Dil, kültür, beka

Cengizhan Göksu

Cengizhan Göksu

Tüm Yazıları

Selamlar sevgili okurlarım..

Bugün kü yazımızda dilin ve kültürün ne şekilde beka sorunu oluşturabileceği konusunda bilgiler vermek istedim.

Toplumlar için en önemli beka konuları arasında ilk sırada tabiki de,savunma,toprak bütünlüğünün korunması gibi konular önceliklidir.

Lakin bu iki yazacağımız unsurun da nasıl bir etki oluşturacağına da bir göz atalım...

EVET DİL NEDİR?

Dil, ulusların kimlik belgesidir. Bilgiyi ve kültürü oluşturma, yaşatma ve aktarma dil sayesinde olur. O halde, insanı insan, toplumları da ulus yapan bağların en güçlüsü dildir. Dünyada en çok konuşulan diller sırasıyla; Çince, İngilizce, İspanyolca, Hintçe, Türkçe ve Arapçadır.

Dil insanlar arasında anlaşmayı sağlayan tabii bir araçtır; dil kendi kanunları içerisinde yaşayan ve gelişen canlı bir varlıktır. Dil bir ulusu birleştiren, koruyan ve o milletin ortak malı olan sosyal bir müessesedir. Dil yüzyıllar boyu gelişerek meydana gelmiş bir sosyal kurumdur.

DİLLER NEDEN ÖNEMLİDİR?

Milletler dil sayesinde kültürlerini, edebiyatlarını, tarih ve sanatlarını ortaya çıkarabilmekte ve yeni nesillere aktarabilmektedirler. Bireylerin toplumsallaşmasında ve de toplumsal bilincin oluşmasında eğitim en önemli kurumlardan biridir.

PEKİ KÜLRÜR NEDİR?

Kültür, bir toplumu diğer toplumlardan farklı kılan, geçmişten beri değişerek devam eden, kendine özgü, sanatı, inançları, örf ve adetleri, anlayış ve davranışları ile onun kimliğini oluşturan yaşayış ve düşünüş tarzıdır.

Milli kültür insanları ve toplumları birleştiren en önemli paydalardan birisidir. Bir milleti millet yapan değerlerin tamamı milli kültür olarak tanımlanabilir. Bir milleti yada toplumu başka milletlerden ayıran en önemli fark o milletin milli kültürüdür. Milli kültür toplumları millet yapar. Ve milletin maddi ve manevi değerleri çerçevesinde bütünlüğü sağlar.

Milli kültür insanları ve toplumları birleştiren en önemli paydalardan birisidir. Bir milleti millet yapan değerlerin tamamı milli kültür olarak tanımlanabilir. Bir milleti yada toplumu başka milletlerden ayıran en önemli fark o milletin milli kültürüdür. Milli kültür toplumları millet yapar. Ve milletin maddi ve manevi değerleri çerçevesinde bütünlüğü sağlar.

PEKİ MİLLİ KÜLTÜR OLMASDAYDI NELER OLURDU?

Milli kültür olmasaydı toplumların bir millet olması beklenemezdi.

Başka milletlerden yada toplumlardan ayrılan özellikleri olmazdı.

Kimliksiz toplumlar haline gelirdi.

Milli kültürü olmayan toplumlar varlığını fazla sürdüremez ve yok olur.

Milli kültürü olmayan toplumların temeli sağlam değildir ve birleştirici öğeleri yoktur. Bu yüzden milli kültüre sahip olmak millet olmanın en önemli unsurudur.

GELELİM BU İKİ UNSURA NE KADAR SAHİP ÇIKTIĞIMIZA

Dilimizi safi kullandığımızı hic kimse iddia edemez.Haliyle dilimize başka dillerden gelmiş kelimeler vardır eskiye dayanan bu geçişlerin dilimizi tam anlamıyla bozduğunu söyleyemeyiz.

Bana göre en büyük tehlike,tabelaların yabancı yazılması,gençliğin değişik terimleri konuşup onla özdeşleşmesi ve en acısıda bunların bir takım dizilerde harmanlanıp insanların beynine sokulmasıdır.

Mesela "bro naber" ele alalım bu kelime ingilizce brother kelimesinin kısaltılmışıdır.Türkçe ile uzaktan yakından alakası yoktur.

Bu kelime zaman içerisinde virüs gibi yayılacak ve türkçe olan "arkadaş" kelimesini yutacaktır..

Bunlara örnek çok yazarak çoğaltabiliriz..

Artık insanlarımız maalesef kültürel değerlerine de sahip çıkmıyor ve bunun için de çabalayan yok açıkçası...

Yurt dışına yaşamaya giden insanlarımızın çoğunun evlatları dilimizden ve kültürümüzden uzaklaşıp asimile oluyorlar.

Bu ülkemiz içinde de geçerli..

Evlatlarımızı kendi dilimizle konuşturup öz değerlerimizi aşılamaktan öte başka yol yoktur..

Dilini ve kültürünü önemsemeyen bir toplum yok olmaya mahkumdur.

İkisi birbirine bağlı olan bu kavramları önemsememek en büyük beka sorunlarındandır..

Sevgiyle kalın dostlarım..

Güzel yarınlara inşallah....