Domates Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Domates başta kahvaltı sofraları olmak üzere yemeklerde, salatalarda, sandviçlerde ve birçok sos yapımında kullanılmaktadır. Yaz aylarının sonunda kilo kilo alınan domatesler, kış aylarında yemeklere kullanmak için hazırlanır. Özellikle yazdan menemen yapanlar da aynı şekilde yaz aylarının sonunda hazırlıklarına başlar.

Tüm yemeklerin içinde yer alan domates, kokusu ve tadı ile kahvaltı sofralarının da olmazsa olmazıdır. Peki kendi yetiştirdiğiniz domatesi kahvaltı için dalından kopartıp, afiyetle yemek istemez misiniz? Artık birçok kişi doğal sebze ve meyve tüketebilmek için evlerde yetiştirilebilecek ürünleri araştırıyor. Domates ise bu ürünlerin başında yer alıyor. Uygun bir saksının olması ya da küçük bir bahçe alanının olması, domates yetiştirmek için yeterli olacaktır.

Domates Tohumu Ne Zaman Ekilir? - Resim : 1

DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ İÇİN DOĞRU ZAMAN

Domates bilindiği gibi yaz aylarında tüketilen bir besin ögesidir. Seracılığın gelişmesi ile artık kış aylarında da rahatlıkla bulunan domates, evlerde de kolay bir şekilde yetiştirilebilir. Bunun için ekim zamanının iyi belirlenmesi gerekir. Domates tohumundan en iyi şekilde verim almak için mart, nisan ve mayıs aylarında ekim işlemlerinin yapılması gerekir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı ve lezzeti oldukça güzel olur.

DOMATES TOHUMU NASIL EKİLİR?

Domates tohumu ekmek için ilk olarak tohumların bir gece önceden suya konulması gerekir. Su yerine nemli bir bezin arasına yerleştirme işlemi de tercih edilebilir. Bir gece bekletilen tohumlar, nemlendirilen toprağa ekilebilir. Bunun için iki ila üç santimetrelik bir derinlik yeterli olacaktır. Ekilen tohumlar su ile ıslatıldıktan sonra saksının ya da kabın üzerine naylon veya streç film kapatılmalıdır. Bu işlemin ardından tohumun çimlenmesi için on beş ila yirmi gün kadar beklenmesi gerekir. Tohumlar çimlendikten sonra fideler daha büyük bir saksıya ya da yetiştirme işleminin yapılacağı alana alınmalıdır.

DOMATES BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

On beş ila yirmi gün sonra çimlenen tohumlar, yetiştirme yapılacak alana alınır ve can suyu verilir. Bu sürecin üzerinden iki hafta geçtikten sonra birinci çapa yapılmalıdır. Birinci çapadan sonra iki, üç hafta geçmesi beklenir ve bu kez ikinci çapa yapılır. İkinci çapa zamanında yabani otlar temizlenmeli ve gerekli yerlere destek çubukları dikilmelidir. Bu aşamalarda fazla sulama yapılmamasına da özen gösterilmelidir.

Toprağın nemli kalması için toprağın üzerine saman yerleştirilebilir. Çiçekler dökülüp, meyveler nohut boyutuna geldiğinde ise sulama işlemi normal seyrinde yapılmalıdır. Domatesler oluşmaya başladıktan sonra toprağa gübre takviyesi yapılabilir. Bu durum tamamen tercih edilecek olan toprağa bağlıdır. Evde saksı içinde domates yetiştirmek için hemen hemen her yerde kolaylıkla bulunan torf kullanımı tercih edilebilir. Torfun içerisinde yer alan gübre, domates yetiştiriciliği için oldukça elverişlidir.

DOMATES TOHUMU EKİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN UNSURLAR

Domates yetiştirmeye karar verenler için içinde bulunduğumuz dönem oldukça uygundur. Mart ayından itibaren domates tohumlarının ekim işlemi yapılmaya başlanabilir. Ancak bu aşamada bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Bunlardan ilki; domates yetiştirmek için fide tercih edilecekse dikim işlemlerinin serin ve rüzgarsız bir havada yapılmasıdır. Aynı zamanda dikim ve ekim işlemlerinden önce ilk olarak kullanılacak toprağın hazırlanması ve işlemin yapılacağı konumun net olarak belirlenmesi gerekir.

Domateslerin daha fazla güneş ışığından yararlanabilmesi için genel olarak işlemlerin kuzey – güney yönünde yapılması önerilmektedir. Domates ekimi sırasında, sıra üzeri mesafenin 40 ila 60 cm, sıra arası mesafenin ise 90 ila 130 cm olması gerekmektedir.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız