E-Devlet Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Çalışma izni belgesi; Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişilerin çalışıp aynı zamanda ikamet edebilmesine izin veren belge olarak tanımlanır. İlgili çalışma belgesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenir ve hak eden kişilere verilir. Ancak çalışma belgesi almak için belli başlı kriterlere uyulması gerekmektedir.
Çalışma izni belgesi, yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de ikamet etmesine ve yasal olarak çalışabilmesine imkan sunar. Bu belge aynı zamanda yurt dışında yaşayan ancak Türkiye’de ikamet etmek isteyen kişilerin çalışma vizesi almasını da sağlar. Vize başvurusu sırasında çalışma izni belgesi örneği, vize başvuru evrakları arasında yer alır.
ÇALIŞMA İZİN BELGESİ ALMA YOLLARI
Türkiye’de çalışma izni belgesinin alınabilmesi için yapılması gereken bazı işlemler bulunur. Bunun için ilk olarak işveren kaydının oluşturulması gerekir. E-izin sistemi üzerinden işverenin türüne bağlı olarak ev hizmetleri işvereni, kendi adına çalışan yabancı ya da yeni iş yeri adına işveren kaydı oluşturmak zorundadır. Ardında bu adrese giriş yapılır ve gerekli belgelerin yüklenmesi ile e-izin sistemi üzerinde işveren kaydı oluşturulur.
İşveren kayıt işlemi tamamlandıktan sonra işveren paneli üzerinden çalışan başvuruları ve kayıt düzenlemeleri yapılabilir. ‘Başvuru yap’ butonu tıklanarak, yabancı uyruklu kişilerin kimlik bilgileri ve sitem tarafından istenen diğer belgeler ile ilgili kişi için çalışma izni belgesine başvuru yapılır.
ÇALIŞMA İZİN BELGESİNİ E-DEVLETTEN ALMA
Çalışma izin belgesi e-izin sistemi üzerinden alınacak ise bu işlem sadece işverenler tarafından yapılabilir. E-devlet sistemi bilindiği üzere pek çok farklı devlet kurumunun hizmet verdiği bir platformdur. Bu platform sayesinde insanlar artık tüm işlemlerini elektronik cihazları ile yapabiliyor. Çalışma izni belgesinin alınması da bu işlemlerden sadece bir tanesidir.
Çalışma izni belgesinin e-devlet üzerinden alınabilmesi için ilk olarak sisteme giriş yapılması gerekir. Açılan ekranda yer alan arama kısmına ‘e-başvuru’ yazılı ve İçişleri Bakanlığı’na ait e-başvuru sayfasına geçiş yapılır. Bu sayfada ‘yeni başvuru’ butonu yer alır. Yeni başvuru sekmesi tıklandıktan sonra başvuru türü seçenekleri kişilere sunulur. Bu seçenekler arasından ‘çalışma muafiyet izin işlemleri’ seçilir. Son aşamada ise ‘çalışma izin belgesi verilmesi’ alt butonu tıklanır ve başvuru işlemleri tamamlanmış olur.
ÇALIŞMA İZNİ BELGESİNİN SÜRELERİ NELERDİR?
Çalışma izni alacak olan kişiler, bu belgenin geçerlilik sürelerini de merak etmektedir. Bu belge; süreli, süresiz ve bağımsız çalışma izin belgesi olarak üç farklı türe sahiptir. Alınan çalışma izin belgelerinin süreleri bitmeden kişilerin bu belgeleri yenilemek ya da süresini uzatmak için başvuru yapması gerekir. Çalışma izin belgelerinin kapsadığı koşullar ise şu şekildedir;
- Süreli Çalışma Belgesi: Süreli çalışma belgesi en fazla bir yıla kadar verilen çalışma iznini kapsar. Uzatma başvuruları ile bu belgenin süresi en fazla üç yıla kadar gerçekleşir.
- Süresiz Çalışma Belgesi: Süresiz çalışma belgesinin sınırlı bir süresi bulunmamaktadır. Uzun süreli çalışacak ve aynı zamanda kişilere ikamet hakkı tanıyan bir belge türüdür.
- Bağımsız Çalışma Belgesi: Bağımsız çalışma belgesi, en az beş yıl süre ile Türkiye’de ikamet ediliyor olması şartı ile verilir. Bunun yanı sıra kişilerin profesyonel meslek mensubu olması ve diğer kanunlardaki özel şartları sağlıyor olması gerekir. Tüm bunların yanı sıra bu belge türü, süreli çalışma iznine tabidir.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.