 tarihinin gelişiyle Deniz Gezmiş araştırmaları hızlandı. 1968 yılındaki 6. filo gösterilerinin sembolü Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının ölüm nedeni ölüm yıldönümlerinde araştırıldı. Peki, Deniz Gezmiş neden asıldı suçu neydi? Deniz Gezmiş Yusuf Aslan Hüseyin İnan neden asıldı? İşte yanıtı..

DARAĞACINDA 3 FİDAN: Deniz Gezmiş Neden Asıldı Suçu Neydi? Deniz Gezmiş Yusuf Aslan Hüseyin İnan Kim Astırdı Hangi Hükümet?

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilmelerinin üzerinden 52 yıl geçti. 1968 yılındaki 6. Filo protestolarının simgesi haline gelen Deniz Gezmiş ve arkadaşları Türkiye'nin idam tarihinde önemli bir yer aldı. İdamdan önce babasına yazdığı son mektubuyla hafızalara kazınan Deniz Gezmiş'in hayatı ve idam nedeni merak konusu oldu. Arama motorlarında Deniz Gezmiş ne zaman asıldı, Deniz Gezmiş Yusuf Aslan Hüseyin İnan neden asıldı sorgulamaları yapıldı. Peki, Deniz Gezmiş neden asıldı suçu neydi? Deniz Gezmiş kim astırdı hangi hükümet? İşte darağacında 3 fidan merak edilenler..

DENİZ GEZMİŞ NEDEN ASILDI SUÇU NEYDİ?

27 Şubat 1947 Ankara doğumlu Deniz Gezmiş lise yıllarındayken tanıştığı sol görüş ile genç yaşta kendini eylemlerin ortasında buldu. 31 Ağustos 1966 tarihinde Ankara'dan İstanbul'a yürüyen işçilerin Taksim Anıtı'na çelenk koymaları sırasında yöneticileri protesto eden grupla yaptığı eylemde ilk kez tutuklandı. Sinan Cemgil ve Hüseyin İnan'la birlikte Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nu kuran Deniz Gezmiş 1971 yılında idam edildi.

DENİZ GEZMİŞ YUSUF ASLAN HÜSEYİN İNAN NEDEN ASILDI?

İlk silahlı eylemleri 29 Ocak 1970 tarihinde veren Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan idam kararı 1971 yılı darbesinde alındı. Darbeden 3 gün sonra arkadaşı Yusuf Aslan ile birlikte Sivas'ta bir ihbar sonucu bulundu. Askerlerle çatışma çıktı ve Deniz Gezmiş kaçtı ve birkaç gün sonra yakalandı. Mahkemeye çıkarılan Deniz Gezmiş ve arkadaşları idam cezası aldı. Dönemin CHP genel başkanı İsmet İnönü cezanın müebbet hapse çevrilmesini önerdi. Meclis'te yapılan oylamada Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamı 273 kabul oyu aldı. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan 6 Mayıs 1972 tarihinde gece 1.00-3.00 arası Ulucanlar Cezaevi'nde asılarak idam edildi. Dönemin cumhurbaşkanı Cevdet Sunay başbakan Süleyman Demirel.