Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Emirhan Akman

Devlet okullarında kayıt parasının nedenini açıklıyorum!

Geçen gün biriyle konuşurken şöyle dediğimi hatırlıyorum, “Son iki haftada bana ulaşan tüm sorunları köşeme taşısam elimde bir aylık yazı konusu var.” Kendimi bazen dört beş yerinden patlamış dev bir su borusu başında, küçük elleriyle delikleri kapatmaya çalışan çaresiz birisine benzetiyorum. Keşke ne patlayan boruyu görsem, ne de çaresiz kalsaydım dediğim çok an oldu. Matrix’te bir sahnede şöyle söylenir, ‘ignorance is bliss’. Yani cehalet mutluluktur.

EĞİTİM BİTKİSEL HAYATTA

Yeni eğitim öğretim dönemi açıldı. Tartışmaların göbeğinde okulların veliler tarafından temizleniyor olması, devlet okullarında alınan ‘kayıt ücreti’ ve adrese dayalı eğitim sisteminin çöküşü var. Bana göre Türkiye’de eğitim sistemi çökmüştür. Bir şeyi yaşıyor gibi görünmesi onun sağlıklı ve hayatta olduğunu göstermez, yıllarca bitkisel hayatta fişe takılı yaşayan nice hasta var. Ölü değiller ama pek de yaşıyor sayılmazlar. Türkiye’de eğitimin özetini böyle yapabiliriz… Bitkisel hayat! Ne yazık ki şu an bu durumu sonlandıracak bir gücümüz yok, siyasilerin böyle bir gündemi de yok. Halbuki eğitim dediğimiz şey o kadar ciddi bir şey ki, yeni kuşağın ortalama 30-40 yıllık çalışma hayatı şimdiden belirleniyor. Bu kuşağın üreteceği değer ve imkânlar üzerine inşa edilecek Türkiye’nin yeni yüzyılı.

TÜRKİYE’NİN YÜZYILI MI?

Veliler yeni eğitim öğretim yılıyla birlikte ilkokul ve ortaokula başlayacak çocukları için okul arayışına girdi. Her yerden devlet okullarında, ‘kayıt ücreti’ isteniyor haberi geliyor. Bu birbirine girmiş birçok sorunun yarattığı bir durum. Öncelikle Türkiye’de okul kalitesi her bölgeye, her şehre ‘eşit’ yayılmış bir şekilde inşa edilemedi. Bugün bırakın Doğu-Batı meselesinde, Kocaeli’nin içinde dahi eğitim kalitesi eşit dağılmıyor. Bu nedenle veliler öğrencilerini daha iyi olduğunu düşündükleri okullara yazdırmak istiyorlar. Bu en büyük hakları, velilerin hepsi devlete her ay ve yıl her şeyden vergi veriyor. Vergileri karşısında ise en temel hak olan eğitim hakkını almak istiyorlar. Veliler çocuklarını eğitim kalitesi her yere eşit dağıtılmadığı için ‘adrese dayalı’ kayıt sistemini aşmak ve daha iyi okullara yazdırmak istiyor. Bugün bana göre ‘adrese dayalı’ kayıt sisteminin çökmesinin temel nedeni eğitim kalitesinin eşitsiz olmasıdır. Kocaeli’de Yahya Kaptan’daki okulların eğitimi iyiyken, aynı kaliteyi onun etrafındaki diğer okullarda bulamıyorsunuz. Bu durumda veliler adrese dayalı kayıt sistemini aşmak için çeşitli hilelere başvuruyor. Size soruyorum, hangi veli ‘enayi’ gibi kendi evinden çok uzakta bir okula göndermek ister çocuğunu? Ama siz eğitimi eşit kalitede sunamazsanız ve üstüne ‘yaptım oldu’ diyerek ‘adrese dayalı’ kayıt sistemini getirirseniz vatandaş kendi çözümlerini üretir.

SİSTEM BAZEN SİZİ SUÇA İTER

Bu çözüm beraberinde çelişkileri getiriyor. İsim vermeyeceğim Başiskele’de, Yahya Kaptan’da bazı okulların 20 bin ile 40 bin lira arasında kayıt ücreti aldığını duyuyorum. Bu ücretlerin neredeyse hepsi o adreste yaşamayan ama yaşıyormuş gibi gösterilen çocukların ailelerinden isteniyor.
Devlet okullarına girişte kayıt ücreti ‘suçtur’ fakat velilerin ‘adrese dayalı’ sistemi aşmak için, çocuklarının ikametini o bölgedeki yakınlarının yanına alması da ‘başka bir suç’. Böylece çocuğunuzu henüz ilkokul ya da ortaokulda iyi bir okula yazdırmak istiyorsanız büyük oranda suç işlemiş oluyorsunuz! Aramızda kalsın ama bu suçtan kurtulmamızın tek bir yolu var: sistemi değiştirmek!

YORUMLAR

2 adet yorum var

  1. Çok doğru bir tespit. Geçen hafta Kartepe Dumlupınar İlkokulu nda Veli toplantısına katıldım. Öğretmen toplantı salonundaki sandalyede böcek olduğu için sandalyede oturamadı. Salonda resmen lağım kokusu vardı. Heryer toz içinde. Çocukların kullandığı tuvaletler çok pis ve sabun yoktu.

  2. Bu sene okullardaki en büyük sorun temizlik. Bence bu konuya da değinin. Okullarda temizlik personeli yok yada yetersiz. Milli eğitim bu sene personel alınmayacağını söylüyor. Devlet okullarında okuyan çocuklar da bizim çocuklarımız değil mi? Bu çocuklar iki gün sonra hep hasta olacaklar. Bu da kayıt parası gibi parayla çözülecek birşeyse inanın birçok veli parayı falan önemsemez verir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER