E-Devlet Gelir Belgesi Nasıl Alınır?
Gelir belgesi, kişinin gelirini gösteren resmi bir belgedir. Gelir belgesi aynı zamanda aile gelir belgesi adı ile de bilinmektedir. Farklı başvuru işlemleri sırasında kurum ya da kuruluşlar, başvuru yapan kişiden gelir belgesi talep edebilmektedir. Talep edilen işlem için gelir belgesi alma işlemleri de değişiklik gösterebilmektedir.
Gelir belgesinin nereden ve nasıl alınacağı, kişilerin mevcut çalışma durumuna göre değişmektedir. Bu durumlar şu şekilde açıklanabilir;
- SGK çalışanları, gelir belgesi almak için çalıştıkları kuruma başvuru yapmak durumundadır.
- Kredi ya da kredi kartı başvurusunda bankalar gelir belgesi talep etmektedir. Bu işlemler için kişilerin maaş bordrosu beyan etmesi yeterlidir.
- Emekli ve kamu çalışanlarının gelir belgesi yerine maaş bordrosu vermesi kabul edilebilir. Bunun için bu kişiler e-devlet sistemini kullanarak maaş bordrolarına erişim sağlayabilir.
- Serbest meslek çalışanlarının gelir belgesi ise vergi levhasıdır. Bu durum kişilerin Bağ-Kur’a bağlı olması halinde geçerlidir.
GELİR TESTİ NASIL YAPILIR?
Gelir testi ülkemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapılmaktadır. Yine bakanlık tarafından yapılan farklı sosyal yardımlardan yararlanmak isteyen kişilerin belli gelir düzeyinin altında olması şartı bulunur. Kişilerin gelir düzeylerinin tespit edilmesi adına da gelir testli yapılır. Gelir testinin yapılma aşamaları şu şekildedir;
- Gelir testi yaptıracak olan kişi, ikamet ettiği ilçe sınırlarındaki kaymakamlığa gitmelidir.
- Kaymakamlık binasında yer alan ‘Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma’ birimine danışılmalıdır ve gelir testi başvurusu yapabilmek için gelir testi başvuru formu doldurulmalıdır.
- Gelir testi başvuru formunda istenen bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir.
- Gelir testi formunu dolduran kişinin ilgili forma tüm aile üyelerinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını yazması gerekir. Aynı şekilde tüm üyelerin formda imzasının da bulunması gerekir.
- Gelir testi başvuru formu teslim edilirken form ile birlikte tüm aile üyelerine ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı fotokopisinin de beyan edilmesi gerekir.
- Formun doldurulması ve teslim edilmesi ile gelir testi başvurusu tamamlanmış olur. Başvurular genel olarak bir aylık süreçte değerlendirilir ve onaylanır.
GELİR BELGESİ ALMA ADIMLARI
Gelir belgesi almak için artık e-devlet sistemi tercih edilmektedir. Diğer tüm resmi işlemlerde olduğu gibi gelir belgesi almak işleminde de e-devlet platformundan yararlanmak mümkündür. Bunun için ilk olarak yapılması gereken, e-devlet sistemine Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapmaktır. Ardından ana ekranlar yer alan arama kısmında ‘Hazine ve Maliye Bakanlığı’ yazılmalıdır.
Açılan yeni alandan bakanlığa ait hizmet başlığı seçilir ve ardından e-bordro hizmetine geçiş yapılır. Burada ilgili tarihler belirlendikten sonra gelir belgesi talep edilir. E-devlet üzerinden alınan gelir belgesi, resmi işlemlerde kullanılabilir.
GELİR BELGESİ MUAFİYETİ NEDİR?
Gelir belgesinin ne olduğu ve nasıl alındığının yanı sıra gelir belgesi muafiyetinin ne olduğu da birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Gelir belgesi muafiyeti; mükelleflerin vergi dışında kalması durumudur. Bir vergi mükellefi, güncel kanunda yer alan hükümlere göre vergiye tabii değil ise bu vergi muafiyeti kapsamında yer alıyor anlamına gelir. Gelir belgesinden muaf olan kişilerin yerine getirmesi gereken şartlar ise ilgili bakanlık ve kanunlar kapsamında belirtilmiştir. İlgili şartlara uyan kişiler, gelir belgesinden muaf sayılmaktadır.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.