E-Devlet Gelir Belgesi Nasıl Alınır?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Gelir belgesi, kişinin gelirini gösteren resmi bir belgedir. Gelir belgesi aynı zamanda aile gelir belgesi adı ile de bilinmektedir. Farklı başvuru işlemleri sırasında kurum ya da kuruluşlar, başvuru yapan kişiden gelir belgesi talep edebilmektedir. Talep edilen işlem için gelir belgesi alma işlemleri de değişiklik gösterebilmektedir.

Gelir belgesinin nereden ve nasıl alınacağı, kişilerin mevcut çalışma durumuna göre değişmektedir. Bu durumlar şu şekilde açıklanabilir;

  • SGK çalışanları, gelir belgesi almak için çalıştıkları kuruma başvuru yapmak durumundadır.
  • Kredi ya da kredi kartı başvurusunda bankalar gelir belgesi talep etmektedir. Bu işlemler için kişilerin maaş bordrosu beyan etmesi yeterlidir.
  • Emekli ve kamu çalışanlarının gelir belgesi yerine maaş bordrosu vermesi kabul edilebilir. Bunun için bu kişiler e-devlet sistemini kullanarak maaş bordrolarına erişim sağlayabilir.
  • Serbest meslek çalışanlarının gelir belgesi ise vergi levhasıdır. Bu durum kişilerin Bağ-Kur’a bağlı olması halinde geçerlidir.

E-Devlet Gelir Belgesi Nasıl Alınır? - Resim : 1

GELİR TESTİ NASIL YAPILIR?

Gelir testi ülkemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapılmaktadır. Yine bakanlık tarafından yapılan farklı sosyal yardımlardan yararlanmak isteyen kişilerin belli gelir düzeyinin altında olması şartı bulunur. Kişilerin gelir düzeylerinin tespit edilmesi adına da gelir testli yapılır. Gelir testinin yapılma aşamaları şu şekildedir;

  • Gelir testi yaptıracak olan kişi, ikamet ettiği ilçe sınırlarındaki kaymakamlığa gitmelidir.
  • Kaymakamlık binasında yer alan ‘Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma’ birimine danışılmalıdır ve gelir testi başvurusu yapabilmek için gelir testi başvuru formu doldurulmalıdır.
  • Gelir testi başvuru formunda istenen bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir.
  • Gelir testi formunu dolduran kişinin ilgili forma tüm aile üyelerinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını yazması gerekir. Aynı şekilde tüm üyelerin formda imzasının da bulunması gerekir.
  • Gelir testi başvuru formu teslim edilirken form ile birlikte tüm aile üyelerine ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı fotokopisinin de beyan edilmesi gerekir.
  • Formun doldurulması ve teslim edilmesi ile gelir testi başvurusu tamamlanmış olur. Başvurular genel olarak bir aylık süreçte değerlendirilir ve onaylanır.

GELİR BELGESİ ALMA ADIMLARI

Gelir belgesi almak için artık e-devlet sistemi tercih edilmektedir. Diğer tüm resmi işlemlerde olduğu gibi gelir belgesi almak işleminde de e-devlet platformundan yararlanmak mümkündür. Bunun için ilk olarak yapılması gereken, e-devlet sistemine Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapmaktır. Ardından ana ekranlar yer alan arama kısmında ‘Hazine ve Maliye Bakanlığı’ yazılmalıdır.

Açılan yeni alandan bakanlığa ait hizmet başlığı seçilir ve ardından e-bordro hizmetine geçiş yapılır. Burada ilgili tarihler belirlendikten sonra gelir belgesi talep edilir. E-devlet üzerinden alınan gelir belgesi, resmi işlemlerde kullanılabilir.

GELİR BELGESİ MUAFİYETİ NEDİR?

Gelir belgesinin ne olduğu ve nasıl alındığının yanı sıra gelir belgesi muafiyetinin ne olduğu da birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Gelir belgesi muafiyeti; mükelleflerin vergi dışında kalması durumudur. Bir vergi mükellefi, güncel kanunda yer alan hükümlere göre vergiye tabii değil ise bu vergi muafiyeti kapsamında yer alıyor anlamına gelir. Gelir belgesinden muaf olan kişilerin yerine getirmesi gereken şartlar ise ilgili bakanlık ve kanunlar kapsamında belirtilmiştir. İlgili şartlara uyan kişiler, gelir belgesinden muaf sayılmaktadır.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız