E-Devlet Aile Hekimi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Aile hekimliği sistemi ile uzmanlık gerektirmeyen sağlık sorunlarının çözümü ve tedavisi daha kolay bir hal almıştır. Vatandaşlar, kendi mahallelerinde bulunan sağlık ocaklarına başvuru yaparak, aile hekimlerine muayene olabilmektedir. Aynı zamanda aile hekimleri, gerekli gördükleri durumlarda hastalarını uzman hekimlere sevk etme yetkisine de sahiptir.

Sağlık ocaklarında hizmet veren aile hekimleri, uzmanlık gerektirmeyen hastalıkların tedavisini yaptığı gibi yeni doğan takibi, aşılama ve belli başlı tahlillerin yapılmasına karar verir. Hafta içi mesai saatleri dahilinde hasta muayenesi yapan aile hekimleri, düzenli ilaç kullanmak zorunda olan hastalarının biten ilaçlarını da yeniden reçete etme yetkisine sahiptir.

E-Devlet Aile Hekimi Sorgulama Nasıl Yapılır? - Resim : 1

AİLE HEKİMİ NASIL ÖĞRENİLİR?

Kişilerin aile hekimlerinin kim olduğunu bilmesi, acil durumlarda kime ulaşılması gerektiğinin bilinmesine ve aynı zamanda sağlık ocaklarına gidildiğinde hangi doktora muayene olunması gerektiğinin bilinmesine imkan sunar. Aile hekiminin kim olduğunu öğrenmek isteyenler, e-nabız sistemine girerek bu bilgiye erişim sağlayabilir.

E-nabız sisteminin yanı sıra birçok alanda hizmet veren e-devlet platformuna giriş yaparak da aile hekiminin kim olduğu öğrenilebilir.

E-DEVLET ÜZERİNDEN AİLE HEKİMİ SORGULAMA İŞLEMİ

E-devlet platformu bilindiği gibi birçok işlemin pratik ve kolay bir şekilde yapılmasına imkan sunuyor. Teknolojinin gelişmesi ile devletlerinde tüm işlemlerini bu gelişmeye uyarlaması, vatandaşların gereksiz zaman kaybı yaşamasını da engelledi. Devlete bağlı kurumlara gidilerek yapılan tüm işlemler ardın e-devlet platformu üzerinden kolaylıkla halledilebiliyor. Gerekli bilgilere erişilmesine imkan sunan bu sistem aynı zamanda birçok resmi evrağa da pratik bir şekilde ulaşım sağlanmasına olanak sunuyor.

E-devlet sisteminin sunduğu hizmetler arasında, vatandaşların aile hekimi sorgulamaları da yer almaktadır. Bunun için ilk olarak e-devlet sistemine Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılması gerekir. E-devlet şifresi olmayan kişiler, kendilerine en yakın PTT şubesine giderek şifre temin edebilir. E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama kısmına ‘aile hekimi’ yazılmalıdır. Açılan sonuçlar arasında ‘aile hekimi sorgulama’ seçeneği tıklanmalıdır. Bu işlemden sonra aile hekiminin adı, soy adı ve hizmet verdiği kuruma dair adres bilgileri öğrenilebilir.

E-NABIZ UYGULAMASINDAN AİLE HEKİMİ SORGULAMA

E-devlet platformunun yanı sıra ayrı bir uygulama olarak tercih edilebilen e-nabız aracılığı ile de aile hekimlerinin kim olduğu öğrenilebilir. Bunun için cihazlarda yüklü olan e-nabız mobil uygulamasına giriş yapılması yeterlidir. Vatandaşların kişisel bilgilerinin yer aldığı profil kısmında aile hekimi bilgisi ve aile hekimlerinin kaç numaralı sağlık ocağında görev aldığı bilgisi görülebilir.

E-nabız platformunun mobil uygulamasını kullanmayan kişiler bu sisteme e-devlet platformu üzerinden de giriş yapabilir. Aynı şekilde bu işlem için de kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve e-devlet şifresini sisteme girmesi gerekir. Ardında arama kısmında ‘e-nabız’ yazılarak ilgili sisteme aktarılma işlemi gerçekleştirilebilir. E-nabız sistemi üzerinden sadece aile hekimi bilgileri değil, kişilerin tüm sağlık bilgilerine, kullandığı ilaçların bilgisine, son hastane ziyaretleri ve bu ziyarette yapılan tahlillere de erişim sağlanabilir. Aynı zamanda bu platformda aktif hastane randevuları da yer alır.

AİLE HEKİMİ DEĞİŞTİRİLİR Mİ?

Aile hekimi değişiklikleri belli başlı nedenlere dayalı olarak yapılabilir. Bu işlemler için de yine e-devlet platformu tercih edilebilir. Aile hekiminin değiştirilebilmesi için geçerli nedenler şunlardır;

  • Dönemsel ya da mevsimsel adres değişikliği
  • İkametgah adresinin değişmesi
  • Hekimin meslek bilgisi ve iletişimi nedeni ile tercih edilmemesi
  • Aile hekimlerine ilk defa kayıt yapılacak olması
  • Yurtdışından Türkiye’ye dönüş yapılması
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız