Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Devlet Destekli Güneş Paneli Nasıl Alınır?

Türkiye’de son yıllarda yenilenebilir enerji yatırımları giderek artıyor. Bu kapsamda özellikle çiftçilerin enerji maliyetlerini azaltmak için güneş enerjisi sistemleri için teşvik sağlanıyor. Peki, devlet destekli güneş paneli nasıl alınır?

Türkiye’de son yıllarda yenilenebilir

Türkiye’de enerji verimliliğini artırmaya yönelik pek çok yenilikçi düzenleme uygulamaya devam ediyor. Enerji alanında yapılan yatırımlar arasında özellikle güneş enerjisi santralleri önemli bir yer tutuyor. Bu kapsamda özellikle çiftçilere yönelik enerji maliyetlerinin azaltılması için çeşitli devlet destekleri de sunulmaya devam ediyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik de devlet teşvikleri sürüyor.

Türkiye’nin birçok noktasında özellikle tavuk yetiştiriciliğinin yaygın olduğu Bolu’da, üreticiler tarafından devlet desteği ile alınan güneş enerjisi sitemleri işletmelerin çatısına kuruluyor. Bu sayede işletmeler hem kendi elektriklilerini üretiyor hem de enerji satışı yaparak da ek gelir elde edebiliyor. Güneş enerjisi sistemine ilişkin birçok destek bulunuyor.

GÜNEŞ PANELİ DEVLET DESTEĞİ VAR MI?

Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere birçok farklı bakanlık üzerinden çiftçilere yönelik çeşitli destekler hayata geçirilmeye devam ediyor. Bu kapsamda KOSGEB gibi kurumlar üzerinden de farklı tür girişimci ve enerji destekleri veriliyor. Güneş enerjisi sistemi hibe desteği programı kapsamında KOSGEB tarafından %40 – 100 arasında destek verilebiliyor.

Çiftçilerin enerji maliyetlerini düşürmek ve tarımsal üretimin artırılmasını desteklemek için farklı destekler veriliyor. Özellikle tarım arazilerine güneş enerji santrali (GES) kurulması ilk sırada yer alıyor. GES’in maliyetinin yüzde 40’ını ise devlet karşılıyor. Geri kalan miktar ise uzun vadeli düşük faizli krediler ile ödenebilecek. Çiftçilerin finansmana erişimi de kolaylaştıracak çeşitli hizmetler uygulanmaya devam ediyor.

DEVLET GÜNEŞ ENERJİSİNİ NE KADARA ALIYOR?

Yenilenebilir yatırım hibesi gibi son dönemde öne çıkan destekler ile özellikle tarımsal üretimin desteklenmesi açısından güneş enerjisi desteği veriliyor. Bu kapsamda çiftçilerin kendi güneş enerji sistemlerini kurması için devlet yüzde 40’a kadar hibe sağlayabiliyor. Projenin kapsamına ve özelliklerine göre bu hibe oranları da değişebiliyor.

Çiftçiler bu tür destekler ile hem kendi elektriklilerini güneş panelleri ile üretebiliyor hem de fazla üretilen elektriği de satabiliyor. Güneş enerjisinde uygulama fiyatı 206 TL kuruş/kWh olarak belirlenmiştir. yaban alım fiyatında ise 4,95 dolar-sent/kWh tavan fiyatı ise 6,05 dolar-sent/kWh olarak belirlendi. Güneş enerjisi projelerine destek süresi ise 10 yıl olacak. Yerli katkı desteği ise bu kapsamda 5 yıl boyunca 28,80 TL kuruş/kWh olarak uygulanması hedefleniyor. Ancak her dönem bu tür tariflerde farklı ücretler de uygulanıyor.

GÜNEŞ PANELİ İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Güneş paneli desteği için başvuruların doğrudan bu alanda destek veren kurumlara yapılması gerekiyor. Ayrıca e – Devlet üzerinden de ‘’Rüzgar ve Güneş Enerjisi Başvuruları’’ sayfasından işlem yapılabiliyor. Tesis kurulacak arazinin veya çatı projesinin bağlı olduğu ilin iligli dağıtım şirketine başvuru yapılarak da gerekli izinlerin alınmasının ardından güneş paneli başvurusu yapılabilmektedir.

Devlet destekli güneş paneli almak için devlet desteği sağlayan kurumlara doğrudan başvuru gerekiyor. Her kurum farklı şartlar arayabilir. Bu nedenle başvuruların proje dönemi kapsamında belirlenen şartlara göre yapılması gerekecektir.

GÜNEŞ PANELİ İZİN ALMAK GEREKİ Mİ?

Çatıların güneş panelleri ile donatılmasının önündeki önemli engellerden biri kısa süre içinde kaldırılmıştı. Belediye imar süreçleri bu kapsamda en büyük engellerden biriydi. Ancak bu alanda büyük bir tesis kurmak için ilgili kurumlardan onay almak ve teşviklerden yararlanmak için başvuruda bulunmak gerekecektir. Türkiye genelinde özellikle çiftçilere yönelik bu tür destekler kolayca verilmektedir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi gündeminde emeklilik sistemiyle alakalı
Sıradaki Haber Emekliler dikkat! Sistem değişiyor, prim kesilebilir…