Kovid-19 kalp krizi, felç ve ölüm riskini iki kat artırıyor!

ABD'de araştırmacılar, Kovid-19'a yakalananların sonraki 3 yılda kalp krizi, felç ve ölüm riskinin, bu hastalığı geçirmeyenlere kıyasla iki kat fazla olduğunu tespit etti.

Kovid-19 kalp krizi, felç ve ölüm riskini iki kat artırıyor!

UCLA ve Ohio eyaletindeki Lerner Araştırma Enstitüsü'nden bilim insanları, "Atherosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology" dergisinde yayımlanan bir çalışmada, İngiltere'deki Biobank veri tabanında yer alan yaklaşık 250 bin kişinin sağlık kayıtlarını inceledi.

İNCELEME YAPILDI

Araştırmacılar, 2020 yılında Kovid-19'a yakalanan hastaların kayıtlarını, aynı dönemde hastalığa yakalanmayan 222 binden fazla kişiyle karşılaştırdı. Bu inceleme, hastalığın kalp sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerini ortaya koymayı amaçladı.

KALP KRİZİNİ ARTTIRIYOR

2020 yılında Kovid-19'a yakalanan 11 binden fazla kişi tespit edildi. Bu kişilerin sonraki üç yıl boyunca hastalığa yakalanmayanlara kıyasla kalp krizi, felç ve ölüm riskinin iki kat daha fazla olduğu belirlendi.

ÜÇ KAT DAHA FAZLA

Araştırmada dikkat çeken bir diğer bulgu ise, Kovid-19’a yakalanan yaklaşık 3 bin hastanın hastaneye yatırılmasıydı. Hastaneye yatırılan bu kişilerin kalp krizi, felç ve ölüm riskinin, hastalığa yakalanmayanlara kıyasla üç kat daha fazla olduğu kaydedildi.

ZAMAN İÇİNDE AZALMADI

Kovid-19 geçiren hastaların, hastaneye yatırılmalarına rağmen kalp krizi, felç ve ölüm riskinin zaman içinde azalmadığı vurgulandı. Araştırmacılar, hastalığın kardiyovasküler sistem üzerindeki uzun süreli etkilerinin nedenleri hakkında henüz kesin bir bilgiye sahip olmadıklarını ifade etti.

Kaynak: Medya Radar
Lerner Araştırma Enstitüsü Korona Kalp Krizi