Balkanlar'da sömürge yarışı: 2 milyar avro kimin olacak?
Balkanlar'daki 2 milyar avroluk lityum madeni için kıyasıya rekabet başladı.

ABD-Rusya arasındaki sert çekişmenin odak noktası, Sırbistan'ın Jadar Vadisi'ndeki, önemli doğal kaynakların çıkarılması ve işlenmesiyle ilgilenen İngiliz-Avustralya devi Rio Tinto tarafından işletilen 2,14 milyar avroluk lityum madeni oldu.
ABD ve Avrupa, elektrikli araç bataryalarının önemli bir bileşeni olan lityumun bu Balkan ülkesinin topraklarında enerji geçişinde ve Çin'den bağımsızlıkta önemli bir rol oynayabileceğine inanırken, Rusya projeyi frenlemek istiyor.
2024 yazında on binlerce protestocu Sırbistan sokaklarına dökülerek Jadar Vadisi'ndeki lityum madenciliğine güçlü muhalefetlerini ifade etti. Protestoların ana nedeni çevresel kaygılar olsa da proje kısa sürede jeopolitik boyutlara ulaştı.
RUSYA ÇATLAĞI DERİNLEŞTİRİYOR
Özellikle protestocuların öne sürdüğü argümanlar, madenin suyu zehirleyeceği ve aynı zamanda Belgrad'a asit yağmuru getireceği korkusuyla ilgiliydi. Uranyumun gizlice bulunacağı iddiası gibi tipik bir örnek olan komplo teorileri de vardı.
Ancak Sırp hükümeti, Brüksel ve ABD'ye göre, Sırbistan'ın enerji zenginliğinin sömürülmesine yönelik güçlü tepki, yatırımın ilerlemesini engellemek ve ülkeyi Rusya'nın nüfuz alanı içinde tutmak amacıyla Moskova tarafından kışkırtılıyor.
The New Republic'in haberine göre, ABD'nin Sırbistan Büyükelçisi Christopher Hill, "Rusya, Sırbistan ile Batı arasında bir çatlak yaratma fırsatını değerlendirdi" derken, ABD Dışişleri Bakanlığı da aynı görüşü paylaşıyordu. büyük olasılıkla Kremlin'in maden hakkındaki dezenformasyonun yayılmasında doğrudan rol oynadığı iddia edildi.
58 BİN TON LİTYUM ÜRETİLECEK
Wall Street Journal'ın iddia ettiği gibi, bu dezenformasyon kampanyaları, Rusya'nın yurtdışındaki enerji projelerine yönelik daha geniş kapsamlı müdahale modelinin bir parçasıdır. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Enerjiden Sorumlu Müsteşarı Geoffrey Pyatt, Rusya'nın Avrupa genelinde enerji bağımsızlığı girişimlerini istikrarsızlaştırmayı amaçlayan önceki dezenformasyon kampanyalarıyla çarpıcı benzerliklerden bahsetti.
Wall Street Journal, Rusya'nın nihai hedefinin Sırbistan'ın AB'ye fazla yakınlaşmasını engelleyerek Balkanlar'daki nüfuzunu sürdürmek olduğunu öne sürüyor.
Rio Tinto'nun resmi internet sitesinde belirttiği gibi, Sırbistan'daki Jadar madeni dünyanın henüz kullanılmamış en büyük lityum madenciliği projelerinden biri . "Yadar lityum yatağının ölçeği ve yüksek kalitesi, elektrikli araç değer zincirine onlarca yıl boyunca lityum sağlama potansiyeli sunuyor."
Geçtiğimiz yaz Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić, yılda yaklaşık 58.000 ton lityum üretileceğini söyledi . Bu miktar, AB'nin mevcut lityum ihtiyacının yüzde 90'ına tekabül ediyor ve 1,1 milyon elektrikli otomobil üretmeye yetecek.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.