Dünya'nın en pahalı internetini Türkiye kullanıyor!

Berkan Aslan

Berkan Aslan

Tüm Yazıları

Pandemi sürecinden hemen sonra hiç bir şey eskisi gibi olmayacak söylemleri , yerini realiteye bıraktı. Gerçektende hiç bir şey eskisi gibi olmadı.

Son yıllarda özellikle GSM operatörlerinin ve internet sağlayıcısı firmaların internet paketlerinin fiyatlarındaki fahiş artışlar nedeniyle vatandaşlarımız paketlerini yenilerken çok büyük ödeme güçlükleri çekiyor. Geçen sene 125-TL olan paket bu seneki yenileme döneminde 350-TL ` den fiyatlandırılıyor.

Şuanda hemen hemen tüm internet paketleri % 300 ile % 350 arasında zamlandı.

Peki ne oldu da fiyatlar bir an da uçuşa geçti. Akıllı telefonlarda ve evlerde kullanılan internet paketleri şirketler tarafından neden yüksek fiyatlarla satışa sunuluyor.

Kullanıcılar aynı zamanda fiyatların dışında ağ sağlayıcısı firmalardan hizmet alımı konusunda da şikayetçiler. Sürekli bağlantıların kopması, zayıf ağ , erken biten gigabyte ve alt yapı sorunlarından da müzdaripler. Ayrıca cayma bedellerinin yüksek olması kullanıcıları bir nebze daha agresifleştiriyor.

Uzaya astronot gönderdiğimiz şu yıllarda internet hızımız maalesef ama maalesef kaplumbağa hızında. Hem çok yüksek faturalar ödüyoruz hem de iyi bir hizmet alamıyoruz.

Yaşam alışkanlıklarımızın değişmesiyle dünyada internet kullanıcı sayısı 2024 yılında 5.44 Milyar’a ulaştı.

Türkiye 2024 yılında toplam nüfusa göre interneti benimseme bakımından % 86.5 oranıyla dünyada 36. Sırada yer aldı. Türkiye’de interneti kullanarak geçirilen süre incelendiğinde 6 saat 57 dakika ile dünyada 20. sırada yer almaktayız.

TÜİK verilerine göre Türkiye’de en fazla kullanılan sosyal medya araçlarında %86.2 ile Whatsapp birinci, %71.3 ile Youtube ikinci, 65.4 ile İnstagram ise üçüncü sırada yer alıyor.

Evlerimizde artık televizyon izlenme oranları düştü. Yarışma ve belli başlı diziler dışında tüm programları internetten izliyoruz bu nedenle de televizyon izleme alışkanlıklarımız artık yavaş yavaş ortadan kalkmaya başladı.

Öğrencilerin eğitimlerini internet üzerinden takip etmesi, Whatsapp üzerinden yazışmaların artması, haberlerin dijital ortamda yapılıyor olması, sosyal medya platformlarında geçirilen zaman derken kullanmakta olduğumuz internet paketi kullanımı oldukça fazla artmakta.

Türkiye’de Turkcell, Vodafone, Avea, Türk Telekom gibi internet ağ sağlayıcılarından satın almış olduğumuz paketlerin fiyatları her geçen gün artıyor.

Bu arada şunu da belirtmeliyim ki dünya üzerinde en yüksek fiyatı verip en düşük internet hızını kullanan ülkeyiz. Türkiye mobil hız konusunda dünyada 147 ülke arasında 67. sabit internet hızında ise 181 ülke arasında 111. sırada yer alıyor.