Tarih belirlendi: Dünyanın en yüksek binası olacak!

Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde inşa edilen ve dünyanın en yüksek binası olacak Cidde Ekonomi Kulesi, 2028'de tamamlanacak.

Tarih belirlendi: Dünyanın en yüksek binası olacak!

Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde inşa edilen Cidde Ekonomi Kulesi (JEC Kulesi), tamamlandığında dünyanın en yüksek binası unvanını elde edecek. 1.007 metrelik devasa yüksekliğiyle Burj Khalifa'yı geride bırakacak olan kule, gökdelenler dünyasında yeni bir dönem başlatmayı hedefliyor.

PROJE GEÇMİŞİ VE İSMİ

Başlangıçta Kingdom Tower ve Mile-High Tower olarak bilinen proje, zamanla Cidde Kulesi adını almıştır. Son olarak JEC Kulesi ismiyle anılmaya başlanan yapı, tasarımında çöl bitkilerinin yapraklarından ilham alarak Cidde'nin zorlu iklim koşullarına dayanıklı bir şekilde inşa ediliyor.

MİMARİ TASARIM VE KULLANIM ALANLARI

Bu muazzam projeyi, Burj Khalifa'nın da mimarı olan Adrian Smith + Gordon Gill firması tasarladı. Kule, toplamda 157 kat ve 59 asansör ile ziyaretçilerine geniş bir kullanım alanı sunacak. Ayrıca, dünyanın en yüksek gözlem terasına, lüks bir otele, ofislere ve konutlara ev sahipliği yapacak.

GECİKME VE YENİDEN HIZ KAZANMA

İnşaatı uzun yıllar süren Cidde Ekonomi Kulesi, çeşitli nedenlerden dolayı gecikmelere uğramıştı. Ancak geçen yıl yapılan çalışmalarla birlikte, 1,9 milyar dolarlık yatırımla projenin 2028 yılında tamamlanması hedefleniyor. JEC Kulesi, tamamlandığında Eyfel Kulesi'nden üç kat, ABD'nin en yüksek binası olan One World Trade Center'dan ise neredeyse iki kat daha yüksek olacak.

GLOBAL PRESTİJ PROJESİ

Cidde Ekonomi Kulesi, tamamlandığında dünyanın en yüksek binası olma unvanını Burj Khalifa'dan alarak Suudi Arabistan'ın küresel ölçekteki prestij projelerinden biri olmayı sürdürecek. Bu yapı, hem mimari hem de teknolojik açıdan önemli bir kilometre taşı olarak tarih sahnesinde yerini alacak.

Kaynak: OdaTV
Cidde Ekonomi Kulesi (JEC Kulesi) Suudi Arabistan Burj Khalifa