Dünyanın en soğuk bölgesi Yakutsk'ta yaşam...

Yakutistan, Rusya'yı oluşturan özerk cumhuriyetllerden biridir. Dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip özerk bir ülke olan ve bir diğer adıyla Saha Cumhuriyeti yani Yakutistan Rusya topraklarının 5'te 1'ini oluşturur. Yaklaşık 1 milyon nüfusa sahip olan ve başkenti Yakutsk olan ülkenin nüfusunun büyük çoğunluğunu Türkler oluşturur. Çekik gözlü bir halk olan Yakutların bölgede konuşulan Moğolca, Tunguzca ve Rusça, nedeniyle Türkçe lehçesinde büyük değişimler ortaya çıkımıştır. Okullarda Rusya, İngilizce ve Saka dilinin yaygın olarak öğretildiği Yakutistan'da 11 yıllık temel eğitimin ardından öğrenciler üniversiteye hazırlanırlar. Saka dili insan ırkının en eski dil gruplarından biri olma özelliğinin yanında ayrıca Türk dil gruplarının da temelini oluştururur. Bir Yakut Türk'ü okulda hem saka dilini hem de Rusça'yı öğrenmek durumundadır. Çünkü ileriki hayatında Rusya'nın farklı bölgelerine iş ya da eğitim için göç etmek isteyen öğrenciler o bölgelerde Rusça konuşmak zorundadırlar.

Coğrafi konumu itibari ile Rusya'nın en engebeli bölgesi olan Yakutistan dünyanın en soğuk ülkesi olma özelliğine sahip. Özellikle kış aylarında güneşin neredeyse hiç yüzünü göstermediği ülkede yaz aylarında geç saatlere kadar hava aydınlık olabiliyor.Ülkenin başkenti Yakutsk 1632 yılında Lena nehrinin yanına kurulmuştur ve dünyanın en soğuk şehri olarak kabul ediilir. Lena nehri yılın büyük çoğunluğunda tamamen donmuş vaziyettedir. Hatta o kadar kalın bir buz tabakası ile kaplıdır ki gölün üzerinden kamyon bile geçse bir şey olmaz. Halkının geçim kaynağı ağırlıklı olarak hayvancılık ve balıkçılık olan Yakutsk gines rekorlar kitabında yer alan ve fotoğraf severlerin ilgisini çeken bir bölgedir.Yer altı kaynakları bakımından çok zengin olan Yakutsk dünyada pırlanta elde edilen sayılı bölgelerden biri olma özelliğine de sahiptir. Altın, gümüş, elmas gibi değerli taşların bol miktarda bulunduğu bu bölgede ilginç bir inanış vardır.

Yaradılış tanrısının dünyaya doğal kaynak ve değerli madenleri sunmak için geldiğinde, bu bölgede aşırı soğuktan ötürü ellerinin donduğuna ve sahip olduğu bütün değerli elementleri burada düşürdüğüne inanılır. Yakutistan'da kış aylarında çok şiddetli soğuk hava hakimdir. Eksi 70 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı bölgede yaşayan insanların yaşamını bir hayli zorlaştırır. Öyle ki Yakutsk'ta dışarıda 15-20 dakikadan fazla yürümek hayati tehlikeye bile neden olabilir. Bu nedenle insanlar bir yerden bir yere genellikle taksi ile ulaşım sağlarlar. Yürümek zorunda oldukları zamanlarda ise market ya da mağazalarda biraz ısındıktan sonra yürümeye devam ederler. Binaların içine girerken birkaç kapıdan geçilir. Bunun sebebi ise hem binanın sıcaklığının düşmesini önlemek hem de vücut ısısının kademeli şeklide yükselmesini sağlayarak sağlık sorunlarının yaşanmasının önüne geçmektir. Binaların kapı önlerinde bulunan merdivenlerde halılar serilidir. Bu şekilde insanların kayıp düşmelerinin önüne geçilir. Yakutsk'ta dışarıda kurulan pazarlarda yiyecekler donduğundan her zaman tazeliğini korur. Pazarda satılan balıklar donmuş ve çiğ şekilde dilimlenerek yenir. Süt, kırmızı et, yabani meyve ve balık Yakutsk'ta başlıca tüketilen besinlerdendir.

Yakutsk'ta insanlar gözlük kullanamazlar çünkü şiddetli soğuğun etkisi ile gözlük donarak tene yapışabilir ve çıkartırken deriniz dahi soyulabilir. Bu bölgede yaşayan insanlar giyim konusunda da dışarı çıkarken çok dikkatlidirler. Genellikle kürkler ya da Yakutistan için özel olarak üretilen montları tercih ederler. Ancak kürk ve montların içine de mutlaka birkaç kat kazak ve içlik giyerler. Özel kar botları ve kat kat giyilmiş çoraplar da günlkük yaşamın olmazsa olmazlarıdır. Bu bölgede genelde bina otoparklarında ısıtmalar mevcuttur, bunun sebebi ise tabii ki araçlarının motorlarının donmasını önlemek. Eğer Yakutsk'ta yaşıyorsanız ve ısıtmalı bir otoparka sahip değilseniz üzgünüz çünkü aracınızı yeniden çalıştırabilmek için yaza kadar beklemeniz gerekecek. Yakutsk'ta bu sorun nedeniyle insanlar bir yerlere gittiklerinde arabalarını dışarıdayken çalışır vaziyette park halinde bırakıyor ki motor donmasın. Ülkede okulların ve resmi kurumların tatil edilmesi için sıcaklığın -52 derecenin altına düşmesi gerekiyor. Yani eksi 52 üzerindeki sıcaklık hayatın devam etmesine engel değil...Yani Yakutistan halkı için eksi 45 derece normal bir sıcalık ve burada şiddetli soğuğa aldırış edilmiyor.. Dünyaca ünlü Sibirya kurdunu duymuşsunuzdur.

İşte Sibirya kurdu bu toprakların en önemli sembollerinden biridir.. Yakutsk'ta dışarıdayken elektronik cihazlar birkaç dakika içerisinde donduğu için bölgede yaşayanlar özellikle cep telefonları ile rahat rahat fotoğraf, video çekme konusunda bir hayli şanssızlar. Yakutsk'ta dışarıdayken yumurta kırmayı denerseniz muhtemelen daha kaba ulaşamadan havada donacaktır. Ya da bir kase noodledan bir çatal aldınız, birkaç dakika içerisinde çatalı bıraktığınızda sabit bir şekilde durabilir. Yakutsk'ta musluktan akan sular boruların donması nedeniyle kullanılamaz hale gelebilir. Bu durumda Yakutlar göl gibi yerlerden elde ettikleri buz küplerini evlerine getirir ve eriterek hem içme suyu hem de ihtiyaç suyu olarak kullanırlar. Yakutsk'ta dışarı çamaşır asma gibi bir durum söz konusu olmuyor çünkü dışarı asılan çamaşırlar 2-3 dk gibi kısa bir sürede kaskatı kesiliyor ve bükülemez hale geliyor. Yakutsk'ta sokaklarda sık sık buzdan heykeller görmek mümkün. Erime ihtimali bulunmayan bu heykeller yapıldığı ilk günden itibaren şeklini koruyor. Yakutsk dünyanın en zorlu hava şartlarına sahip bölgelerinden biri olarak her zaman popülerliğini koruyor.