E-Devlet Gelir Testi Nasıl Yapılır?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından düşük gelir grubuna ait kişilerin tespit edilmesi, devlet desteklerinin bu kişilere ödenmesi ve çeşitli prim desteklerinin verilmesi için gelir testi istenmektedir. Gelir testi ile vatandaşların devlet yardımlarından yararlanıp yararlanmayacakları tespit edilebilir.
SGK hizmetleri kapsamında yer alan gelir testi, 18 yaşından büyükler için zorunlu olan Genel Sağlık Sigortası (GSS) için gereklidir. Bu teste göre kişinin maddi durumu incelenerek GSS’den ücretsiz şekilde yararlanıp yararlanmayacağı tespit edilebilir.
GELİR TESTİ NEDİR?
Gelir testi, sosyal güvencesi olmayan kişilerin belirli veriler eşliğinde mevcut gelirlerinin tespit edilerek, genel sağlık sigortası (GSS) primi ödeyip ödemeyeceklerini belirleyen bir işlemdir. Kişinin gelir testi yapılırken birçok veri dikkate alınmaktadır. Bilindiği üzere öğrencilik şartlarını sağlamayan ve GSS kapsamında yer alan herkes zorunlu olarak GSS primlerini ödemek zorunda kalmaktadır. Bu nedenle gelir testine girilmesi şarttır.
Gelir testi kapsamında dikkate alınan başlıca unsurlar ve gelir testinde bakılan unsurlar ise şunlardır:
- Aile bireylerinin taşınır ve taşınmazları,
- Mallarından doğan haklar,
- Harcamaları / giderleri vb.
Temelde gelir testi kişinin aylık geliri ile giderlerinin incelenerek maddi durumunun tespit edildiği bir yöntemdir. Burada aile içinde kişi başına düşen gelirin aylık tutarı tespit edilerek işlem yapılır.
GELİR TESTİ NEREDE YAPILIR?
Genel Sağlık Sigortası (GSS) için gelir tespiti için vatandaşların ikametgah adreslerinin bulunduğu yerdeki en yakın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına başvurmaları gerekecektir. SGK ilgili birimlerinden de bu kişilerin yönlendirmeleri yapılabilmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından GSS kapsamında yer alan kişilerin prim ödemekten muaf olup olmadıkları ancak yapılacak gelir testi uygulaması ile mümkündür. GSS işlemleri için SGK’ya başvurduktan sonra gelir testi için başvuru yapılabilir. Eğer belirlenen sınırın altında gelir durumu hesaplanıyorsa bu durumda kişiler çeşitli sosyal haklardan yararlanabilmektedir.
E – DEVLET’TEN GELİR TESTİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
e – Devlet üzerinden de GSS prim borcu sorgulama işlemleri ile gelir testi sonucu öğrenme işlemleri yapılabiliyor. T.C. kimlik numarası ve e – Devlet şifresi ile sisteme giriş yapan vatandaşlar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hizmet sayfasına erişim sağlayarak sorgulama yapabilirler.
e – Devlet üzerinden arama kısmında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ‘’Gelir Testi Sonucu Sorgulama’’ yazılarak gelir testine giren kişilerin süreci elektronik ortam üzerinden takip etmeleri mümkündür. e – Devlet üzerinden ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hizmetleri içinde yer alan ‘’Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama’’ ekranı üzerinden güncel prim borçları görüntülenebilmektedir.
GELİR DURUMU DEĞİŞENLER YENİDEN BAŞVURU YAPABİLİR Mİ?
GSS’den yararlanacak kişiler primlerinin karşılanması ve sosyal desteklerden yararlanmak için gelir testine girmesi gerekiyor. Gelir testinde eğer kişinin belirlenen limit altında gelir durumunun kalması halinde bu haktan yararlanması sağlanıyor. Gelir durumlarında değişiklik olan kişiler ise yeniden ikametgah adreslerinin bulunduğu il veya ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları bünyesinde başvurularını yapmaları gerekecektir.
Gelir durumlarında artış ya da düşüşler sorasında kişiler SYD Vakıflarına başvurularını yaparak yeniden gelir testine girebilir. Yapılacak yeni test sonrasında da eğer kişinin belirlenen limitlerin altında bir geliri olduğu tespit edilirse bu durumda GSS primlerini ödeyip ödemeyecekleri durumu da belirlenecektir.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.