Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Doğan Demir’den Diyanet’e tepki!

Bütçe görüşmelerinde Diyanet’in personel sayısına ve alevi köylerine camii yapılmasına tepki gösteren Doğan Demir, Diyanet’in yaptıklarını kul hakkı olarak yorumladı.

Bütçe görüşmelerinde Diyanet’in personel

Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir, TBMM genel kurulunda devam eden bütçe görüşmelerinde Diyanet Bütçesi ve Alevi sorununa değindiği konuşmasında Hükümetin Alevi Köylerine Camii yapmaktan vazgeçmesi gerektiğini ifade etti. Durumu israf olarak yorumlayan Demir, Diyanet’in personel sayısını 11 ilin nüfusundan fazla olduğunu söyledi.

“6 BAKANLIĞIN BÜTÇESİNDEN FAZLA”

Demir konuşmasında, “2024 yılı bütçesinde geçen yıla kıyasla çok büyük bir artış yapılan Diyanetin bütçesi hemen göze çarpıyor. 2023 yılında 36 milyar 468 milyon 836 bin lira olan Diyanetin bütçesi 2024 yılında yüzde %151 arttırılarak 91,8 milyar liraya yükseltilmiş. Cumhurbaşkanlığının bütçesi de %85 yükseltilmiş. Diyanete verilen bu bütçe İçişleri, Dışişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Kültür ve Turizm, Sanayi ve teknoloji, Ticaret Bakanlığı olmak üzere tam 6 bakanlığın bütçesinden daha fazla.

“DİYANET’İN YAPTIĞI KUL HAKKI”

Bu enflasyon sadece Diyanetin mi cebini yakıyor. Bütçesiyle dikkat çeken Diyanet Personel sayısıyla da şaşırtmıyor, Diyanetin personel sayısı geçtiğimiz haziran sonu verilerine göre 211 bin 164 kişi. Diyanetin Personel sayısı Türkiye’nin tam 11 ilinin nüfusundan daha fazla. Atama bekleyen binlerce öğretmen varken, atama bekleyen binlerce mühendis varken, kadro bekleyen binlerce belediye şirket işçisi varken bu kurumun yaptığı düpedüz kul hakkına girmektir. Vicdansızlıktır, haksızlıktır.

“BÖYLE ADALETSİZLİK DÜNYADA GÖRÜLMEDİ”

Diğer bir taraftan ülke nüfusumuzun yaklaşık 4’te 1’inin oluşturan Alevi toplumuna hizmet için kurulan ama Aleviliği bir inanç saymadığınız için Kültür Bakanlığı’na bağladığınız Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na ayrılan bütçe 250 milyon 381 bin lira. Diyanete ayrılan bütçe Alevilere ayrılan bütçenin tam 366 katı. Böyle bir adaletsizlik dünyada görülmedi.

“CAMİİ BOMBOŞ PERSONEL İŞİNİ YAPAMIYOR”

Bu ülke de cemevleri de var, cemevlerine hizmet yerel yönetimlerin insiyatifine bırakılmış durumda. Hangi inanca bağlı ibadethane olursa olsun bizden mi değil mi diye bakılmaksızın hizmet verilmelidir. İktidarın Alevi köylerine camii yapmasındaki ısrar nedir? Alevilerin ibadet yeri Cemevleridir ve ibadet şekli cemdir. Gidip Alevi köylerine camii yapıyorlar, din görevlisi atıyorlar ortada cemaat yok. Camii bomboş, atanan personel işini yapamıyor. Bu duruma verilecek iki tane isim var birincisi asimilasyon, ikincisini ise iktidar daha çok seviyor; İsraf. Buradan iktidara açık çağrı yapıyoruz Alevi köylerine camii yapma politikanızdan vazgeçin. Aleviliği kendi kalıplarınıza sığdırmaya çalışmaktan, kendinizce tanımlamaya çalışmaktan vazgeçin” ifadelerini kullandı.