Karayipler’de 15 ülkeden 270 milyar dolarlık tazminat

Britanya monarşisine karşı köle ticareti nedeniyle 15 Karayip ülkesi, büyük bir tazminat davası açmaya hazırlanıyor. Planlanan dava, toplamda 270 milyar dolarlık bir tazminat talebi içeriyor.

Karayipler’de 15 ülkeden 270 milyar dolarlık tazminat
Britanya'ya milyar dolarlık dava

Bu ayın başlarında, 21 Ekim 2024'te Samoa'da gerçekleştirilecek Milletler Topluluğu zirvesinde, Karayip ülkeleri, İngiltere'ye karşı tazminat davası açılması konusunda oybirliğiyle karar aldı. Planlanan dava, 270 milyar dolarlık bir tazminat talebini içeriyor. Bu durum, İngiltere'nin 18. yüzyıldaki köle ticareti sonrasında eski kolonilerden gelen ilk büyük tazminat taleplerinden biri olarak kayıtlara geçecek.

ÖNEMLİ BİR ROL OYNUYOR

Karayip ülkeleri, köle ticaretinin neden olduğu kalıcı ekonomik ve sosyal etkilerin tazmin edilmesi gerektiğini vurguluyor. İngiltere'nin 17. ve 18. yüzyıllarda Afrika'dan Karayipler ve Amerika'ya köle gönderiminde önemli bir rol oynadığı kabul edilerek, bu süreçteki tarihsel sorumluluğunun tanınması talep ediliyor.

EŞİTSİZLİKLERİN GİDERİLMESİ YÖNÜNDE BİR ADIM

Tazminat talebi, yalnızca maddi zararların tazmin edilmesi amacıyla değil, aynı zamanda köleliğin yarattığı süreklilik arz eden eşitsizliklerin giderilmesine yönelik bir adım olarak görülüyor. Tazminat talebiyle ilgili müzakereler ve tartışmalar, doğrudan İngiltere Kraliçesi Charles ve Başbakan Keir Starmer’ın gündeminde. Bu durum, İngiltere'nin eski kolonileriyle olan ilişkilerinin yeniden şekilleneceği ve tarihi adaletsizliklerin kabulü açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

TARİHE GEÇEBİLİR

Tazminat davalarına katılan ülkeler arasında Antigua ve Barbuda, Jamaika, Barbados, Grenada ve Saint Kitts gibi köle ticaretinin yaygın olduğu bölgeler bulunuyor. Bu dava, kölelik döneminin neden olduğu derin yaraların ve eşitsizliklerin telafi edilmesi amacıyla uluslararası alanda gerçekleştirilen en büyük hukuki girişimlerden biri olarak tarihe geçebilir.

Kaynak: TR Haber
Britanya Karayip ülkeleri Milletler Topluluğu