Dernek Üyeliği Sorgulama ve İptal Ettirme Nasıl Yapılır?
Dernekler, tüzel kişiliği olan kurumlardır. Herhangi bir dernek kurmak için yedi kişinin bir araya gelmesi yeterlidir. İzin almadan kurulabilen bu derneklerin başvuruları, yetkili mülki idare amirliğine yapılmaktadır. Dernek kuruluş amaçları ise hukuka aykırı olmayan herhangi bir şekilde belirlenebilir. Kanunlara aykırı olduğu tespit edilen dernekler ise yetkili merciler tarafından kapatılmaktadır.
Birçok kişi farkı derneklere üye olabilir. Ancak bu derneklere olan üyeliklerinin durumunu kontrol etmek isteyenler ya da artık üye oldukları derneğin bir parçası olmak istemeyenler bu işlemleri nasıl yapacağını araştırıyor. Kişilerin bilinçli bir şekilde üye oldukları dernekler olduğu gibi kişilerin haberi olmadan gerçekleştirilen dernek üyelikleri de olabiliyor. Bu nedenle vatandaşların belirli aralıklar ile dernek üyeliklerini sorgulaması büyük bir önem arz etmektedir.
DERNEK ÜYELİĞİ İPTALİ İÇİN E-DEVLET PLATFORMU
E-devlet platformu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının en sık kullandığı resmi platform olarak biliniyor. Gelişen teknoloji ile devletler, birçok resmi işlemin daha kolay bir şekilde yapılabilmesi için online platformlara geçiş yapmıştır. 2006 yılında hayata geçirilen e-devlet platformu da vatandaşların devlet dairelerine ya da diğer resmi kurumlara gitmeden, farklı birçok işlemi internet üzerinden yapabilmesine imkan sunmaktadır.
Hastane randevuları, sağlık bilgileri, askerlik işlemleri, emeklilik işlemleri ve daha birçok resmi işlem sadece e-devlet platformu üzerinden yapılabiliyor. Aynı zamanda nüfus ve diğer vatandaşlık kayıtları ile ikametgah bilgileri de yine bu platform üzerinden yapılabiliyor. Dernek üyeliklerinin sorgulanması ve iptal ettirilmesi için de e-devlet platformu vatandaşlara hizmet vermektedir.
E-DEVLET PLATFORMU ÜZERİNDEN DERNEK ÜYELİĞİ SORGULAMASI NASIL YAPILIR?
E-devlet platformu üzerinden dernek üyeliklerinin sorgulanması ve bu üyeliklerin iptal ettirilmesi için ilk olarak e-devlet şifresine sahip olunması gerekir. Şifresi olmayan vatandaşlar, kendilerine en yakın PTT şubesine giderek şifre alabilirler. E-devlet şifresi ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile e-devlet platformuna giriş yapıldıktan sonra ekranda yer alan arama kısmına ‘dernek’ yazılmalıdır. Ardından açılan yeni menüden ‘dernek üyeliği sorgulama ve sonlandırma’ seçeneği tıklanmalıdır.
Açılan yeni alanda üye olunan dernek ve derneklerin kurucu bilgileri yer alır. ‘Dernek üyelik bilgileriniz’ kısmı tıklandığında ise üyelik sorgulaması yapılabilir. Aynı zamanda ‘dernek organlarına üyelik bilgileriniz’ kısmı seçildiğinde de yönetim kurulu ve diğer organlardaki üyelik sorgulamaları yapılabilir.
E-DEVLET PLATFORMU ÜZERİNDEN DERNEK ÜYELİĞİ NASIL İPTAL EDİLİR?
E-devlet platformu üzerinden dernek üyeliği iptali yapmak için sorgulama ekranında yer alan ‘üyeliği iptal et’ butonu tıklanmalıdır. Bu işlemden sonra kişilerin üye olduğu dernekler ile ilişkisi kesilecektir. Bilinçli olarak üye olunan ve daha sonra bu dernek ile ilişkinin kesilmesi için bu yollar izlendiği gibi kişinin haberi olmadan üyeliğinin yapıldığı derneklerin hangileri olduğu da yine dernek üyeliği sorgulama ekranında yer alacaktır.
Kişilerin haberi olmadan derneklere yapılan üyelikleri yine e-devlet platformu üzerinden sonlandırılabilir. Üyelik iptal işlemleri için kişilerin sadece e-devlet şifresine sahip olması yeterlidir. Edinilen şifre ile dernek üyelikleri iptal edilebildiği gibi farklı siyasi parti üyelikleri de iptal edilebilmektedir. Ancak bazı dernekler üyelik işlemlerini kişilerin direkt başvuru yapması ile kabul ettiği gibi iptal işlemlerini de yine bu usulde gerçekleştirebilir. Bu nedenle dernek üyeliği sorgulama işlemleri sırasında üyelik iptalinin yapıldığından emin olunmaması halinde direkt derneklere başvuru yapılması gerekebilir.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.