E-Devlet Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Çalışma izni belgesi; Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişilerin çalışıp aynı zamanda ikamet edebilmesine izin veren belge olarak tanımlanır. İlgili çalışma belgesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenir ve hak eden kişilere verilir. Ancak çalışma belgesi almak için belli başlı kriterlere uyulması gerekmektedir.

Çalışma izni belgesi, yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de ikamet etmesine ve yasal olarak çalışabilmesine imkan sunar. Bu belge aynı zamanda yurt dışında yaşayan ancak Türkiye’de ikamet etmek isteyen kişilerin çalışma vizesi almasını da sağlar. Vize başvurusu sırasında çalışma izni belgesi örneği, vize başvuru evrakları arasında yer alır.

E-Devlet Çalışma İzni Nasıl Alınır? - Resim : 1

ÇALIŞMA İZİN BELGESİ ALMA YOLLARI

Türkiye’de çalışma izni belgesinin alınabilmesi için yapılması gereken bazı işlemler bulunur. Bunun için ilk olarak işveren kaydının oluşturulması gerekir. E-izin sistemi üzerinden işverenin türüne bağlı olarak ev hizmetleri işvereni, kendi adına çalışan yabancı ya da yeni iş yeri adına işveren kaydı oluşturmak zorundadır. Ardında bu adrese giriş yapılır ve gerekli belgelerin yüklenmesi ile e-izin sistemi üzerinde işveren kaydı oluşturulur.

İşveren kayıt işlemi tamamlandıktan sonra işveren paneli üzerinden çalışan başvuruları ve kayıt düzenlemeleri yapılabilir. ‘Başvuru yap’ butonu tıklanarak, yabancı uyruklu kişilerin kimlik bilgileri ve sitem tarafından istenen diğer belgeler ile ilgili kişi için çalışma izni belgesine başvuru yapılır.

ÇALIŞMA İZİN BELGESİNİ E-DEVLETTEN ALMA

Çalışma izin belgesi e-izin sistemi üzerinden alınacak ise bu işlem sadece işverenler tarafından yapılabilir. E-devlet sistemi bilindiği üzere pek çok farklı devlet kurumunun hizmet verdiği bir platformdur. Bu platform sayesinde insanlar artık tüm işlemlerini elektronik cihazları ile yapabiliyor. Çalışma izni belgesinin alınması da bu işlemlerden sadece bir tanesidir.

Çalışma izni belgesinin e-devlet üzerinden alınabilmesi için ilk olarak sisteme giriş yapılması gerekir. Açılan ekranda yer alan arama kısmına ‘e-başvuru’ yazılı ve İçişleri Bakanlığı’na ait e-başvuru sayfasına geçiş yapılır. Bu sayfada ‘yeni başvuru’ butonu yer alır. Yeni başvuru sekmesi tıklandıktan sonra başvuru türü seçenekleri kişilere sunulur. Bu seçenekler arasından ‘çalışma muafiyet izin işlemleri’ seçilir. Son aşamada ise ‘çalışma izin belgesi verilmesi’ alt butonu tıklanır ve başvuru işlemleri tamamlanmış olur.

ÇALIŞMA İZNİ BELGESİNİN SÜRELERİ NELERDİR?

Çalışma izni alacak olan kişiler, bu belgenin geçerlilik sürelerini de merak etmektedir. Bu belge; süreli, süresiz ve bağımsız çalışma izin belgesi olarak üç farklı türe sahiptir. Alınan çalışma izin belgelerinin süreleri bitmeden kişilerin bu belgeleri yenilemek ya da süresini uzatmak için başvuru yapması gerekir. Çalışma izin belgelerinin kapsadığı koşullar ise şu şekildedir;

  • Süreli Çalışma Belgesi: Süreli çalışma belgesi en fazla bir yıla kadar verilen çalışma iznini kapsar. Uzatma başvuruları ile bu belgenin süresi en fazla üç yıla kadar gerçekleşir.
  • Süresiz Çalışma Belgesi: Süresiz çalışma belgesinin sınırlı bir süresi bulunmamaktadır. Uzun süreli çalışacak ve aynı zamanda kişilere ikamet hakkı tanıyan bir belge türüdür.
  • Bağımsız Çalışma Belgesi: Bağımsız çalışma belgesi, en az beş yıl süre ile Türkiye’de ikamet ediliyor olması şartı ile verilir. Bunun yanı sıra kişilerin profesyonel meslek mensubu olması ve diğer kanunlardaki özel şartları sağlıyor olması gerekir. Tüm bunların yanı sıra bu belge türü, süreli çalışma iznine tabidir.
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız