E-Devlet Dul ve Yetim Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Dul ve yetim aylığı, ölüm maaşı olarak da bilinmektedir. Çalışan bir sigortalının vefat etmesi halinde geride kalan eşi ve çocuklarına farklı oranlarda bağlanan bu maaş, kişilerin farklı şartlara da uyması halinde hak edilmektedir. Devlet tarafından eş ve çocuklara bağlanan bu maaştan yararlanılması için gerekli olan şartlar şu şekildedir;
- Vefat eden sigortalının en az bin sekiz yüz prim günü malullük, yaşlılık ya da ölüm sigortasının ödenmiş olması
- Borçlanma süreleri haricinden en az beş yıl sigortalılık süresinin olması. Aynı zamanda malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının toplamda dokuz yüz gün olarak ödenmesi
Dul maaşı alınabilmesi için gerekli olan şartlar şu şekildedir;
- Üzerinden dul maaşı alınacak olan sigortalı ile resmi evli olunan süre içerisinde vefat durumunun yaşanmış olması
- Boşanmış ya da imam nikahı ile birlikte olunmaması
- Başvuru sahibinin eşinin ölümü ile birlikte başka biri ile evlenmemiş olması
YETİM MAAŞINI KİMLER ALABİLİR?
Dul maaşı hem kadın hem de erkekler tarafından alınabilmektedir. Bu kısımda önemli olan hem resmi evlilik koşullarına uyulması hem de vefat eden sigortalının, ilgili sigorta primlerinin tam olarak ödenmesidir. Yetim maaşına başvuru yapılabilmesi için gerekli olan şartlar ise şu şekildedir;
- Erkek ya da kız çocuklarına sigortalı olarak bir işte çalışmamaları durumunda verilebilir. Aynı zamanda yabancı bir ülkenin mevzuatı kapsamında da çalışılmıyor olunmalıdır.
- Kız çocuklarının yaş ve eğitim durumu ile ilgili bir şart yoktur. Ancak kız çocukları evlendikleri an yetim maaşı kesilir.
- Erkek çocuklarının üniversite eğitimi almamış olması halinde 20, üniversite okumuş olmaları durumunda 25 yaşına kadar maaş alma hakkı bulunur. Herhangi bir eğitim kurumunda eğitim görmeyen erkek çocukları ise 18 yaşına kadar yetim maaşı alabilir.
- Kız çocukları evlendikten sonra yetim aylığı alamıyor olsalar da erkek çocukları için mevcut bir şart değildir. Erkek çocukları evlenseler de eğitim durumları baz alınır ve bu konuda belirtilen yaşa kadar yetim aylığı almaya devam eder.
DUL VE YETİM MAAŞI BAŞVURU BELGELERİ
Gerekli şartları taşıyan kişiler dul ve yetim maaşı için başvuruda bulunabilirler. Bu başvuru sırasında kendilerinden istenecek olan belgeler şu şekilde sıralanmaktadır;
- Başvuru sahibinin üç adet vesikalık fotoğrafı
- Kimlik belgesi
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Ölüm belgesi
- Dul ve yetim aylığına başvuru yapıldığını gösteren dilekçe
- Yetim maaşı alma hakkı olan erkek öğrencilerin, öğrenim durumunu gösteren öğrenim belgesi
- Başvuru sahibinin eğer malullük durumu var ise sağlık kurulu raporu
- Dul ve yetim maaşı alma hakkı bulunan kişiler eğer tayin edilmiş ise vasi ilamı
DUL VE YETİM MAAŞI SORGULAMA YÖNTEMLERİ
Dul ve yetim maaşı başvuruları yapıldıktan sonra durumun sorgulanması için üç farlı yol tercih edilebilir. Bunlardan biri telefon ile ‘ALO 170’ hattının aranmasıdır. Bir diğer yol ise başvuru yapılan kuruma gidilerek, yapılan başvurunun durumu hakkında bilgi alınabilir.
E-devlet sistemi üzerinde de kolaylıkla dul ve yetim maaşı sorgulaması yapılabilir. Bunun için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına ‘Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama’ yazılması yeterlidir. Açılan sayfada kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra dul ve yetim maaşı ile ilgili bilgiler görülebilir.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.