Domates soslu turşu nasıl yapılır?

Geleneksel turşu yapımından farklı olarak, bu turşu türünde domates sosu ile turşu malzemeleri bir araya getirilir. Böylece hem turşunun fermente lezzeti hem de domates sosunun tatlı ekşi aroması bir arada bulunur.

Domates soslu turşu nasıl yapılır?

Domates soslu turşu, geleneksel turşu türlerinden farklı bir deneyim sunan lezzetli bir alternatiftir. Yapımında kullanılan malzemeler ve domates sosunun eklenmesi, turşunun karakteristik tadını zenginleştirir. Yenilikçi ve farklı lezzetler arayanların tercihi olabilir.

Domates Soslu Turşu Tarifi

Malzemeler:

  • 1 kilo domates
  • 1 kilo salatalık
  • 500 gram kıl biber (acı)
  • 3 adet kapya biber
  • 1 baş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1 su bardağı sirke
  • 1 su bardağı zeytinyağı veya sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu

Yapılış:

  1. Domateslerin kabuklarını soyup mutfak robotuna atın ve püre haline getirin.
  2. Hazır olan domates püresini tencereye dökün.
  3. Kapya biberleri de aynı şekilde mutfak robotundan geçirip domates püresinin üzerine ekleyin. Tencereyi ocağa bırakın ve domateslerin kokusu çıkana kadar pişirin.
  4. Pişen domatesleri ılımaya bırakın. Eğer suyu çok azalmışsa 1 çay bardağı kaynar su ekleyin.
  5. Diğer sebzeleri doğrayın.
  6. Ilıyan sosun üzerine sirke, sıvı yağ, tuz, şeker, limon tuzu ve doğranmış sebzeleri ekleyip karıştırın.
  7. Turşuyu hazırladığınız kavanozlara doldurun.
  8. Kullanılmamış kavanoz kapaklarını kaynar su dolu bir kaseye alın ve üzerine kaynar su dökün. Kapakları sıkıca kapatın.
  9. Kavanozları ters çevirip kenara bırakın. İlk 2 saat boyunca yerinden hareket ettirmeyin.
  10. 2 saat sonra turşuları buz dolabına koyun ve 4 gün sonra tüketmeye başlayabilirsiniz.
  11. Turşuyu küçük kavanozlara eklemek daha uygun olabilir.
  12. Domateslerin ömrünün sınırlı olduğunu unutmayın. Kapak açıldıktan sonra birkaç gün içinde tüketmeye özen gösterin. Kapak kapatılmış halde saklarsanız, iki yıla kadar tüketebilirsiniz.

Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun!