Domatesli Biberli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Bulgur pilavı, pirinç pilavı gibi Türk mutfağının en çok tercih edilen lezzetleri arasında yer alıyor. Etli ve sulu yemeklerin yanına yardımcı lezzet olarak tercih edilen bulgur pilavı sade bir şekilde yapılabildiği gibi aynı zamanda salçalı ya da domatesli de yapılabilir. Bunun yanı sıra birçok yörede bulgur pilavı patatesli ya da fasulyeli olarak da yapılmaktadır.

Özellikle cacıkla birlikte tüketimi tercih edilen bulgur pilavının domatesli ve biberli tarifini sizler için araştırdık. Klasik bulgur pilavı yerine yeni ve aromatik tatlara sahip bir pilav denemek isteyenler için oldukça ideal olan bu tarifi, püf noktalarına dikkat ederek kolaylıkla yapabilirsiniz.

Domatesli Biberli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktası - Resim : 1

DOMATESLİ BİBERLİ BULGUR PİLAVI İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

Domatesli ve biberli bulgur pilavının hazırlık süreci sadece on dakikanızı alacaktır. Pilavın servise hazır olması için ise on beş ila yirmi dakika yeterli olur. Bazı kişiler bulgur pilavını sulu bir şekilde tüketmek istediği için demlenme süresi damak tadına göre değişiklik gösterebilir. Domatesli biberli bulgur pilavı yapmak için gerekli olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 su bardağı yemeklik bulgur
  • 3 – 4 adet sivri biber
  • 2 – 3 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 4 su bardağı sıcak su
  • Tuz

DOMATESLİ BİBERLİ BULGUR PİLAVI NASIL HAZIRLANIR?

Domatesli biberli bulgur pilavı hazırlamak için ilk olarak biberlerin ve domateslerin yıkanması ve ardından ufak ufak doğranması gerekir. Uygun bir tencereye sıvıyağ ilave edildikten sonra ilk olarak biberler sıvıyağda kavrulur. Ardından domates eklenir ve bir ila iki dakika kavurulur. Domateslerin üzerine salça ve tuz ilave edilir. Tüm malzemeler birbiri ile karşına kadar karıştırılır. Malzemelerin üzerine dört bardak sıcak su ilave edilir. Su kaynamaya başladığında, yıkanmış ve süzülmüş olan bulgurlar karışıma ilave edilir. Dileyenler üzerine nane serptikten sonra pilavın suyunu çekmesini bekleyebilir. Suyunu çeken domatesli biberli bulgur pilavı, dinlendikten sonra servis edilebilir.

DOMATESLİ BİBERLİ BULGUR PİLAVININ PÜF NOKTALARI

Domatesli biberli bulgur pilavı yaparken, domateslerin elde doğranması her zaman için domatesin suyunu daha iyi salmasını sağlar. Bu da yemeklerin daha lezzetli bir tada sahip olmasına imkan sunar. Bunun yanı sıra tercih edilecek olan biberlerin taze olmasına özen gösterilmelidir. Kullanılacak olan sıvıyağ miktarı ise çok aşırıya kaçmayacak şekilde olmalıdır. Bulgurları yıkamak için tencereye ilave etmeden önceki zamanın beklenmesi gerekir. Aynı zamanda bulgurların yıkanması için sıcak su yerine soğuk suyun tercih edilmesi de dikkat edilmesi gereken püf noktalarından birisidir.

DOMATESLİ BİBERLİ BULGUR PİLAVININ YANINA NE GİDER?

Domatesli bulgur pilavı, salata ya da cacık eşliğinde tek başına tüketilebilir. Oldukça doyurucu bir besin olması ile kişilerin uzun süre tok kalmasını sağlayacaktır. Akşam yemekleri için yardımcı bir çeşit olarak tercih edilebilen domatesli biberli bulgur pilavı aynı zamanda öğle yemekleri için de tek porsiyon olacak şekilde tercih edilebilir. Bunların yanı sıra domatesli biberli bulgur pilavının yanına tavuk şiş yapılabilir. Taze fasulye yemeği ise bulgur pilavının yanına en çok yakışan yemeklerden biridir. Dileyenler domatesli biberli bulgur pilavının yanına etli kuru fasulye yemeğini de tercih edebilir. Akşam yemeklerine başlangıç için ise herhangi bir çorba seçilebilir. Aynı zamanda bulgur pilavının yanına turşu da oldukça yakışmaktadır